27 november 2012

Nasi Lemak - Kokosrijst

Nasi Lemak

Voor dit gerecht mag je me -bij wijze van spreken- 's nachts wakker maken. Heerlijk!! Vooral de combinatie van sereh (citroengras), verse gemberwortel en djeroek poeroetblaadjes vind ik een niet te overtreffen smaaksensatie.

Nasi Lemak is een gerecht uit de keuken van Maleisië. Onderstaande versie schijnt echter niet helemaal authentiek te zijn, in de oorspronkelijke Nasi Lemak wordt namelijk pandanblad en geen djeroekpoeroet gebruikt en bovendien wordt de rijst niet gekleurd met koenjit. Hoe het ook zij, ik vind onderstaande versie verrukkelijk.

Djeroekpoeroetblaadjes zijn vers, uit de diepvries en soms ook gedroogd verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Sereh zie ik steeds vaker bij de supermarkt in het schap bij de groenten liggen, maar is uiteraard ook verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Kneus voor meer smaak de sereh voor gebruik door er met het lemmet van een mes op te drukken.

Deze Nasi Lemak heeft veel smaak van zichzelf en is lekker bij allerlei Aziatische gerechten. Nasi betekent trouwens "gekookte" rijst, dat weten jullie toch wel? Het wordt vaak verward met nasi goreng, wat "gebakken" rijst betekent. Ik heb het in dit bericht ook al eens uitgelegd. En ..... snelkookrijst is natuurlijk uit den boze voor dit gerecht!

Het recept is afkomstig van Saveur, hieronder staat mijn versie. Kleine moeite, groot succes!

Nasi Lemak
Recept printen
  • 400 gram (jasmijn)rijst
  • 240 ml kokosmelk (blikje)
  • 360 ml water
  • 1½ theelepel koenjit
  • ½ theelepel zout
  • 3 djeroek poeroetblaadjes
  • 1 spriet sereh
  • 3 schijfjes verse gember
Was de rijst zonodig eerst totdat het water dat er vanaf komt helder is en doe in een pan. Voeg kokosmelk, water, koenjit, zout, djeroek poeroetblaadjes, sereh en gember toe en roer door elkaar. Breng het geheel met een deksel op de pan aan de kook. Zet de pan zodra het mengsel kookt op het kleinste pitje op de laagste stand en laat de rijst -zonder tussendoor te roeren- in ± 20 minuten gaar worden.

5 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Bedankt Levine, ik ga het meteen afdrukken en binnenkort eens maken!

Karien zei

Beste Levine, ik heb net een aantal van je broodrecepten doorgekeken. Erg leuk en het kriebelt bij mij om ze uit te proberen. Ik heb een vraagje: heb je ook ervaring met niet-kneden brood? Dat is nou net de reden dat ik onlangs met broodbakken ben begonnen, en het is zó simpel! Nu probeer ik andere recepten om te buigen naar een niet-kneden variant, wat tot op heden aardig gelukt is (uienbrood, kaneelbrood, Zeeuws-bolusbrood, appelbrood), en daarom kwam ik op jouw blog uit. Misschien leuk voor op het forum?

Levine zei

Katrien: er staan 3 recepten voor no knead bread op mijn blog, kijk even bij de receptenindex. Ik ben er niet altijd kapot van, is alweer een hele tijd geleden dat ik zo'n brood gemaakt heb.

obat kanker payudara zei

yummy,,,, thanks for shared!!
keep posting and happy blogging!!

Pascal zei

Een smaakvol recept, ik denk iets TE smaakvol. Ik gebruikte waarschijnlijk te veel verse gember en verse koenjit (heb nu al twee dagen gele handen). Want de hele nacht borrelde en rommelde mijn maag, die sterke specerijen werken krachtig op mijn ingewanden. Ze zijn eigenlijk ook medicinaal, koenjit heeft allerlei genezende eigenschappen.