09 juli 2015

Klassieke Italiaanse ragu

Classic Beef Ragu met pappardelle

In één woord: verrukkelijk!

In plaats van gehakt worden er in deze ragu runderlappen gebruikt. Het is de bedoeling dat het vlees helemaal uit elkaar valt (draadjesvlees).

Tip: maak een dubbele portie, wat overblijft kun je invriezen.

Bron: Seasons and Suppers 

Klassieke Italiaanse ragu
  • 600 gram runderlappen, in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken á 400 gram tomatenstukjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • ± 100 gram worteltjes, in halve plakjes
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 125 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels roomboter
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ¼ theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • zout en versgemalen peper
  • ± 6 blaadjes verse basilicum, in stukjes gescheurd
  • pappardelle of tagliatelle
  • vers geraspte Parmezaanse kaas

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Bak het vlees in gedeelten bruin. Zet apart.

Verhit de resterende eetlepel olijfolie in dezelfde pan en bak al omscheppend de ui en wortel tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg tomatenpuree toe en roer erdoor. Voeg de wijn toe en kook tot de wijn voor de helft is verdampt. Voeg de tomaten met sap, bouillon, boter, rozemarijn, tijm, oregano, chilivlokken, laurierblaadje en wat zout en versgemalen peper toe. Roer het vlees erdoor, breng het mengsel aan de kook en zet dan het vuur laag. Doe het deksel op de pan.

Laat het vlees ± 2,5 uur sudderen of totdat het uit elkaar valt. Je kunt het vlees een beetje helpen met uit elkaar vallen door goed te roeren of een pureestamper te gebruiken. Voeg de azijn toe en laat de saus nog een half uur sudderen zonder deksel op de pan. De saus zal nu wat indikken. Roer er vlak voor het opdienen de basilicumblaadjes door en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveer er pappardelle of tagliatelle en vers geraspte Parmezaanse kaas bij.

1 opmerking:

Kees Wijntjes zei

deze ragu is een absolute topper!
hartelijk dank voor het recept!
Kees