08 december 2011

Eendenborst met sinaasappeljus

Eendenborst met sinaasappeljus en aardappelpoffertjes

Het bereiden van dit gerecht is een fluitje van een cent, mooi op een bord en op de foto zetten is weer een heel ander verhaal. Ik vind het heel knap, hoe koks hun borden opmaken, ik kan het nog steeds niet! Zeker niet als ik haast heb, als er ondertussen wordt geroepen dat het eten koud wordt. Het werd dus hup op de borden en aanvallen ..... en dan krijg je dus een hele ongezellige foto.

Het recept viste ik uit een stapel printjes op mijn bureau. Waar ik het vandaan heb weet ik werkelijk niet meer. Wat ik wel weet is dat ik het al eerder gemaakt heb want er staan twee krulletjes bij :-).

Eendenborst met sinaasappeljus
Recept printen
  • 4 (tamme) eendenborstfilets
  • zout
  • versgemalen peper
Voor de sinaasappeljus:
  • sap van 3 sinaasappels
  • 1 dl Grand Marnier
  • 1 eetlepel/15 ml vloeibare honing
  • 1 kruidnagel
Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en dep ze met keukenpapier droog. Snijd met een scherp mes een ruitjesmotief in het vel van de eendenborstfilets.

Eendenborstfilet

Bestrooi het vlees aan de kant zonder vel met zout en versgemalen peper. Bak de eendenborstfilets in een droge koekenpan op halfhoog vuur eerst op de velkant, ± 6 minuten. Bak vervolgens de andere kant, ± 4 minuten. Niet te lang laten bakken, het vlees moet rosé blijven. Neem de filets uit de pan, leg ze op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Schenk het bakvet op twee eetlepels na uit de pan. Voeg sinaasappelsap, Grand Marnier, honing en kruidnagel toe. Breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel op hoog vuur inkoken tot een stroperige jus. Verwijder de kruidnagel uit de jus.

Serveren:
Snijd het vlees in schuine plakjes. Verdeel het vlees in over vier voorverwarmde borden (zet ze even in de oven om warm te worden) verdelen. Lepel de jus over het vlees.

Wij aten er haricots vert en aardappelpoffertjes bij.

3 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Lekker, ik ben dol op eendenborst!En ik deel je mening over de presentatie, dat is zo moeilijk :) En over fotograveren zullen we het maar helemaal niet hebben haha

Maar het ziet er heerlijk uit!

Groetjes Pualine

Caroline Brouwer zei

Lekker receptje, echt iets voor de feestdagen. En de foto is zo slecht niet hoor, ik zie ze wel eens slechter ;-) Het blijft moeilijk, zeker de presentatie en al helemaal als het een warm gerecht is en er met een hongerige maag gefotografeerd wordt. Dan is een stukje taart makkelijker, daar kan je alle tijd voor nemen, maar ook dat blijft moeilijk. groeten, Caroline

Angelika zei

Als ik er zin in krijg, is de foto dus geslaagd!
Groetjes,
Angelika