03 juli 2012

Kersentaart met frangipane

Kersentaart met frangipane

Toen ik het recept voor deze taart afgelopen vrijdagavond ontdekte op de blog van Three Clever Sisters besloot ik hem zo gauw als ik er tijd voor had te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Gisteren had ik een vrije dag en al om half 9 stond ik kersen te ontpitten. Voor zo'n zomerse taart neemt je natuurlijk geen kersen uit een pot, zeker niet nu er lekkere verse kersen te koop zijn.

Het deeg voor de bodem is makkelijk te maken. Ik heb hem in een handomdraai in een foodprocessor gemaakt, maar je kunt ook de klontjes boter met je vingers door het bloemmengsel wrijven en het mengsel vervolgens snel tot een deeg kneden. Het deeg hoeft niet in de koelkast te rusten voordat je gaat gebruiken. Nadat je het deeg in de vorm hebt uitgedrukt zet je de bodem in de vriezer. Terwijl de bodem licht bevriest ontpit je de kersen en maak je de vulling. Door het deeg eerst in de vriezer te zetten hoef je de bodem niet blind (met een vulling van rijst of bonen of speciale bakbonen) voor te bakken. Je zet de bodem direct uit de vriezer in de voorverwarmde oven en bakt hem eerst lichtbruin voordat de vulling erin gaat. Zorg er wel voor dat je een hoog opstaande rand maakt, want de rand zakt iets in tijdens het bakken.

Ook belangrijk om te weten: het testpanel heeft deze kersentaart als heel lekker beoordeeld!

Kersentaart met frangipane
Recept printen

Bodem:
  • 150 gram patentbloem
  • 35 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 125 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
Vulling:
  • ± 300 gram kersen, ontpit
  • 200 gram amandelspijs, in kleine stukjes/verkruimeld
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 45 gram suiker
  • 1/8 theelepel amandel extract
  • snuf zout
  • 2 grote eieren
  • 30 gram patentbloem
Verder:
  • ronde vorm van 24 cm met losse bodem, ingevet
  • poedersuiker voor de afwerking

Bodem:
Doe patentbloem, poedersuiker en zout in de kom van een foodprocessor, druk op de pulseknop om door elkaar te mengen. Voeg de koude boter in blokjes toe. Druk een aantal keer kort op de pulseknop totdat zich een deegbal vormt.

Druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem en de rand van de ingevette vorm. Zet de bodem minstens 15 minuten in de vriezer. Ik heb de vorm 1 uur in de vriezer gezet.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de bevroren bodem totdat de bodem lichtbruin is, ± 20 minuten. Laat de bodem iets afkoelen voordat de vulling erin gaat.

Vulling:
Doe de amandelspijs, boter, suiker, amandel extract en zout in een kom. Mix (met platte klopper standmixer of handmixer) in ± 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg de eieren één voor één 1 toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen. Mix na het laatste ei nog ± 2 minuten door elkaar. Voeg de patentbloem toe en mix erdoor.

Strijk de frangipane over de wat afgekoelde bodem en verdeel de ontpitte kersen erover.

Bakken:
Bak de taart in 30 – 40 minuten goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.

Bestrooi de taart voor het opdienen met poedersuiker.

Kersentaart met frangipane

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank je wel Levine hij lijkt me heerlijk.

Groetjes,
Riet

Cobuse schrijft over koken en alles wat daarmee samenhangt. zei

Heerlijk! En leuk dat je amandelspijs gebruikt, veel makkelijker te verkrijgen in Nederland dan amandelpoeder/meel.

Johanna zei

Mmmmmm, dat is lekker. Denk dat ik voor het weekend deze ook ga maken. Wat een gemakkelijk recept.
Groet Johanna

Caroline Brouwer zei

Hmmm,echt weer een taartje voor mij!
groetjes,Caroline

Levine zei

@Cobuse: amandelmeel is niets anders dan gemalen amandelen. Je kunt het dan ook zelf maken door amandelen fijn te malen in een foodprocessor (of amandelmolentje, maar wie heeft zo'n ding in huis .... ik tenminste niet).
Amandelmeel is vaak verkrijgbaar bij Turkse/Marokkaanse winkels en is verkrijgbaar bij groothandels zoals de Sligro.

Sara zei

Hi Levine, so glad our recipe was helpful to you. It's so addictive isn't it? And Dank u wel for the link to our blog!

Caroline Brouwer zei

Ik maal mijn amandelen zelf (veel lekkerder dan amandelmeel ) in mijn kaasmolentje. Werkt perfect.

Marian zei

Bij ons in België is amandelmeel dan weer makkelijk te vekrijgen, maar amandelspijs helemaal niet.... :-).
Je taart ziet er heerlijk uit!

Groetjes,
Marian

Frank zei

Ziet er goed uit! Waar heb jij het amandel extract gekocht? En heb je gewoon zo' vorm gebruikt die 2.5 cm hoog is? Dus zo'n geribbeld bakblik met losse bodem.

Levine zei

@Frank: amandelextract is te verkrijgen bij o.a. kookwinkels DOK, Oldenhof en Kookpunt. Je kunt het ook online bestellen bij Oldenhof en Kookpunt.

Idd bakvorm met ± 2,5 cm hoge rand gebruikt.

Verslavend lekker deze taart :-).

Levine zei

@Sara: indeed very addictive :-)!

Anoniem zei

Ik heb hem gisteren samen met mijn nichtje gebakken hij is heerlijk .

Gr. Riet

Apetito zei

ik heb wel gemalen amandels maar geen amandelspijs, kan ik ze gebruiken en misschien een beetje poedersuiker daarbij?

Apetito zei

daar ben ik weer, ik heb het zo geprobeerd, helemaal gelukt!!! manlief blij...dus, wat wil een kokkin meer ?? ;p ik ga het morgen proeven. maar hij zei dat hij gezegend is met mij, wich I assume is a good one ;)). bedankt for het doorgeven van deze recept, Levine!

Levine zei

Apetito: graag gedaan :-)

Caroline Brouwer zei

Ik heb je taart gemaakt, alleen met abrikozen ipv kersen. Wat is dit een verrukkelijke taart! Binnenkort ga ik de taart ook met kersen maken. Ik weet zeker dat dit recept hier nog vaak gemaakt gaat worden!
groetjes, Caroline

Astrid zei

Ook ik heb de taart gemaakt: hij is echt heerlijk! Wel machtig. Zelfs mijn dochter van 6,5 jaar heeft er tot de laatste kruimel van gesmuld! En dat zegt wat :-)

Met vriendelijke groet,

Astrid

Levine zei

Astrid: goed te horen dat deze taart in de smaak is gevallen :-).

hANdgemaakt zei

Patentbloem? Dat heb ik hier nog nooit gezien. IS dat een bepaalde mengeling?

Levine zei

Ik denk dat het in België patisseriebloem heet.