Afgelopen mei en juni was ik bij mijn dochter en schoonzoon in Australië. Twee mooie en bijzondere maanden. Ik denk er nog elke dag met veel plezier aan terug. Tijd voor veel uitstapjes en sightseeing was er dit keer niet. We hebben de dagen veelal knus thuis doorgebracht. In die tijd is mijn eerste kleinkind, een kleinzoon genaamd Ryan, geboren. Ik heb de eerste zeven weken van zijn leven dag en nacht mogen meemaken.
Toen ik in Australië arriveerde was mijn dochter nog zwanger. In die eerste week hebben we her en der gewinkeld en veel boodschappen gedaan om de eerste tijd na de geboorte een voorraad van van alles te hebben. En uiteraard kwamen we tijdens het winkelen ook op een boekenafdeling terecht. Daar kocht ik drie boeken voor de pressure cooker/Instant Pot.
Kraamhulp zoals in Nederland kennen ze in Australië niet. Moeder en kind blijven na de bevalling een aantal dagen in het ziekenhuis (thuis bevallen doen ze daar niet) en daarna mogen ze het zelf doen. In de eerste tien dagen komt er twee keer iemand langs om moeder en kind te checken.
Ik mocht dus als kraamhulp fungeren en aangezien ik nog als de dag van gisteren weet hoe het voelt als je net bevallen bent ging me dat prima af. Ik deed (soms met de Franse slag 😉) het huishouden en kookte (bijna) iedere dag.
Mijn dochter heeft dezelfde 'afwijking' als ik heb: heel veel keukenspullen! Mijn favoriete keukenapparaat, de pressure cooker, heeft ze ook en die heb ik bijna dagelijks gebruikt. Ik/we hebben heel veel nieuwe recepten uitgeprobeerd.
Het recept van deze heerlijke Chicken Tikka Masala komt uit het boek The gluten-free Instant Pot Cookbook. Echt een aanrader dit boek! Ook voor als je niet glutenvrij eet, de recepten zijn eenvoudig aan te passen. Om het boek in je bezit te krijgen hoef je niet helemaal naar Australië! Het boek is ook bij Bol.com te bestellen, zie de link hierboven.
In plaats van een Instant Pot kan uiteraard een ander merk (elektrische) snelkookpan worden gebruikt. Geen Instant Pot of pressure cooker? Je kunt dit gerecht ook heel makkelijk in een pan op het fornuis maken.
Wij aten er volkoren basmatirijst bij. Hoe je deze rijst in de Instant Pot kookt staat onderaan het recept.
Chicken Tikka Masala (4 personen)
Saus:
- 1 theelepel gemalen koriander/ketoembar
- 2 theelepels gemalen komijn/djinten
- 1/4 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 8 gram garam masala
- 8 gram verse gember, geraspt
- 360 gram gezeefde tomaten
- 45 gram tomatenpuree
- 120 ml kippenbouillon
- 30 ml olijfolie
- 680 gram kippendijen, in stukjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 120 ml kippenbouillon
- 6 gram garam masala
- 120 ml slagroom
- koriander of platte peterselie, fijngehakt
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een schaal en zet apart.
- Zet de Instant Pot aan, druk op Sauté en zet de temperatuur op More. Wacht totdat Hot op het display verschijnt.
- Voeg de olijfolie toe, laat even heet worden. Bak de stukjes kip in twee gedeelten enkele minuten rondom aan. Haal de kip uit de pan en zet even apart.
- Voeg de ui toe en bak al omscheppend ± 3 minuten.
- Voeg de kippenbouillon toe en schraap met een houten lepel de aanbaksels van de bodem los.
- Voeg de saus en de kip toe en roer door elkaar.
- Druk op Keep Warm/Cancel om het Sauté programma te stoppen en doe het deksel op de pan. Zet het ventiel op Sealing.
- Druk op Poultry en stel 15 minuten high pressure in.
- Draai het ventiel naar Venting en laat de stoom ontsnappen. De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt.
- Open het deksel, druk op Keep Warm/Cancel om het warmhoud programma te stoppen en druk vervolgens op Sauté.
- Voeg de garam masala toe en laat de saus al roerend nog ± 5 minuten sudderen en iets dikker worden.
- Roer de slagroom erdoor en laat het mengsel nog ± 2 minuten pruttelen.
- Schep rijst in de borden en verdeel de de kip met saus erover. Garneer met de koriander of platte peterselie.
Volkoren Basmatirijst in de IP koken: Spoel 400 gram rijst in een zeef onder de kraan af. Giet 500 gram water in de binnenpot en doe de rijst en zout naar smaak erbij. Druk op Manual en stel 17 minuten high pressure in. Laat als het programma is afgelopen de druk 5 minuten uit zichzelf dalen en draai dan het ventiel naar Venting. De druk is eraf als het pinnetje naast het ventiel naar beneden valt. Let op: witte basmatirijst heeft een kortere kooktijd.
Dit artikel bevat een affiliatielink. Als je via deze link het boek bij Bol.com bestelt, krijg ik een kleine commissie.
1 opmerking:
Gemaakt, en erg tevreden!
Een reactie posten