10 januari 2010

Lichtbruin brood met honing

Bruin brood met honing

Dit artikel is 20/9/23 voorzien van nieuwe foto's en de tekst is aangepast.

Het leuke aan brood bakken is dat je volop kunt variëren. En zeker als je er enige handigheid in hebt gekregen is het leuk om iedere keer weer een ander brood te bakken. Ik bak al heel lang en ben nog iedere keer heel blij als er weer een mooi brood uit mijn oven komt. 

Met onderstaand recept bak je een heerlijk lichtbruin brood. Het kruim is zacht en licht zoet door de honing. Lekker met zowel hartig als zoet beleg. 

Ik heb het brood in een bakblik van 25 x 13 cm van Chicago Metallic gebakken. Je kunt ook een bakblik van 29 x 12 cm gebruiken en deze vorm 24 x 16 cm van Masterclass is ook geschikt voor deze hoeveelheid deeg. 

Wil je een kleiner of groter brood bakken en/of heb je een andere maat bakvorm dan kun je met behulp van de bakkersformule van dit brood alles omrekenen.In dit recept op mijn blog staat uitgelegd hoe je een recept naar een groter of kleiner formaat kunt omrekenen en op de website van Bakkerij Rémon staat een handige rekenmachine om een recept uit te rekenen vanaf een formule.

De formule van dit brood:
51,6% tarwebloem / 48,4% volkorenmeel / 1,05% instant gist / 1,7% zout / 8,4% honing / 4,2% zonnebloemolie / 10,5% ei / 52,6% water. 

In mijn boeken Brood uit eigen oven en Brood 2 uit eigen oven staat uitgebreid beschreven hoe je met de bakkersformule kunt rekenen. Aan de hand van voorbeelden leg ik het je uit. Mijn boeken zijn in iedere boekwinkel te koop/te bestellen en online o.a. bij Bol te bestellen.

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 21 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.


Lichtbruin brood met honing
  • 245 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patent/Patent extra)
  • 230 gram volkorenmeel (bv Volkoren Natuur/Volkoren GLX)
  • 5 gram instant gist
  • 8 gram zout
  • 40 gram honing
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 50 gram ei, kamertemperatuur
  • 250 gram water, 20 - 25 °C
  • broodbakblik, ingevet (zie uitleg over maat bakblik in de tekst hierboven)
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg en licht plakkerig deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (douchemuts) en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot ongeveer in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.


Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of met bloem bestrooide werkplek. Druk de lucht eruit (doorslaan) en bol het licht op. Laat het deeg ± 20 minuten afgedekt rusten (na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen). Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm. 
2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Zet het bakblik op een rooster of bakplaat in de oven en bak het in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Dek het brood als het te donker dreigt te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). Los het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster. 

Lichtbruin brood met honing


19 opmerkingen:

Anoniem zei

Weer een lekker broodje met honing!
je honey and saffron loaf heeft hier een heel groot succes. Vrijdag heb ik 3 gebakken en kado gegeven. Het is zelfs gelukt om ze mooi rond te maken.Bedankt!

jolanda zei

hoi arden wat een lekker brood zeg mijn gezin vond het heerlijk ik heb je blog past ontdekt maar dit is mijn derde recept en het smaakt allemaal even heerlijk oja nog een vraagje zou ik in dit recept de volkorenmeel ook nog kunnen vervangen door bloem zodat ik een wit brood krijg?

Levine zei

Hoi Jolanda, ja dat kan, maar je zult dan waarschijnlijk iets minder vocht moeten toevoegen. Begin met 345 gram en als het deeg te droog is voeg je nog maximaal 15 ml toe.

Rachel zei

Ik sta al de hele week extra vroeg op om een brood (of twee...) te maken van jouw site. Dit brood was dus vandaag aan de beurt en het is echt heel erg lekker!

Mama Muis zei

Heerlijk brood dit, paar keer gemaakt inmiddels, lukt altijd!

jolanda bleijenberg zei

ik bak van dit brood er iedere week wel een stuk of vier, mijn gezin wil niks anders meer, in de vriezer gaat ook prima, alleen gebruik ik ipv honing,twee eetlepels suiker(budget)en sinds gister 10 gram bakkerszout,volgens mij is dit namelijk zouter als gewoon zout,vind jij dit ook? en ik heb gister een brood en 12 bolletjes gemaakt uit dit recept, ik heb nog nooit zulke lekkere bruine bolletjes gegeten

Typisch tetje zei

Hoi levine,
Ik heb een vraagje..omdat dit deeg zoveel moet rijzen kost het veel tijd. kan je het deeg al de avond van te voren maken? Zodat je morgens het in de oven kan doen en je vroeg lekker vers brood hebt?.
Gr jannet

Levine zei

Nee dat kan niet. Je kunt deeg niet zo lang laten staan/rijzen. Tenzij je het in de koelkast zet voor de laatste rijs.

Typisch tetje zei

Dat scheelt natuurlijk 2uur vroeger op staan. dankjewel

jasmijn zei

vandaag het brood gebakken. Beide rijs momenten kwam het brood goed omhoog, heb het brood laten rijzen dmv van de oven. na de tweede keer rijzen het brood er even uitgehaald om de oven te kunnen voorverwarmen. Maar helaas tijdens het bakken komt het brood niet goed omhoog. kan je zo vertellen wat ik fout doe?

Levine zei

Jasmijn: als het brood tijdens het bakken niet verder rijst heb je het te lang laten rijzen. Kortere 2e rijs aanhouden dus.

Anoniem zei

Vandaag gemaakt. Lekker hoor! :)
groetjes patricia

Unknown zei

Sinds twee maanden het broodbakken ontdekt. Wat ontzettend leuk om te doen. En sinds ik dit brood hebgebakken vragen de kinderen steeds wanneer het weer op tafel komt. Zeker als het vers gebakken is vinden we het net een gebakje.

Levine zei

Hallo Nanda, wat leuk om te horen. Veel bakplezier!

Dana zei

Hallo Levine! Vandaag weer eens iets van jouw recepten gebakken. Dit brood is erg lekker, mooi gerezen alleen in de oven zijn beide broodjes 'gebarsten' over de hele lengte. Zou het liggen aan de manier van vouwen? Of is mijn oven niet geschikt om 2 broden naast elkaar te bakken? Had ik ze moeten insijden? Alvast bedankt voor je reactie

Anoniem zei

Hoi Arden,

Alweer 9 jaar oud deze blog, toch zijn mensen over de jaren enthousiast geweest. Ik wil nu ook 9 jaar later dit brood proberen. Ik ben een kerel met niet heel veel ervaring in de keuken. Sinds ik bezig ben lukken sommige broden, sommigen lukken niet. Moet het doen met een broodbakmachine die niet meer aankan dan 550 gram meel in totaal per lading. Vooral de donkere broden hebben de neiging om in te zakken wanneer het bakproces begint. Kan je niet een honing halfbruin recept maken speciaal voor machines? Ik reken nu je recept door de helft met alle ingredienten. Een gokje, kijken wat er gebeurt.

Anoniem zei

Ik maak dit brood al jaren en het is een heerlijk brood. Toevallig zag ik de recente wijzijging. Alles wordt in 1 keer gekneed ipv dat het volkorenmeel, gist, water en ei gemengd wordt en 1 uur moet staan. Waarom is dit gewijzigd en wat voor invloed heeft dit op het brood?

Kitty vd Zanden zei

Heel jammer dat het recept is aangepast. Ik maakte dit brood ook al jaren, maar weet de gewichten niet uit mijn hoofd. Ik vond het zo fijn omdat je 2 broden in een had. Ik heb hem zojuist gemaakt, ben benieuwd of hij net zo lekker is. Anders zou ik graag het oude recept willen.

Levine zei

Dit recept staat al 13 jaar op mijn blog. Inmiddels bak ik veel beter brood. De werkwijze was eigenlijk niet zo logisch en daarom heb ik die aangepast. De ingrediënten zijn hetzelfde gebleven. Als je 2 broden wil bakken dan verdubbel je alle ingrediënten.