22 mei 2011

Recept: Hi-hat cupcakes

Hi-hat cupcakes

Is het geen beauty, deze Hi-hat cupcake? Het recept voor deze bijzondere cupcakes stond al heel lang op mijn “die ga ik ook nog een keer maken” lijstje. Wat me tegenhield was het dippen van de frosting in de gesmolten chocolade. Ik kreeg iedere keer als ik het recept weer onder ogen kreeg visioenen van geklieder en frosting die van de cupcakes afviel.

Niets is minder waar! Het hele proces ging – van het bakken van de cupcakes tot het chocoladelaagje aanbrengen – van een leien dakje. Ik had me dus al die tijd voor niets zorgen gemaakt.

Je kunt voor de cupcakes ieder recept gebruiken. Ik heb 12 grote en 18 kleine Hi-hat cupcakes gemaakt. Voor de grote heb ik het recept voor de Red Velvet cupcakes gebruikt en de kleine heb ik gemaakt met mini Fudge Brownie muffins.

Ik heb met onderstaande hoeveelheden voor de frosting en chocoladelaag 12 grote en 18 kleine Hi-hat cupcakes gemaakt, ik hield wat gesmolten chocolade over.

Met dank aan Martha Stewart voor het idee en het recept van de frosting had ik op de verjaardag van mijn zoon een traktatie die erg in de smaak viel.

Hi-hat cupcakes
  • cupcakes
Frosting:
Chocoladelaag:
  • 340 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 45 ml zonnebloemolie
Frosting:
Breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan. Meng suiker, water, eiwitten en cream of tartar in een hittebestendige schaal. Mix het mengsel met een handmixer op hoge snelheid in ± 1 minuut schuimig. Zet de schaal in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Mix het mengsel tot stevige pieken, dit duurt ± 12 minuten. De temperatuur van het mengsel zal dan ± 71 °C zijn. Haal de schaal van het vuur, mix het vanille extract erdoor. Blijf na het toevoegen van het vanille extract nog 2 minuten mixen.

Hi-hat cupcakes

Schep de frosting in een spuitzak (ik heb de Decomax gebruikt). Gebruik een glad spuitmondje met een diameter van ± 1 cm. Spuit een flinke toef frosting op de cupcakes, laat een klein randje vrij.

Hi-hat cupcakes
Mini Fudge Brownie muffins

Hi-hat cupcakes
Red Velvet cupcakes

Zet de cupcakes op een bakplaat of dienblad en zet ze een half uur (langer mag ook) in de koelkast.

Chocolade smelten:
Breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan. Roer de gehakte chocolade en de olie in een hittebestendige schaal door elkaar. Zet de schaal in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Laat de chocolade al roerend smelten. Schenk de gesmolten chocolade in een hoge maatbeker en laat ± 15 minuten afkoelen.

Chocoladelaag aanbrengen:

Hi-hat cupcakes
Pak de cupcakes bij de bodem vast

Hi-hat cupcakes
Dip de frosting in de chocolade,
zorg ervoor dat alle frosting bedekt is met een laagje chocolade

Hi-hat cupcakes
Laat de cupcakes al ronddraaiend uitlekken

Zet ze op een rooster met daaronder een stuk bakpapier. Als er nog frosting zichtbaar is kan je dat corrigeren door een satéprikker in de chocolade te dopen en voorzichtig de chocolade aan te brengen op de witte plekjes.

Laat de cupcakes 15 minuten op kamertemperatuur staan, zet ze dan weer op een bakplaat of dienblad.

Hi-hat cupcakes
De Hi-hat cupcakes direct na het aanbrengen van het chocoladelaagje

Zet ze 30 minuten – niet afgedekt – in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.

Hi-hat cupcakes
Na het drogen en een uurtje in de koelkast zien ze er zo uit. Geweldig!

Zet ze dan in een diepvriesdoos en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Serveer ze koud. Ze kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Bekijk hier de hele fotoserie

10 opmerkingen:

hazel zei

En dit recept.. had ik ook liever niet willen zien. mjamm mjamm!! Verschrikkelijk lekkere combi die ik zeker even ga onthouden. Chocolate en schuim is 'to die for'!! Ik dacht ik kom even broodrecepten kijken, maar zie nog zoveel meer lekkers.

Margriet zei

Cream of tartar is mij onbekend, ik heb het ook nog nooit gezien in winkels. Is het eventueel te vervangen voor een ander product, of loont het de moeite om toch naar een potje op zoek te gaan?

Levine zei

@Cookie Cottage: alleen brood bakken zou wat saai worden :-).

@Margriet: je kunt het eigenlijk niet vervangen. Het is ook te koop onder de naam wijnsteenpoeder bij reform, drogist, toko. Je kunt het ook online bestellen bij taartenwebshops, o.a. Cookie Cottage: http://www.cookiecottage.nl/bakingredienten/basis-ingredienten/dr-oetker-cream-of-tartar.html

Margriet zei

Heel erg bedankt voor de tips!
Overigens ben ik vergeten te zeggen hoe mooi ik de cupcakes vind, ze zijn echt een lust voor het oog!

:)

Marjoke zei

Dit ziet er wel erg lekker uit en met twee mannen in huis die gek zijn op negerzoenen slaat dit vast goed aan. Leuk om ze mee te verrassen!!

Hanaâ zei

Zo dat ziet er echt professioneel uit. En lekker ook! Deed me meteen denken aan negerzoenen (die ik hier niet krijgen kan). Ik vind het nog steeds een beetje eng om rauwe eiwitten te gebruiken, daarom gebruik ik graag eiwit poeder wat heel goed lukt. Hartstikke bedankt voor de tips en de step-by-step foto's.

Nogmaals jammer dat we niet wat konden afspreken. Had het heel leuk gevonden. De volgende keer maar weer wanneer ik in Nederland ben (of wanneer jij in de VS bent).

Groetjes!
Hanaa

Levine zei

@Hanaa: ik denk dat jij eerder in Nederland bent dan ik in de VS (maar je weet maar nooit ...). We verschuiven de afspraak gewoon. Leuk om naar uit te kijken :-).

miriam zei

Heerlijk!!!! Ik heb ze net gemaakt, echt een leuk en lekker recept. Tevens laatst ook de worteltaart gemaakt. Ook complimenten over de site, iemand die is veel tips geeft en waar je iets kunt kopen, zodoende heb ik de 15cm cakeblikjes van chigaco metellic (na een hele zoektocht na dat formaat, zeer moeilijk aan te komen) en ik vind de kwaliteit van de blikjes ook super. Het enige jammere aan deze hobby is...... slecht voor de lijn haha veel roomboter suiker en koolhydraten. Nou ik blijf op je site neuzen en ga nu maar is aan de salade. Tot snel.
Groetjes Miriam

Anoniem zei

Ik had een vraagje:
Moet dat cream of tartar in de frosting of kun je het ook weg laten?

Levine zei

De cream of tartar zorgt ervoor dat het eiwit stevig blijft. Het is niet te vervangen door iets anders. In het Nederlands wordt het ook wel wijnsteenzuur genoemd. Te koop bij drogist, reform, toko of online bestellen.