05 november 2012

Koken met Karin: Handboek oven

Yes, Karin Luiten van Koken met Karin did it again! In september verscheen haar zesde kookboek: Handboek oven. Het standaardwerk voor de even slimme als luie thuiskok.

Karin beheerst de kunst om haar recepten zo te beschrijven dat iedereen ze snapt en kan maken, zelfs iemand die (bijna) nooit kookt. De recepten zijn allemaal heel maakbaar en als je het boek leest krijg je direct zin om de keuken in te duiken.

Een keuken zonder oven is voor mij trouwens ondenkbaar. Ik kan ècht niet zonder, ik zou me geen raad weten, ik zou helemaal onthand zijn. Ik gebruik bijna elke dag wel één van mijn ovens. De Rofco oven gebruik ik om brood in te bakken en af en toe als ik een aantal cakes of appeltaarten tegelijk wil bakken. Mijn ‘gewone’ oven gebruik ik voor al het andere werk: koekjes, ovenschotels, cake, taart, aardappeltjes, worteltjes, vlees, eigenlijk te veel om op te noemen. Vandaag heeft de oven ook weer zijn werk gedaan: ik heb er bietjes in geroosterd volgens de methode die Karin in dit Handboek oven beschrijft. Wat een eyeopener, ik maak ze voortaan altijd zo klaar! Je verpakt ieder bietje in een vel aluminiumfolie, zet ze in een braadslede in de oven en na 1 uur zijn ze gaar. Geen omkijken naar en alle smaken blijven behouden.

Het Handboek oven is dus een welkome aanvulling op mijn kookboekenverzameling. Het bevat ruim 150 recepten, zowel hartig als zoet. Om een paar voorbeelden te noemen: parelhoen uit de braadzak, tompoezen, tomatensaus uit de oven, warme krentenbollenpuddinkjes, gevulde kalfsrollade, chocolade macarons, meatloaf, cantuccini, ansjovisstengels. Bij deze ansjovisstengels –net als bij de overige gerechten met bladerdeeg- geeft Karin de keuze om diepvriesbladerdeeg te gebruiken of het zelf te maken. Bij veel recepten staan tips en verspreid over het boek geeft Karin allerlei ovengeheimen prijs. Deze bladzijden zijn makkelijk te herkennen, ze zijn namelijk allemaal rood gekleurd. Daarnaast ook veel foto’s en de inmiddels bekende tekeningetjes die Karin in al haar boeken en op haar website Koken met Karin gebruikt.


Of je nu een borrelding (ja, ik heb het ook eerst 3 x moeten lezen voordat ik het begreep, maar het staat echt zo in het boek), een voorgerecht, een groentegerecht, vis- of vleesgerecht, een taart, iets met chocolade of een recept voor een toetje zoekt, het staat er allemaal in!

O ja, in de 1e druk staan nog wat foutjes. Mocht je die 1e druk in huis hebben dan kun je hier een erratum-lijstje vinden. In de 2de druk zijn deze foutjes hersteld.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, via Bol.com en ook via de website van Karin te bestellen (gesigneerd en desgewenst voorzien van persoonlijke tekst of illustratie naar eigen wens).

Koken met Karin - Handboek oven
ISBN 9789046813041
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
€ 19,95

Ook leuk als sinterklaascadeautje!

Cadeauwinkels (Actie loopt vanaf 05-11-2012)

5 opmerkingen:

sjouke zei

Dit boek wil ik graag lenen bij de bieb, maar helaas hebben ze hem nog niet!

Levine zei

Het is denk ik nog te nieuw.

consuminderenmetplezier zei

Dank voor je mooie beoordeling/omschrijving. Ik zet dit boek op mijn verlanglijstje. Koken met Karin vind ik ook superleuk!

Anoniem zei

Wat een mooie en complete beschrijving van het ovenboek waar ik in 2 maanden al veel van heb geleerd.

Anoniem zei

Hier ook zeer veel ovengebruik. Heerlijk, ook die geur in huis!
Maar ik merk wel dat het me wat in de stroomkosten loopt. Daarom probeer ik nu wat meer te combineren, brood bakken op de dagen dat we ook uit de oven eten, of er toevallig koekjes/taart op de planning staan.

Hou jij daar ook rekening mee?
Ben namelijk nog op zoek naar van die handige 'tussendoortjes' tussen 2 porties brood door bijvoorbeeld.

groetjes,
Eleonie