30 september 2016

Lichtbruine puntjes

Lichtbruine melk-boterbroodjes

Heerlijke zachte broodjes met melk en roomboter. De boter zit niet alleen in het deeg, de broodjes worden na het bakken ook nog met zachte roomboter bestreken. Het zachte korstje gaat dan mooi glimmen en het zorgt voor extra smaak. De broodjes kunnen heel goed ingevroren worden.

Variatie: Het volkorenmeel kan vervangen worden door speltmeel, kamutmeel, eenkorenmeel of emmermeel.

Ik gebruik voor deze broodjes Amerikaanse patentbloem (Zuidmolen) of Patent extra (Baktotaal) en Volkoren Natuur (Zuidmolen) of Volkoren GLX (Baktotaal).

Lichtbruine puntjes (12 stuks)

Deeg: 
 • 250 gram tarwebloem 
 • 250 gram volkorenmeel 
 • 10 gram witte (basterd)suiker
 • 55 gram zachte roomboter
 • 8 gram zout
 • 6 gram instant gist
 • 340 gram volle melk, 20 – 25 °C
Verder:
 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • zachte roomboter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken 

Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe bloem, volkorenmeel, suiker en boter in de kom en wrijf de boter met je vingers door het bloem-/meelmengsel. Voeg zout, gist en melk toe en kneed met de kneedhaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Deeg met de hand kneden: Doe bloem, volkorenmeel, suiker en boter in de kom en wrijf de boter met je vingers door het bloem-/meelmengsel. Voeg zout, gist en melk toe en roer door elkaar tot alle vocht is opgenomen. Stort het mengsel op de werkplek en kneed in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie en laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld, ± 60 minuten. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.

Vormen: Stort het deeg op de werkplek en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukken (± 75 gram) en bol de stukjes deeg losjes op. Dek de deegbolletjes af en laat ze ± 15 minuten rusten.

Vorm puntjes van de bolletjes deeg:
 1. Draai de bolletjes om zodat de onderkant boven komt te liggen.
 2. Duw het deeg plat tot een klein ovaal lapje.
 3. Vouw de onder- en bovenkant naar het midden, druk de naadjes zachtjes aan.
 4. Vouw het stukje deeg dubbel en knijp de naad dicht. 
 5. Rol het deeg heen en weer, het midden van het deeg moet bol blijven en de uiteinden puntig.
Leg de broodjes enkele centimeters uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af.

2e rijs: Laat de broodjes in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 230 °C (boven-/onderwarmte) of 210 °C (hete lucht).

Bakken: Bak de broodjes in 10 - 12 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk ze direct na het bakken met roomboter. Laat ze op een rooster afkoelen.

Lichtbruine melk-boterbroodjes

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi levine,

Ik heb deze broodjes vandaag gebakken, wat een super recept weer!
De boter heb ik vervangen voor zonnebloem olie en ipv boter er op heb ik
Sesam en maanzaadjes er op gedaan.
Super dat er een tweede boek in de maak is, ben erg benieuwd!

Anoniem zei

Goedemorgen. Heerlijke broodjes, Prima recept. Wel aanzienlijk langere rijstijden aanmoeten houden maar dat komt waarschijnlijk omdat het alweer flink kouder in huis is. Bedankt, Rijk

Unknown zei

Wat een heerlijke broodjes!
Bedankt voor het recept.
Groetjes, Jolanda

Anoniem zei

Mijn broodjes zijn gelukt heerlijk zijn zewat een fijn recept