02 augustus 2012

Aardbeientaart

Aardbeientaart

Afgelopen zaterdag kocht ik voor een prikkie 3 kilo aardbeien op de markt. Ze waren niet meer zo mooi, sommige waren wat aangetast en bewaren was geen optie. Prima geschikt om jam mee te maken en met het laatste bakje maakte ik deze aardbeientaart.

Het recept stond in 2002 in Good Food Magazine en is ook te vinden op de website van BBC Good Food. Er wordt 1 theelepel kaneel in gebruikt, maar daar had ik in combinatie met de aardbeien zo mijn twijfels over. Ik heb een halve theelepel gebruikt en mijn intuïtie was juist, die halve theelepel is ruim voldoende! Ik heb er nog een snufje zout en een halve theelepel vanille extract aan toegevoegd.

Aardbeientaart
Recept printen
  • 175 gram fijngemalen amandelen
  • 175 gram zachte ongezouten roomboter
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 ei + 1 eidooier (maat L)
  • ± 450 gram aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • poedersuiker
  • lobbig geklopte slagroom (optioneel)
  • springvorm (of vorm met losse bodem met hoge rand) 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de gemalen amandelen, roomboter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel, vanille extract, ei en eidooier door elkaar in een foodprocessor of in een standmixer. Gebruik in een standmixer de platte klopper.

Verdeel de helft van het deeg over de bodem van het bakblik. Verdeel de aardbeien erover en dek af met de rest van het deeg. Het geeft niet als er een paar aardbeien te zien zijn.

Bak de taart in het midden van de oven in ± 60 minuten gaar en bruin. Leg er als de bovenkant van de taart snel bruin wordt na ± 40 minuten een velletje aluminiumfolie over.

Zet de taart op een rooster en laat ± 15 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de rand en laat de taart verder afkoelen.

Aardbeientaart
Bestrooi de taart voor het opdienen met poedersuiker. Serveer er eventueel met een beetje suiker lobbig geklopte slagroom bij.

Aardbeientaart

10 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Deze heb ik ook al een paar keer gemaakt. Erg lekker, ook met 1 tl kaneel! ;-))
groetjes, Caroline

de Bakmadam! zei

Hmm.. ziet er heerlijk uit, zo'n stevig taartje! :-)

eetstoornis zei

Bij de volgende verjaardag ga ik hem proberen te maken :)

Anoniem zei

Vandaag gemaakt, stonden hier nog aardbeien die op moesten. Echt heel heel lekker! Deeg is ook echt heerlijk smaakvol. Wel even prutsen want best plakkerig, lastig voor de bovenste laag. Maar kwam helemaal goed. Ziet er ook nog mooi uit. Echt super.

Anoniem zei

Vandaag gemaakt, stonden hier nog aardbeien die op moesten. Echt heel heel lekker! Deeg is ook echt heerlijk smaakvol. Wel even prutsen want best plakkerig, lastig voor de bovenste laag. Maar kwam helemaal goed. Ziet er ook nog mooi uit. Echt super.

Anoniem zei

Lijkt me erg lekker. Maar zou het ook kunnen zonder de gemalen amandelen ? En er ietsanders voor in de plaats ? Heb je een idee ?
Ijda

Levine zei

IJda: je kunt de amandelen niet weglaten want dan kloppen de verhoudingen in het deeg niet meer. Je zou ook gemalen hazelnoten kunnen proberen.

Maurits Spijkerman zei

Ik heb hem gisteren gemaakt, heerlijk taartje echt lekker deeg en de aardbeien zijn heerlijk zoet zonder ze te suikeren ofzo.

Echter was bij mij de onderkant van de taart wel gaar maar door het verhitten en lekken van de aardbeien was de onderkant heel drassig en nat geworden, toen ik hem aansneed werd het meer een crumble dan echt een taartpunt. Ik had 400 gram aardbeien gebruikt, gewoon in stukjes, ze beetje ongelijk verdeeld. Heeft iemand een tip om hem de volgende keer wat steviger te maken? Misschien in gelijke dunnere plakjes ofzo?

Levine zei

Maurits: misschien volgende keer iets langer bakken? Ook de taart niet te lang laten staan kan helpen.

Bakster zei

Heb deze taart gemaakt voor mijn verjaardag!!
Iedereen vond het verrukkelijk!!
Dankjewel Levine!!