17 december 2017

Kerststolletjes

Kerststolletjes

Vorige week was ik kerststollen aan het bakken toen ik me opeens bedacht dat het ook wel leuk was om 1-persoons stolletjes te bakken. En voilà!

Qua vulling heb ik me uitgeleefd, ik heb gele rozijnen, sultana's, cranberry's, stukjes vijg, kersen, abrikozen, rode en groene vruchtjes (bigarreaux), sukade, gekonfijte sinaasappel, gekonfijte citroen, amandelen, hazelnoten en pistachenoten gebruikt. En ja, dat past allemaal in zo'n klein stolletje 😁. Vindt je dat teveel van het goede dan kan je uiteraard een ander mengsel met minder ingrediënten nemen (bijvoorbeeld alleen rozijnen, cranberry's en noten). Hou dan wel hetzelfde gewicht aan als in het recept staat.

Ik maakte meteen een paar kilo deeg in mijn grote spiraalkneder. Goed voor 5 grote stollen en 10 kleine 1-persoonsstolletjes. Onderaan het recept staat een foto van de grote stol. De baktijd voor een grote stol is ± 35 minuten. De meeste stollen zijn in de vriezer verdwenen. Zo hoef ik vlak voor kerst niet nog in de stress te schieten omdat ik nog stollen moet bakken.

Kerststol

Kerststolletjes - 10 stuks (of 1 grote stol)

Deeg:
 • 385 gram stollenbloem of Amerikaanse patentbloem
 • 25 gram witte basterdsuiker 
 • 8 gram instant gist
 • 6 gram bakkerszout
 • ½ theelepel koekkruiden
 • 125 gram crème fraiche, op kamertemperatuur
 • 45 gram water, 20 – 25 °C
 • 1 theelepel sinaasappel extract (optioneel)
 • 100 gram ei
 • 50 gram zachte ongezouten roomboter, in klontjes

Vulling:
 • 85 gram gele rozijnen
 • 85 gram sultana’s
 • 200 gram gedroogd fruit *
 • 60 gram noten **, in kleine stukjes gehakt

Spijsvulling:
 • 200 gram amandelspijs
 • ± 1 eetlepel ei
 • 20 gram citroenrasp (potje dr. Oetker)
 • ± 20 amarenenkersen, gehalveerd (optioneel)

Afwerking:
 • 30 gram gesmolten roomboter
 • poedersuiker


* Gedroogd fruit: Bijvoorbeeld een mengsel van cranberry's, stukjes vijg, kersen, abrikozen, rode en groene vruchtjes (bigarreaux), sukade, gekonfijte sinaasappel, gekonfijte citroen.
** Noten: Bijvoorbeeld een mengsel van amandelen, hazelnoten en pistachenoten.

Rozijnen wellen: Wel (de avond van tevoren) de rozijnen ± 15 minuten in lauw water. Laat ze (gedurende de nacht) in een vergiet of een zeef uitlekken en dep ze voor gebruik zo nodig goed droog met keukenpapier. Meng de rozijnen met de overige ingrediënten van de vulling.

Noten roosteren: Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte). Verdeel de noten over een bakplaat en rooster ze in 8 – 10 minuten goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen en hak ze in kleine stukjes.

Deeg in een standmixer/spiraalkneder kneden: Doe alle ingrediënten behalve de boter in de kom. Kneed het deeg ± 8 minuten en voeg dan in gedeelten de klontjes boter toe. Het kan er nu als een smurrie uit gaan zien. Geen paniek, het komt goed. Blijf kneden tot een soepel deeg ontstaat. Schraap tussendoor eventueel de wand van de kom schoon. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Dek de kom af en laat het deeg ± 20 minuten rusten. Kneed er dan (met de machine of met de hand) de vulling door.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen.

Amandelspijs: Meng intussen de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei. Verdeel de spijs in 10 stukjes en maak er korte rolletjes van. Leg apart tot gebruik.

Vormen: Stort het deeg op een werkplek en verdeel het met een deegsteker in 10 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en rol de deegbolletjes dan uit tot korte ovaaltjes. Laat de deegstukjes 20 minuten afgedekt rusten. Rol de deegstukjes met een deegrollertje uit. Laat daarbij de boven- en onderkant van het deeg iets dikker. Leg de rolletjes amandelspijs iets boven het midden van het deeg en verdeel er vier halve amarenenkersen over. Vouw het deeg dubbel over de amandelspijs, vouw daarbij de bovenkant iets verder dan de onderkant. Druk het deeg goed dicht ter hoogte van de rol amandelspijs. Draai de deegstukjes om en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met ingevet plasticfolie.

2e rijs: Laat de stolletjes op kamertemperatuur 30 - 45 minuten rijzen. Ze hoeven niet in volume te verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 180 C (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak de stolletjes in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en bruin.

Bestrijk de stolletjes ± 10 minuten nadat ze uit de oven zijn gekomen met gesmolten roomboter en bestrooi ze met poedersuiker. Laat ze op een rooster verder afkoelen. Bestrooi ze voor het serveren nogmaals met poedersuiker.

Kerststol
Je kunt uiteraard van dit deeg ook een grote stol bakken!

4 opmerkingen:

Gerry zei

Zien er gezellig uit!

Silvia zei

Dag Levine,

Vraagje; deze stollen heb ik vorig jaar gebakken met Amerikaanse patentbloem. Nu kom ik morgen bij de Zuidmolen. Is stollenbloem echt een toevoeging of maakt het niet echt uit?

Groet,
Silvia

Health is Wealth zei


Apna Showroom Velvet 3D Sunflower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Lite Yellow, 14×14 inch)
Apna Showroom Velvet 3D Sunflower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Pink, 14×14 inch)
Apna Showroom Velvet 3D Sunflower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Purple, 14×14 inch)
Apna Showroom Velvet 3D Sunflower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Red, 14×14 inch)
Apna Showroom Velvet 3D Rose Flower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Pink, 14×14 inch)
Apna Showroom Velvet 3D Rose Flower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Red, 14×14 inch)
Apna showroom Velvet 3D Rose Flower Design Cushions Pillow for Office Back Cushion/Valentine Gift Pack of 2 (Yellow, 14×14 inch)
Apna Showroom New Born Baby Kids T-Shirts for Baby Boys & Girls for 0-6 months or newborn baby cotton tshirts

Health is Wealth zei

Apna Showroom Baby Wool Socks Combo
Apna Showroom Baby Wool Socks Combo (6-12 Month, Multicolour) - Designer - Fancy - Attractive
Apna Showroom Baby Girl's Cotton Night Suit for 12 to 18 Monthswith desent Look
Apna Showroom Grooming Hair Combs for Men and Women With free loafer Socks Pack Of 3
Newborn Baby Sweaters 0-3 Months Combo Set Boys or Girlswith desent Look - Designer - Fancy - Attractive Apna_Showroom
Apna Showroom Baby's Cotton Socks (Multicolour, 6-12 Months) - Designer - Fancy - Attractive
Designer Loafer socks for women girls or ladies cotton socks combo offer pack of 6 | Apna_Showroomwith desent look
Apna Showroom Cotton Baby Night Suit Cotton for 12-18 Months Boys and Girls- 4 Pieces Combowith desent Look