22 februari 2012

Mijn oven, de Rofco B30, maakt overuren

Ciabatta aan het maken #workshopbroodbakken

Overuren is misschien een tikkie overdreven, maar de Rofco doet z'n best! Week in week uit komen er prachtige broden en broodjes uit de B30 en nog steeds ben ik iedere keer blij met het resultaat.

Om een voorbeeld te noemen van de hoeveelheden die hier bijna elke week gebakken worden: de Rofco heeft in de afgelopen 4 dagen het volgende te verstouwen gekregen:
  • 6 zuurdesembroden met een knapperige korst: Country French-Style Bread
  • 17 roommastellen (Belgische roombroodjes)
  • 9 stokbroden met roggedesem en veel zaadjes
  • 4 driegranenbroden met zaadjes en zuurdesem
  • 4 zuurdesembroden met rozijnen, vijgen, pecannoten, hazelnoten en koekkruiden
  • 27 lichtbruine pistolets
  • 20 witte pistolets
  • 64 zachte witte broodjes
  • 3 platen focaccia met tomaatjes, rozemarijn en zeezout
  • 9 ciabatta's

Allemaal prachtig gelukt! Ik heb niet alles zelf gebakken, een deel is door de deelnemers aan de workshops gebakken en mee naar huis genomen en het deel wat ik zelf heb gebakken is voor het overgrote deel alweer opgegaan tijdens de lunches bij de workshops. Ik heb er deze week al drie gegeven en zoals altijd waren ze weer erg gezellig. Het leuke is ook dat mensen werkelijk overal vandaan komen. Gisteren bijvoorbeeld kwamen de deelnemers uit Limburg, Zeeland en Vlaanderen.

Een van de deelnemers schreef op haar blog een prachtige recensie. Daar ben ik best trots op!

Morgen krijgt de Rofco even rust (en ik ook) en vanaf vrijdag ga ik weer vrolijk bakken, brood en taart. Het schijnt namelijk dat ik deze week ook nog jarig ben en dan 'moet' er natuurlijk taart op tafel komen.

En nee, brood bakken gaat nooit vervelen!

Driegranenbrood met zaadjes en zuurdesem (+ droge gist)
Driegranenbrood met zaadjes en zuurdesem

Focaccia met tomaatjes, rozemarijn en zeezout
Focaccia met tomaatjes, rozemarijn en zeezout

Zuurdesembrood met rozijnen, vijgen, pecannoten, hazelnoten en koekkruiden-2@
Zuurdesembrood met rozijnen, vijgen, pecannoten,
hazelnoten en koekkruiden


Roombroodjes
Roommastellen

4 opmerkingen:

Mayken zei

Super dat alles zo lekker loopt, geniet ervan!
Ik geniet op afstand met je mee.
En inderdaad, brood bakken gaat nooit vervelen: ik vind het nog altijd pure magie wat er in zo'n oven of rijskom gebeurt!
Fijne verjaardag zaterdag!

Onder de knotwilg zei

Ik dacht al zó veel brood in 4 dagen :-)
Geweldig dat het zo goed loopt! En wat zien die Roommastellen er heerlijk uit!
En je hebt gelijk: brood bakken verveeld nooit. Het is zelfs behoorlijk verslavend, je wilt steeds iets anders proberen :-)

Fijne verjaardag!

mady by me zei

Hallo Levine, jouw blog is prachtig. en fantastisch dat je dit deelt met iedereen!!!

Ik loop heel lang met een vraag, wat is het verschil met het gebruiken van bakpoeder in jouw deeg en melkpoeder. Ik lees vaak dat het je deeg luchtig maakt. Als ik bijvoorbeeld een bijenkorfbroodjes maak gebruik ik bakpoeder, 7 g bij 500 g bloem. Wat als i melkpoeder gebruik ipv bakpoeder.

Waar het mij omgaat is dat ik luchtig broojes voor bij de koffie maak dat langer luchtig en zacht en licht van gewicht blijft en niet de volgende dag hard of taai wordt.

Hopelijk kun je mij dit uitleggen.

groeten
nadia (bak en kookverslaafde)

Levine zei

Hallo Nadia, bedankt voor de complimenten, altijd leuk om te horen :-).

Ik begrijp je vraag niet zo goed over bakpoeder en melkpoeder. Het zijn namelijk 2 heel verschillende ingrediënten. Bakpoeder gebruik ik nooit in brooddeeg, wel in cakes waar het dient als rijsmiddel. Melkpoeder gebruik ik wel in brooddeeg, het is een vervanger voor melk. Je kunt bakpoeder niet vervangen door melkpoeder. En wat zijn bijenkorfbroodjes?