20 februari 2010

Volkoren kruidkoek

Volkoren kruidkoek

Een tijdje geleden kocht ik bij Kelly's Expat Shopping in Den Haag een zak met zelfrijzend volkorenmeel. Ik kom dit zelfrijzende volkorenmeel zo af en toe tegen in recepten, maar tot dan toe had ik het nog nooit in Nederland gevonden. In plaats daarvan kan er ook 'gewoon' volkorenmeel + 1 zakje bakpoeder gebruikt worden.

Het recept van deze kruidkoek komt uit mijn verzameling knipsels en ik denk dat het - zeker 25 jaar geleden - in de Libelle heeft gestaan. Ik heb het grotendeels gevolgd, onderstaand mijn versie van het recept. Het is een stevige koek, lekker met een lik roomboter erop (er zit geen vet in het beslag dus dat mag best wel .....). De korst van de kruidkoek wordt zachter als je hem in aluminiumfolie of plastic bewaard.

Volkoren kruidkoek

Recept printen
  • 150 gram rozijnen
  • 300 gram zelfrijzend volkorenmeel of 300 gram volkorenmeel + 1 zakje bakpoeder
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat (bij voorkeur vers geraspt)
  • snuf zout
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 groot ei, los geklopt
  • 1 eetlepel keukenstroop
  • 2 dl melk
  • ½ eetlepel bloem
  • 1½ eetlepel bakgember, fijngesneden
  • bakblik van ± 23 cm, ingevet
Rozijnen wellen: doe de rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van het bakblik met bakpapier. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Doe zelfrijzend volkorenmeel (of volkorenmeel + bakpoeder), basterdsuiker, koekkruiden, kaneel, nootmuskaat, zout en geraspte sinaasappelschil in een grote kom en roer door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei, de stroop en de melk toe. Roer met een spatel goed door elkaar. Meng de bloem door de rozijnen en roer samen met de gember door het beslag.

Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de kruidkoek onderin de oven in ± 1 uur gaar en bruin. Dek de koek als de bovenkant te snel bruin wordt af met aluminiumfolie. De koek is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Lift de gebakken koek met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster en laat afkoelen. Bewaar de kruidkoek in aluminiumfolie of in een plastic zak.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

...Heb je jezelf toch 25 jaar een verrukkelijke kruidkoek door de neus geboord, Arden! Ik vind deze versie zeer geslaagd, en ik heb er toch al heel wat gebakken...hop in mijn archief dus maar weer, met mijn zeer hartelijke dank :)

Een vraagje, trouwens: waarom koop je zelfrijzend volkorenmeel als je het zo makkelijk zelf kunt maken? En moet je dus altijd 5% van het volkorenmeelgewicht aan bakpoeder nemen voor zelfrijzend volkorenmeel? En 2,5% van het gewicht aan baksoda? (Analoog aan de 3 en 1,5% bij bloem?)

Alvast bedankt voor je antwoord en een hartelijke groet, mamuffin.

Richelle zei

Gisteren gebakken en erg geslaagd! Had een deel van de rozijnen vervangen door cranberries en in een siliconenvorm gebakken, wat de baktijd aanzienlijk bekortte! Dank voor het recept.

Cindy O. zei

Dit is een heerlijke kruidkoek, ik heb wel de gember eruit gehaald anders lusten mijn kinderen het niet.
En hij is snel klaar!!! Als je opeens visite krijgt, heb je in een uur tijd een heerlijke koek bij het bakkie koffie.
Deze staat naast vele andere recepten van deze site in mijn persoonlijke kookboek. Merci.

Mieke zei

Hoihoi,
ben pas met brood bakken begonnen met de BBM en kwam na recepten met brood zoeken op jou site.
Wat schrijf je leuk en ik heb je meteen gelinkt aan mijn blog... Ga je zeker volgen en ik vind het jammer dat ik de cursus niet bij je kon doen..Groetjes,\
Mieke.

Levine zei

Mamuffin: ik heb deze kruidkoek al vaker gemaakt, het was alleen al een tijdje geleden. Ik weet dus al jaren dat hij lekker is, was het recept alleen een tijdje uit het oog verloren. Het antwoord op de vraag over procenten moet ik je schuldig blijven, van brood bakken en verhoudingen weet ik heel veel, van cake bakken en verhoudingen weinig.

Mieke: ik geef behalve bij Oldenhof in Hilversum ook broodbakcursussen bij mij thuis (bij Den Haag). Over ± 1,5 maand heb ik zelfs de beschikking over een grote professionele broodbakoven :-).
Als je meer wilt weten over de cursus bij mij thuis kan je me mailen, zie mailadres in de linkerkolom.

Anoniem zei

Hallo!
Vaak gebruik ik je site om even wat lekkers uit te zoeken om te maken. En nu kom ik deze bekende kruidkoek tegen! Geweldig, lukt altijd en is erg lekker met roomboter, ook op een snee brood. Het recept (bijna hetzelfde)heb ik uit de AllerHande nr.1 2004 gevonden. Naast deze koek staan warme dranken: Kruidige winterthee met tic en warme bisschopswijn.
Ik woon al een tijd in Noorwegen en vooral in de winter maak ik deze kruidkoek elke week, 2 stuks tegelijk in de oven. Gaat prima.
Mijn versie is ook aangepast:
de helft van de basterdsuiker kan best wel.
2 el keukenstroop
4 tl kaneel
koekkruiden: 2 tl gemalen kardemom; 2 tl gemalen koriander; 2 tl gemberpoeder; 1 tl nootmuskaat; ½ tl gemalen kruidnagel;

Soms gebruik ik grof volkoren meel, ook erg lekker.

groet, Ellen

Anoniem zei

1 zakje bakpoeder = 1 zakje Backin van 16 gram?

Levine zei

Ja, klopt.

Anoniem zei

Heerlijke koek. Heb er een half ons minder suiker in gedaan.

Unknown zei

Hoi, mijn beslag is erg korrelig. Kan iemand helpen?