Een heerlijk gerecht voor warme dagen! De groenten kun je al ruim van tevoren klaar maken, ze moeten namelijk koud zijn. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik en laat ze een half uurtje op kamertemperatuur komen voor het serveren. Ik heb geen gewichten gezet bij de groenten, de één eet nu eenmaal meer groente dan de ander.
In plaats van pindakaas heb ik zelfgemaakte notenpasta gebruikt. Fluitje van een cent in mijn Thermomix, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Het recept voor de notenpasta staat onderaan dit artikel. Ook erg lekker op een boterham (met sambal en banaan ....).
Het idee voor dit kipgerecht vond ik op de site Paleorecepten. Hieronder staat mijn versie (niet meer paleo!). Serveer er desgewenst nog gekookte rijst bij.
Kip met ‘pindasaus’ en gado gado (4 personen)
Vlees en saus
- 600 gram kipfilet, in blokjes
- 2 eetlepels kokosolie
- ½ ui, heel fijn gesnipperd
- stuk verse gember ter grootte van een duim, geraspt of heel fijn gesneden
- 2 theelepels sambal manis
- 3 tenen knoflook, geraspt of heel fijn gesneden
- 1 blik kokosmelk
- 3 eetlepels coconut aminos of lichte sojasaus
- 2 eetlepels gula djawa/kokosbloesemsuiker
- 4 - 5 eetlepels pindakaas of (zelfgemaakte) notenpasta
- zout naar smaak
- 3 eetlepels kokosrasp
- handje pinda’s, grof gehakt
- eieren, hard gekookt
- sperziebonen, beetgaar gekookt
- bakje taugé
- spitskool, in repen gesneden en beetgaar geblancheerd
- bloemkool, in roosjes en beetgaar gekookt
- komkommer, in blokjes
Zorg dat de eieren en groenten klaar zijn op het moment dat je met het vlees en de saus begint. Je kunt dit al ruim van tevoren doen. Bewaar de groenten in de koelkast en laat een half uurtje op kamertemperatuur komen voor het serveren.
Roer voor de saus de kokosmelk, coconut aminos of sojasaus, gula djawa en pindakaas of notenpasta door elkaar. Zet apart tot gebruik.
Verhit een wok/wadjan op hoog vuur. Smelt de kokosolie en bak de kipblokjes al omscheppend gaar in ± 5 minuten. Haal uit de wok en zet apart. Zet het vuur iets lager en bak de ui glazig, voeg gember, sambal en knoflook toe en bak een minuut mee. Roer de saus erdoor en laat op zacht vuur iets indikken. Proef en maak op smaak met zout en eventueel nog wat sambal en sojasaus. Roer de kipblokjes door de saus en laat in enkele minuten weer warm worden.
Verdeel de koude groenten over borden en schep er de kip met saus overheen. Garneer met kokosrasp en gehakte pinda’s.
Notenpasta
- 75 gram ongezouten amandelen
- 75 gram gezouten pinda's
- 75 gram gezouten cashewnoten
1 opmerking:
Ik heb het van de week gemaakt met eend voor vrienden het was echt heerlijk!
Een reactie posten