08 mei 2012

Ondertussen in de keuken van Levine (3)

koken

Heb ik begin dit jaar zo’n leuke nieuwe rubriek bedacht, maak ik er een potje van. Ik heb na mijn tweede bericht op 30 januari geen updates meer geplaatst. Foei toch!

Ik heb natuurlijk niet stilgezeten. Ik heb weer heel veel brood gebakken, een aantal recepten staat inmiddels al op mijn weblog. Ik heb ook veel workshops brood bakken gegeven, vaak 3 per week. Tot juli is de workshopagenda bijna vol (er zijn nog enkele plaatsen vrij), nieuwe data voor het 3e kwartaal ga ik in juni plannen.

Millers loaf
Millers Loaf, recept uit Bourke Street Bakery

Fluitje met spelt (met zuurdesem)
 "Fluitje" met spelt, recept van de Weekend Bakery


Naast brood bakte ik ook verschillende cakes en taarten. De chocoladetaart met Baily's die ik met mijn verjaardag bakte was een groot succes, net als deze appelcakejes met dulce de leche


Appelcakeje met dulche de leche@


Mijn plan om elke week minstens twee nieuwe recepten uit te proberen is de laatste tijd in het water gevallen. We hebben zelfs de laatste tijd door omstandigheden, maar tot grote vreugde van mijn echtgenoot, regelmatig AVG gegeten: aardappelen, vlees en groente (op z’n Hollands). Regelmatige lezers weten inmiddels wel dat die combinatie niet mijn favoriet is. Ik doe daar mezelf niet echt een plezier mee. Bovendien vind ik het zo saai om klaar te maken dat ik van de weeromstuit regelmatig iets laat aanbranden. Ik probeer die AVG wel regelmatig wat “aan te kleden”. Zo maakte ik al eens deze varkenskarbonades met mosterdsaus. Erg lekker, maar ja, met wijn en room maak je al snel iets lekker :-).


In mijn boekenkast staat weer een aantal nieuwe boeken. Broodbakboeken, maar ook Comfort Food van Janneke Vreugdenhil, Home made winter van Yvette van Boven en IJstijd van Kees Raat. Alle drie zeer de moeite waard. Favorieten uit het boek IJstijd zijn op dit moment het Dulce de lecheijs en het stroopwafelijs. Het chocoladeijs is ook lekker, maar anders dan anders door de toevoeging van piment.

Dulce de leche ijs aan het maken. De ijscompositie staat af te koelen in een schaal ijswater #toetje
De ijscompositie staat af te koelen in een bak ijswater,
dulce de lecheijs

Chocoladeijs
De ijscompositie staat af te koelen in een bak ijswater,
chocoladeijs
Chocoladeijs, dulche de leche ijs en stroopwafelijs
  Dulce de lecheijs, stroopwafelijs en chocoladeijs

Met veel plezier denk ik terug aan de redactievergaderingen van het boek Koken met Sjalot. We hebben in de keuken van Studio Roosmarijn gebrainstormd over hoe het boek eruit moet gaat zien, wat er in moet komen en met z’n allen heel veel verschillende gerechten – door de redactieleden aangeleverd - gemaakt met sjalot in de hoofdrol. Ieder gemaakt recept heeft een ieder vervolgens van opmerkingen en commentaar voorzien en een cijfer gegeven. Eind mei is het boek klaar, ik ben heel benieuwd!

Redactie kookboek Sjalot

Mijn eigen boek schiet er helaas een beetje bij in. De uitgever waarmee ik al meer dan een jaar in gesprek ben en die nog steeds enthousiast is over het uitgeven schiet niet echt op met het maken van vaste afspraken. Jammer, want ik krijg veel vragen wanneer het verschijnt. De teksten zijn bijna af en een deel van de recepten is inmiddels getest door diverse mensen, van beginnende thuisbakkers tot meer ervaren thuisbakkers. Een paar voorbeelden:

Driegranenbrood
Driegranenbrood

 Donkerbruin brood met zonnebloempitten 

Notenbroodjes met roggedesem
Broodjes met walnoten
Brood met gedroogde tomaten en kaas
Brood met zongedroogde tomaten en kaas

8 opmerkingen:

Brenda (Kookt!) zei

Druk, druk, druk dus! Maar wel met leuke projecten! Jammer dat je uitgever niet zo vlot is op dit moment.

AVG vind ik op zijn tijd lekker, maar niet te vaak inderdaad, hooguit 2 x per week. (Ben opgegroeid met 4 x in de week AVG!)

Onder de knotwilg zei

Druk dus met allerlei leuke dingen! En wat grappig een sjalottenkookboek! Ben benieuwd naar de recepten, we hebben dit jaar voor het eerst sjalotten gepoot op de tuin ipv ui...
Hé, iedere keer dat ik die mooie foto's zie op je blog krijg ik nog meer zin in de workshop, nog een paar weekjes wachten...

Meibloempje zei

Hoi,

ik heb je blog voor het eerst gevonden vandaag, en ik snap niet waarom ik er niet eerder over gestruikeld ben, want we hebben toch echt dezelfde interesses!

Ik ga je mooie blog nu heerlijk helemaal doorlezen, en kijken of je nog geweldige tips hebt. :-) Ik ben dol op zelfgemaakt brood, heb na jaren eindelijk het recept gevonden van het brood dat mijn ouders bakten (Dat was nogal vochtig brood met een harde korst - zalig!) en ik leer graag, dus ik ben benieuwd wat ik hier nog allemaal opsteek over koken en bakken.

Meibloempje zei

Okee... ik heb inmiddels al wat vragen (gek hoe zoveel informatie nog meer vragen oproept!)

1) Voor het bakken van Irish soda bread is baking soda nodig. Dat haal ik bij de toko. Maar de natuurvoedingswinkel verkoopt wijnsteenzuur, dat gebruik ik voor scones etc.
Is er veel (technisch) verschil tussen wijnsteenzuurpoeder en baking soda? Kun je ze onderling uitwisselen?

2) Komt er nog een vervolg op je Bakkerspercentages-uitleg?

3) Ik houd van brood met een bite, flink kauwen en een stevige, knapperige korst. Welk brood van deze website kun je me aanraden om te bakken?

Levine zei

@Meibloempje: wijnsteenzuur is iets anders dan baking soda. Ik gebruik dat nooit alleen om deeg te laten rijzen, wel als stabilisator voor eiwitten bijvoorbeeld. Zie ook http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/

Ik ga nog iets schrijven over de bakkersformule, maar weet nog niet wanneer. Ik leg het ook uit tijdens de workshops brood bakken die ik geef.

Als je van brood met een bite enz. houdt raad ik je de zuurdesembroden aan. Vooral het Country French-style bread is erg lekker! Zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2012/01/country-french-style-bread-essentials.html. Er komen nog meer recepten met desem.

Meibloempje zei

Bedankt voor de tips! Ik zag trouwens dat wat ik van de natuurwinkel kocht 'wijnsteenzuurbakpoeder' heet. Het is dus niet (enkel) wijnsteenzuur. Als bakpoeder werkt het prima. Maar dus iets anders dan baking soda.

Anoniem zei

Hai Levine,

Vraagje, wat voor ijsmachine gebruik jij? Ik mag er als cadeau eentje (met compressor) uitkiezen, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke het moet worden.

Hartelijke groet, Sjaan

Levine zei

Sjaan, ik gebruik een Nemox ijsmachine, bevalt prima. Zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2008/07/ijs-van-blauwe-bessen.html