12 januari 2015

Nieuwe aanwinst in de keuken: de Thermomix TM5




Sinds een aantal weken staat er een nieuw apparaat in mijn keuken: een Thermomix TM5. Ik loerde er al zeker een jaar op, maar verdrong steeds toch weer de gedachte om de machine aan te schaffen. Te duur, niet nodig, geen plek in mijn keuken en ga zo maar door. Vorige maand mocht ik van een deelneemster aan mijn workshops een Thermomix TM31 lenen, de voorloper van de TM5. Tsja, toen was ik alsnog om. Ik vind het een geweldig machine!

Sinds de Thermomix op mijn aanrecht staat, heb ik hem bijna elke dag gebruikt en zijn er dagen voorbij gegaan dat ik mijn gasfornuis niet heb gebruikt terwijl ik toch een complete verse maaltijd op tafel heb gezet. De Thermomix kan namelijk (bijna) alles: wegen, koken/garen, stomen, verwarmen, roeren, mengen, emulgeren, opkloppen, hakken, verpulveren, verkruimelen, mixen, malen en kneden. Er is een hele nieuwe wereld voor me open gegaan!

Smoothies, lemon curd, soep, curry’s, risotto, sabayon, fudge, sauzen, mayonaise, poedersuiker maken van kristalsuiker, graan malen, soezendeeg, groenten/aardappelen/vis stomen, rijst koken, ui/knoflook/verse kruiden hakken, banketbakkersroom, chutney’s, jam, bechamelsaus, noten hakken, eiwit stijf kloppen, koekjes-/taartdeeg, chocolade smelten, noem het maar op, het kan allemaal in de Thermomix. De temperatuur kan ingesteld worden van 37 C tot 120 C. Bij de TM5 wordt een receptenboek geleverd en alle recepten zijn ook gedigitaliseerd op de Thermomix-receptenchip. Met behulp van deze chip krijg je op het aanraakscherm stap voor stap instructies.

Uiteraard kun je niet Thermomix recepten ook gebruiken en in de Thermomix klaarmaken, de handelingen worden dan anders. Het gaat allemaal sneller en makkelijker. Neem als voorbeeld het recept voor deze wortelsoep met kerrie, gember en kokosmelk (by the way: bij het recept heb ik ook de werkwijze vermeld hoe je de soep in een pan maakt). Je hoeft de ui en de gember niet fijn te hakken, dat doet de machine voor je. Je hoeft niet te roeren als je de ui met de gember en de kerrie bakt, dat doet de machine voor je. Je hoeft de soep niet in de gaten te houden terwijl die staat te koken, je kunt precies de juiste temperatuur instellen. Als de groenten gaar zijn kun je in 1 handeling de soep in dezelfde mengbeker pureren tot een fluweelzachte substantie. Geen gedoe met pureren in een foodprocessor of met een staafmixer.

Afgelopen zondag aten we (bij hoge uitzondering) een AVG-tje (aardappels, vlees en groente dus …). De aardappelen en bloemkool heb ik gestoomd in de Thermomix: de aardappelen in het stoommandje in de mengbeker en de bloemkool in de Varoma bovenop. Toen aardappelen en bloemkool gaar waren heb ik ze samen in de Varoma warm gehouden en in de mengbeker een kaassaus gemaakt: kaas in 8 seconden/snelheid 7 raspen en even apart zetten. Boter, melk, bloem, wat zout en peper allemaal tegelijk in de beker en 7 minuten/90 °C/snelheid 3 koken. Kaas erbij doen en in 5 seconden/snelheid 5 erdoor mengen. Alleen het vlees heb ik wel op het gasfornuis gebakken. Had ik er vis in plaats van vlees bij geserveerd dan had ik die samen met de bloemkool in de Varoma (in apart gedeelte boven de bloemkool) kunnen stomen. Dan had ik als afwas alleen de mengbeker en de Varoma gehad.

Afijn, jullie snappen het denk ik inmiddels wel. Ik ben echt heel blij met deze nieuwe aanwinst in mijn keuken! Het is eigenlijk een volkomen overbodige machine want je kunt alles ook op de ‘gewone’ manier klaarmaken, maar tegelijkertijd is het ook een machine die je werk uit handen neemt, gerechten makkelijker te bereiden maakt, minder afwas geeft en tijdwinst oplevert.

Voor 1 ding vind ik de Thermomix minder geschikt (hoewel wel wordt gezegd dat het kan) en dat is brooddeeg erin kneden. Ik heb het uiteraard geprobeerd met een deeg dat ik vaak maak, maar het liep uit op een ramp (de prullenbak). De kneedfunctie is wel iets beter dan in de gemiddelde foodprocessor omdat het mes afwisselend links- en rechtsom draait, maar ik vind het (tot nu toe) niet ideaal. Ik ben natuurlijk gewend aan goede kneedmachines (Bear Teddy Varimixer en spiraalkneders van Rofco) en daar hou ik het wat betreft brooddeeg kneden ook maar bij.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Thermomix? Op YouTube zijn ontzettend veel filmpjes te vinden en op Pinterest heel veel recepten (ik heb er ook al veel op mijn Pinterest pagina).

Meer recepten voor de Thermomix kun je ook vinden op de site van Jacqueline: Jax Thermomix Recepten en vanaf nu zullen er ook meer recepten voor de Thermomix op mijn blog verschijnen. Ik zal proberen er ook steeds de werkwijze "op de gewone manier" bij te vermelden.

Let wel: dit is geen gesponsord artikel/advertorial! Misschien heel raar, maar dit wil ik wel even gezegd hebben voordat er misverstanden ontstaan en ik nare mailtjes krijg. Ja echt, dat is in het verleden (ten onrechte) wel eens gebeurd. 

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Levine,

Mooi artikel, ik word er hebberig van en durf bijna niet te kijken wat hij kost😉. Zou je ook balkenbrij (ik maak dat met rommelkruid, vers vet spek, krenten en boekweitmeel, familierecept) kunnen maken in de thermomix? Dat vind ik zo'n zwaar werk en je moet tegelijkertijd verwarmen en roeren, heb er al eens een houten lepel op gebroken.

Anoniem zei

Zeker genoeg boeken verkocht? ; Zal geen goedkoop apparaatje zijn..

Levine van Doorne zei

Ik heb nog nooit balkenbrij gemaakt. Je kunt er vlees in garen en roeren tegelijk. Ik denk het wel, maar durf het niet met zekerheid te zeggen.

Andrea zei

Het is een geweldige machine. Ik heb 'm sinds september 2014. Ik kneed er wel brooddeeg mee en tot nu toe gaat dat goed.

Debby zei

Hoi Levine, gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! Ik dacht ook dat ik zonder kon, maar ik heb em sinds een jaar en ben er superblij mee. Voor brooddeeg vind ik hem ook minder geschikt, alleen al het gepulk om alle restjes onder de messen weer weg te krijgen...Op de Duitse website staan onwijs veel recepten. Als jij nog eens een recept hebt voor de TM, let me know!
(kan ik ook je pinterest lezen zonder facebook?)
Groeten uit Engeland,Debby

Levine van Doorne zei

Debby, Leuk te horen dat jij ook zo enthousiast bent over de TM. Pinterest heeft niets te maken met Facebook, dus je kunt al mijn pins zien.

Joan de Groot zei

Hi Levine! Vanuit het verre München volg ik jouw blog al langer en ben altijd enthousiast, vooral over de lekkere broodrecepten. Ik heb mijn TM in Duitsland leren kennen al 13 jaar geleden. Sindsdien is hij mijn trouwe hulpje in de keuken en kan ik niet meer zonder! Twee jaar geleden begon ik ook een blog met vrnl. TM-recepten. Jij hebt me zelfs een steepje voor met het nieuwe model. Ik heb nog de TM31 :) Heel veel plezier ermee! Groetjes van Joan uit München