17 december 2012

Gugelhopf

Gugelhopf

Een gugelhopf, ook wel kugelhupf of kugelhopf genoemd, is een cake gemaakt van gistdeeg, gevuld met rozijnen, amandelen en kirsch en wordt gebakken in een gugelhopfvorm of in een tulbandvorm.

Het is een erg zacht en kleverig deeg. Dit is dan ook het enige brooddeeg dat je kunt kneden -of eigenlijk is het mixen- met een handmixer. Ik maak het deeg in de KitchenAid of Bear Teddy Varimixer en mix het met de platte klopper.

De kirsch kan vervangen worden door Grand Marnier of rum. Gebruik alsjeblieft vanille extract in plaats van de chemische vanille aroma die te koop is in supermarkten. Je proeft het verschil echt! Gelukkig is vanille extract steeds beter verkrijgbaar, onder andere bij kookwinkels zoals DOK, Oldenhof, Kookpunt en Dille en Kamille. Je kunt het ook online bestellen of zelf maken.
Ik heb de gugelhopf in een Gugelhopf/tulbandvorm van het merk Walter gebakken. De zware bakvormen van Walter worden gemaakt van plaatstaal met een anti-aanbaklaag van siliconen en geleiden de warmte erg goed. Ik heb al een kast vol met bakvormen, maar deze nieuwe vorm is echt een aanwinst, ben er erg blij mee! Cake en brood glijden er moeiteloos uit, van aanbakken is geen sprake en schoonmaken is een fluitje van een cent.

Het recept is afkomstig van The Baking Pan.

Gugelhopf
  • 100 gram rozijnen
  • 30 ml kirsch
  • 7 gram droge gist
  • 60 gram water, lauwwarm
  • 65 gram volle melk, lauwwarm
  • 410 gram tarwebloem
  • 6 gram zout
  • 115 gram ongezouten zachte roomboter
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 100 gram suiker
  • 180 gram ei, los geklopt
  • ½ theelepel vanille extract
  • 65 gram blanke amandelen, grof gehakt
  • geschaafde amandelen
  • poedersuiker, om mee te bestrooien na het bakken
  • gugelhopf of tulbandvorm van ± 20 cm
Giet de kirsch over de rozijnen en laat staan tot gebruik.

Roer de gist, water en melk in een schaaltje door elkaar en laat staan tot de gist is opgelost, ± 10 minuten. Meng de tarwebloem en zout door elkaar in een kom.

Mix de boter en de geraspte citroenschil met de platte klopper in een standmixer of met een handmixer met deeghaken door elkaar. Voeg de suiker, de eieren en het vanille extract toe en mix door de boter. Blijf enkele minuten mixen totdat alles goed is gemengd. Voeg vervolgens het gistmengsel toe en mix erdoor.

Voeg al mixend en op langzame stand de helft van de tarwebloem toe en blijf mixen tot alle bloem is opgenomen. Schraap de wand van de kom schoon en voeg de rest van de bloem toe. Blijf mixen, nu op een iets hogere stand, gedurende ± 10 minuten tot een mooi deeg ontstaat. Het moet een heel zacht en kleverig deeg worden, geen bloem toevoegen!

Doe het deeg over in een met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 2 – 3 uur tot dubbel volume rijzen.

Roer het deeg met een pollepel door, dek de kom weer af en laat het deeg wederom tot dubbel volume rijzen. Dit zal 1 – 2 uur duren. Deze stap is optioneel. Je kunt ook direct doorgaan met het toevoegen van de vulling.

Vet de tulbandvorm in met boter en verdeel de geschaafde amandelen over de bodem.

Roer het deeg met een pollepel door en roer vervolgens de rozijnen met de kirsch en amandelen door het deeg. Schep het deeg in de vorm. Dek de vorm af en laat het deeg op kamertemperatuur in 1 – 2 uur tot bijna in volume verdubbelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Bak de gugelhopf in 35 – 40 minuten gaar en goudbruin. Leg als het deeg te snel kleurt halverwege de baktijd een stuk aluminiumfolie op de kugelhopf.

Haal de vorm uit de oven en zet op een rooster. Los na ± 5 minuten de kugelhopf uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Let op: laat de gugelhopf niet te lang in de vorm staan, er treedt dan condens op waardoor de korst kugelhopf nat wordt.

Bestrooi de gugelhopf voor het serveren met poedersuiker.

Gugelhopf

12 opmerkingen:

Karin zei

Ziet er heerlijk uit!

Groetjes karin xx

Caroline Brouwer zei

Het ziet er goed uit!Lijkt het een beetje op panatone

Levine zei

@Caroline: lijkt idd op panettone.

Het lieve leven... zei

heerlijk! die ga ik zeker maken voor de Kerst en natuurlijk éérst eentje om uit te proberen ;) Dank voor het duidelijke recept. Groetjes Petra

Karien zei

Het lijkt me dat dit deeg niet minder zacht (of zachter) is dan alle Artisan broden die ik ken - en die helemaal geen kneedtijd nodig hebben. Zou je bij dit recept de kneedtijd niet over kunnen slaan?

Uit Paulines keuken zei

Oh Yum ziet er lekker uit zeg. Doet mij een beetje aan Poffert denken, terwijl het toch heel anders is. Alvast fijne feestdagen he.

Groetjes Pauline

Anoniem zei

Is er ook een alcoholvrij alternatief voor Kirsch of rum mogelijk? Ben zelf niet zo'n liefhebber van drank in gebak of deserts, ook voor de kinderen is het wat minder geschikt. Verder lijkt me dit erg lekker!

Groet, Rik.

Levine zei

Karien: dit is heel ander deeg dan het deeg voor Artisan brood. Het heeft ook een hele andere werkwijze. Het is meer cakebeslag, je moet eerst de boter kloppen zoals bij een cake. Je moet niet overal een no knead bread van willen maken :-).

Levine zei

Petra: graag gedaan en bakze!

Levine zei

Rik: je kunt ook sinaasappelsap gebruiken ipv drank.

Unknown zei

Gisteren de Gugelhuph gemaakt. Een heerlijke luchtige tulband. Het leuke aan dit recept is dat je zo veel met de vulling kunt varieren als je wilt. Ik had er chocoladedruppels en geconfijte sinaasappelschil bij in gedaan.
Ik ga hem vast vaker maken.

jolly zei

Heb hem gisteren gemaakt, hij is erg mooi en vooral lekker geworden!