07 februari 2010

Mag ik even voorstellen: mijn nieuwe Teddy Bear

Bear Teddy Varimixer

De één verzamelt beeldjes van boxerhonden, de ander muziek en ik verzamel keukenapparaten. Tenminste dat vindt mijn man en ik moet hem wel een beetje gelijk geven. Hoewel mijn keuken aan de kleine kant is weet ik al die apparaten nog steeds ergens een plekje te geven. De apparaten die ik het meest gebruik staan uiteraard direct klaar voor gebruik en naast elkaar op een smal stuk aanrecht en de andere staan op korte afstand van de plek des onheils (de keuken) zodat ik ze snel kan pakken als ik ze nodig heb.

Mijn nieuwste aanwinst wil ik graag aan jullie voorstellen: een Bear Teddy Varimixer. Ik ben er helemaal mee in mijn nopjes en sta regelmatig in de keuken verliefd te staren naar dit zwarte monster. De KitchenAid Heavy Duty voldoet nog steeds, maar deze Bear is weer een paar tandjes beter. Ik leerde hem (ja het kan niet anders dan een 'hem' zijn) vorig jaar kennen tijdens demonstraties bij DOK Cookware en ook tijdens de bakcursussen bij Oldenhof in Hilversum heb ik hem gebruikt. En tja, ik was gelijk helemaal hoteldebotel. Sparen dus! Afgelopen zaterdag mocht ik hem in mijn armen sluiten en mee naar huis nemen. Dat mee naar huis nemen was trouwens nog een hele klus! Hij weegt 22 kilo, er lag sneeuw in Hilversum en de weersvoorspelling zag er dreigend uit. Last but not least ....... hij moest met me mee in de trein. Gelukkig brengt mijn echtgenoot in dit soort situaties uitkomst. De lieverd kwam me ophalen en samen hebben we mijn nieuwe Teddy Bear naar het station en vervolgens de trein in gesjouwd.

Ik heb de Bear nu een week in gebruik en ik wil nooit meer zonder. Brooddeeg bijvoorbeeld wordt beter en anders gekneed dat in de KitchenAid. Dit komt onder andere omdat de kneedhaak een andere vorm heeft, er zit een kromming meer in en de motor is krachtiger. Kijk zelf maar even (in de kom brooddeeg voor het Volkoren-semolinabrood, gekneed op stand 1):De Bear is net als de KitchenAid een planeetmenger en wordt geleverd met een kneedhaak, platte menghaak, een draadgarde, een ingrediënten geleider en een kom met deksel. De accessoires zijn van roestvrijstaal, net als de kom. De snelheid is variabel van 70 tot 400 toeren per minuut.
Capaciteit:
  • 2,5 kilo brooddeeg
  • 16 eiwitten
  • 3 kilo zandgebak
Op de foto's hieronder links de accessoires van de KitchenAid Heavy Duty, rechts die van de Bear Teddy Varmimixer

KitchenAid versus Bear Teddy Varimixer

KitchenAid versus Bear Teddy Varimixer

KitchenAid versus Bear Teddy Varimixer

28 opmerkingen:

Tonia zei

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst en veel plezier ermee!
groeten, Tonia

Anoniem zei

Prachtig apparaat.
Geniet er maar van als je gaat bakken.

groet van Hilda

Jelle zei

Ziet er schitterend uit; geniet van je aanwinst!

Jelle

Elisabeth zei

dit lijkt me het einde!!!! zal er wel wat langer over doen dan jij om deze te sparen. Bedankt voor alle leuke en goede recepten. Heb je nog gedroogde bosbessen nodig?

Elisabeth

sillie zei

oh wauwieeee ik droom zelf nog steeds van een gewone kitchen aid maar mag deze pas aan schaffen als een van mijn 2 bbm is overleden... ( maar of ik me zoalng kan inhouden...) Maar deze Bear .... t is een prachtig apparaat... k begin een beetje verliefd te worden geloof ik.

Anoniem zei

Misschien een stomme vraag, maar hoeveel (volkoren)meel verwerk je in 2,5 kilo brooddeeg?
Op de site van Oldenhof zag ik iets staan over 50% water.

Levine zei

Over die opmerking 50% water in brooddeeg heb ik me heel erg verbaasd. Dat kan nooit, ik zou het de Bear ook niet aan willen doen zo weinig vocht. Wordt wel een heeeeeel erg stevig deeg! Ik gebruik in volkorenbrood zeker 63%!
Even rekenen: je kunt als je 63% vocht gebruikt dus ongeveer 1450 gram volkorenmeel verwerken in de Bear.

Levine zei

Elisabeth: als ze ze nog hebben die gedroogde bosbessen hou ik me aanbevolen. Mail me maar ff :-).

Anoniem zei

Een beetje jaloers zijn kan volgens mij geen kwaad.

Remi

Luis zei

I'm aware this is primarily a dutch language site, but here goes: Does KitchenAid mixer attachments connect in anyway to Bear Teddy's attachment drive?

I hope that, since you have both mixers, you could answer this question.

Regards, Luis

Levine zei

Luis: no, the KitchenAid attachments do not connect to the Bear.

Luis zei

Thanks for the answer!

Unknown zei

Ben je nog steeds even tevreden erover Levine? Ik ben nl aan het sparen voor een goede aanwinst en wil geen verkeerde keuze maken!

Levine zei

Kathleen: ja ben er nog steeds tevreden over.

Anoniem zei

Misschien ben ik wel dom maar ik snap dat 2.5 kilo deeg niet helemaal. Hoeveel meel kan er max in? En kun je in een Bear ook
2.5 kilo zware deeg kneden? Ik twijfel heel erg tussen een kenwood van 6.7 liter en een Bear.
Bear is krachtiger maar heeft een kleinere inhoud. Ik wil in een keer minstens een kilo meel kunnen kneden excl vocht.

Anoniem zei

Hallo Levine,

Zelf spaar ik voor een Teddy Bear mixer maar hoe meer ik spaar hoe meer ik begin te twijfelen. Ik bak namelijk maar één keer per week brood en voor de rest af en toe een cake of taart. Lijkt het jou dan nodig om een Teddy te nenem? Het liefst wil ik een mixer die ik niet om de paar jaar of zelf maanden moet vervan gen, dus met een lange levensduur. Ik heb een nieuwe Teddy gezien voor 675 euro.

Levine zei

Dat vind ik een lastige vraag om antwoord op te geven. Ik zelf zou het ervoor over hebben ook als ik maar 1 brood per week zou bakken omdat ik weet dat de Bear een goede machine is. Het gaat mij vooral om het eindresultaat. Hoe kneed je nu het deeg?

Levine zei

Anoniem: je kunt in een Bear maximaal 2,5 kilo deeg kneden, dat is dus alle ingrediënten bij elkaar opgeteld. Hoeveel bloem/meel je kunt gebruiken ligt aan de hoeveelheid vocht dat je gebruikt. Als je deeg met een hydratatie van 60% gebruikt kun je 1500 gram bloem/meel gebruiken.

Anoniem zei

Beste,

Wat is het min gewicht aan ddeg die de bear goed kan verwerken?

Tx
Xtof

Unknown zei

Dag Levine,
ik wil een deegmenger aanschaffen en twijfel tussen de Bear Teddy en de ankarsrum. Nu hebben ze van de Teddy een nieuwe versie met kuipvergrendeling en een iets andere voet, maar die verschilt nogal in prijs met het oudere model dat nog verkrijgbaar is. Daarom wou ik even vragen of jij ooit een probleem hebt gehad met de stabiliteit of met het feit dat de kuip niet vergrendeld was.
Alvast bedankt voor je antwoord!
Ann

Levine zei

Beste Ann, Excuses voor de late beantwoording. Zo af en toe schiet de kom los, ik blijf dus meestal wel in de buurt. Als je vaak brood bakt of deeg wilt kneden voor meerdere broden tegelijk kun je beter een spiraalkneder kopen ipv een planetaire mixer zoals de Bear. Spiraalkneders zijn speciaal voor brooddeeg en gaan jaren mee. Van de Bear kan ik dat niet zeggen. Ik heb inmiddels al 2 kapotte Bears gehad. Over de Ankarsum ben ik zelf niet zo enthousiast.

Unknown zei

Bedankt voor je antwoord, Levine. Ondertussen heb ik toch maar de Ankarsrum gekocht, vooral omwille van de grotere inhoud. Ik ben er tot dusver heel tevreden over. Wat vind jij daar minder goed aan?

Levine zei

Ik kreeg er geen goed gekneed deeg uit.

Jacqueline zei

Mmmmm, dus in 6 jaar tijd is de bear al 2x kapot geweest. Wat gaat er dan kapot? En toch nog steeds tevreden? Zou je hem weer kopen?

Levine zei

@Jacqueling: ik heb 2 Bears en die zijn allebei kapot geweest. Het aandrijfmechanisme had het begeven. Ben nog steeds van mening dat de Bear brooddeeg goed kneed (maar ik gebruik ze niet meer zo vaak voor brooddeeg, heb ook een spiraalkneder en die is speciaal voor brooddeeg). Als de Bears weer kapot gaan koop ik geen nieuwe meer.

Unknown zei

Hallo Levine,

Jouw reactie op het gebruik van de Bear heeft mij doen besluiten toch voor de Rofco Spiraalkneder KN4 te kiezen. Is dat degene die jij ook hebt ?

Levine zei

Hi Renee, ik heb inderdaad de Rofco KN4. Erg tevreden over :-).

Unknown zei

Super, dank voor je reactie. Dan gaat dat hem worden.