Voor deze heerlijke kipsaté heb ik mijn Cuisinart grill gebruikt. En tja, wat zal ik er nog meer over zeggen? Wij vonden het lekker :-).
Bron: Carlsbad Cravings
Thaise kipsaté met ananas (4 - 6 personen)
- 900 gram kipfilet, in blokjes
- 1 verse ananas, schoongemaakt en in blokjes gesneden
- 3 eetlepels/45 ml arachideolie
- 80 ml kokosmelk + eventueel om de saus te verdunnen
- ¼ - ½ theelepel maïzena
- 5 eetlepels crunchy pindakaas (zonder suiker)
- houten prikkers
- 80 ml ananassap (uit blikje of fles)
- 60 ml Kikkoman sojasaus met minder zout
- 4 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel limoensap
- 1 – 2 theelepels Sriracha saus
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel vers gemalen zwarte peper
- gehakte pinda’s
- bosui, in ringetjes
Maak eerst de marinade: Roer alle ingrediënten in een schaaltje door elkaar. Doe 60 ml van deze marinade en de arachideolie in een platte schaal of in een ziplock zak en doe de blokjes kip erbij. Laat 1 – 4 uur in de koelkast marineren.
Zet de houten prikkers in een hoog glas met water. De prikkers zuigen vocht op en verbranden daardoor niet tijdens het grillen.
Schep de kipblokjes uit de marinade en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Rijg de blokjes kip om en om met stukjes ananas op de prikkers.
Op een tafelgrill/contactgrill of in een grillpan op het vuur grillen: verwarm de grill en vet de platen in. Leg de stokjes met kip en ananas erop. Grill ze aan beide zijden tot de kip gaar is, ± 5 minuten per kant.
In de oven grillen: Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet in. Leg de stokjes met kip en ananas erop. Grill ze aan beide zijden tot de kip gaar is, ± 5 minuten per kant.
Saus: Doe de overgebleven marinade in een pannetje en roer de maïzena en de kokosmelk erdoor. Breng aan de kook, verlaag dan het vuur en laat 1 minuut sudderen. Haal van het vuur en roer er de pindakaas door. De saus moet dik zijn maar wel smeerbaar. Als de saus te dik is roer er dan nog een beetje kokosmelk door of zet het pannetje weer op het vuur als de saus te dun is. Breng zonodig nog op smaak met Srirachasaus, limoensap en/of bruine suiker.
Bestrijk de kipstokjes met een kwastje met de saus en leg op een schaal. Verdun desgewenst de rest van de saus met kokosmelk en warm weer even op (ik heb nog ± 1 dl kokosmelk aan de saus toegevoegd). Doe de saus in een kommetje en garneer met bosui en gehakte pinda’s.
Wat aten er rijst, bimi en repen komkommer (lekker om in de saus te dippen) bij.
1 opmerking:
Hi Levine,
Kikkoman zoekt lekkere & eenvoudige recepten met Kikkoman sojasaus, dus stuur je recept vooral in via http://www.kikkoman.nl/receptencontest/#0.
Misschien win jij dan wel twee tickets naar Japan!
Een reactie posten