14 augustus 2017

Briochebroodjes

Briochebroodjes

Heerlijke verwenbroodjes voor bijvoorbeeld een zondags ontbijt. Je kunt ze al van tevoren bakken en in de vriezer bewaren.

Het deeg kan na het kneden zacht en kleverig aanvoelen. Je kunt het dan in plaats van op kamertemperatuur te laten rijzen ook in de koelkast zetten. Doe het deeg in de kom, dek het deeg af met een velletje plasticfolie en dek ook de kom zelf goed af met een douchemuts of plastic folie. De 1e rijs vindt dan plaats in de koelkast. Door het deeg op lagere temperatuur te laten rijzen wordt het steviger (de boter in het deeg stijft weer op) en is het vormen van de bolletjes daarna makkelijker.

Tip: Op de site van De Zuidmolen staat een andere versie van deze broodjes: met een vulling van rozijnen en noten.

Briochebroodjes (12 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem (Amerikaanse patentbloem)
  • 8 gram instant gist
  • 8 gram zout
  • 40 gram suiker (minder of weglaten mag ook)
  • 210 gram koude melk (uit de koelkast!)
  • 100 gram ei (= 2 M eieren)
  • 35 gram eidooier (= van 2 M eieren)
  • 100 gram niet al te zachte ongezouten roomboter

Afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt

Haal de boter 1 uur voordat je het deeg gaat maken uit de koelkast en laat op het aanrecht wat zachter worden.

Deeg in een standmixer kneden: Doe tarwebloem, gist, zout, suiker, koude melk, eieren en eidooiers in de kom. Kneed met de deeghaak in ± 6 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan in gedeelten de boter toe en kneed erdoor. Kneed het deeg in nog ± 10 minuten tot een soepel en zacht deeg. Het deeg kan er in na het toevoegen van de boter als een smurrie uit gaan zien. Geen nood, het komt vanzelf goed. Het blijft zacht aanvoelen, geen bloem toevoegen! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een kom (invetten is niet nodig). Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur 60 - 75 minuten rijzen of totdat het in volume verdubbeld is. Zie de tip bovenaan het artikel voor als het deeg erg zacht is.

Briochebroodjes

Vormen: Stort het deeg op een werkplek (eventueel licht ingevet met zonnebloemolie) en verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg stevig op en leg ze met enkele centimeters tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat of verdeel ze over twee bakplaten. Als je niet wil dat ze aan elkaar bakken verdeel ze dan over twee bakplaten. Zet de tweede bakplaat op een iets koelere plaats tijdens het rijzen.

2e rijs: Dek de deegbolletjes af met ingevet plasticfolie of bubbeltjesfolie en laat ze 60 - 75 minuten rijzen of totdat ze bijna in volume verdubbeld zijn. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Briochebroodjes

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei en bak ze in ± 15 minuten goudbruin en gaar. Als je de bolletjes over twee bakplaten hebt verdeeld, bak dan de tweede bakplaat direct na de eerste.

Leg de bolletjes op een rooster en laat ze afkoelen.

11 opmerkingen:

Eva zei

Lekker hoor! Een jaar geleden kende ik brioche helemaal niet, totdat ik met mijn vriendin kerstbrood ging maken... En zij maakte dat op basis van het recept voor brioche. Het was heerlijk!

Caroline zei

Ik ga ze vanmiddag maken maar heb nog twee vraagjes: als de eerste rijs in de koelkast is, blijft de rijstijd dan gelijk aan rijzen buiten de koelkast? En klopt het dat in het deeg twee hele eieren plus twee maal eigeel verwerkt worden?
Alvast bedankt!

Levine zei

@Caroline: de rijstijd wordt dan langer.Je kan het ook gerust langer in de koelkast zetten, het rijsproces stopt op een gegeven moment. En er zit 100 gram ei + 35 gram eidooier in het recept, precies zoals het daar staat. Bakze!

scrappingtwins zei

Erg lekker zijn de broodjes onze vriendin Nina heeft ze gebakken. We gaan ze zeker zelf ook eens maken. Groetjes Marjan en Ella

Levine zei

Hi Marjan en Ella, leuk om te horen. En veel bakplezier als jullie ze zelf gaan bakken :-).

GST Training Delhi zei

Nice post, things explained in details. Thank You.

Ton zei

Vandaag deze gemaakt heb het met de hand gekneed wat goed te doen was.
Ze zien er werkelijk heerlijk uit de smaak komen we morgen bij het ontbijt achter al gaan de meeste mee in de lunchtrommels van de kids! Bedankt voor dit mooie recept!

Levine zei

@Ton, ik zag de foto ervan voorbijkomen in de FBgroep Brood bakken. Goed gelukt! Eet smakelijk :-).

Unknown zei

Ik zou deze broodjes graag maken maar dan iets groter. Bijvoorbeeld 9 stuks ipv 12. Temperatuur van de oven zal ik dan gelijk dienen te houden neem ik aan. Maar hoe lang zou ik ze dan moeten bakken? Is er een regel om baktijden om te rekenen bij andere gewichten?

Grtz,

Mark

Anoniem zei

Kan het deeg ook in fe bakmachine gemaakt worden?

Mevrouwtje ZermeltMaar zei

Al weer 3 jaar vaste prik bij kerstontbijt, en we genieten. Dankjewel en een hele fijne kerst