14 oktober 2009

Hartig afbreekbrood

Hartig brood

Een foto van het afgebakken brood ontbreekt helaas. Helemaal vergeten te maken en na afloop van de maaltijd was er bijna niets meer van over. We hebben het met z'n 3-en en samen met een lekkere kop soep bijna tot de laatste kruimel opgegeten. Heerlijk! Zet het brood in z'n geheel op tafel en iedereen kan er dan bolletjes vanaf breken. Het brood kan natuurlijk ook in plakken gesneden worden.

Uitleg over semolina is te vinden bij het recept voor Semolinabrood (1).

Hartig afbreekbrood

Deeg:
  • 320 gram tarwebloem
  • 80 gram semolina
  • 5 gram droge gist
  • 180 gram melk, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 20 gram boter of 15 gram olie van de gedroogde tomaten
  • 7 gram zout
  • 35 gram gruyère, geraspt
  • 35 gram gedroogde tomaat op olie, in kleine stukjes
  • 10 gram verse peterselie, fijn geknipt
  • 10 gram verse bieslook, fijn geknipt
Afwerking:
  • 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 35 gram gruyère, zeer fijn geraspt
Verder:
  • zonnebloemolie om kom, werkplek en handen mee in te vetten
  • broodbakblik van ± 23 cm, een rond bakblik kan ook, stapel de deegbolletjes gewoon op elkaar, ingevet

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed alles in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. 

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijf zichtbaar. 

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in stukjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in en maak er balletjes van en leg ze afgedekt weg.

Smelt de boter en roer daar de zeer fijn geraspte gruyère door. Rol de balletjes 1 voor 1 door het boter-/kaasmengsel en stapel ze op in het bakblik.

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je erop drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C (boven-/onderwarmte). 

Bakken: bak het brood onderin de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Dek als het brood snel bruin wordt na ongeveer 20 minuten af met aluminiumfolie. 

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.



15 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Arden,

Bedankt weer voor je heerlijke recept!
Kan dit lekker zijn met tomatensoep?

Morgen wil ik deze afbreekbroodjes bakken, dus naar de Jumbo.
Als ik semolinameel niet vinden kan, wat raad je dan anders toe?
Zou ik couscous ook in een vijzel kunnen fijnstampen? Omdat ik begrijp dat het heel fijn griesmeel is.

Hartelijke groeten,
Jacqueline

Henriette zei

Wat een heerlijk recept. Maar wat is semolinameel ? En waar is dat de koop?

Gr Henriëtte

Levine zei

Dames, inmiddels heb ik een toevoeging gemaakt in het bericht met een link naar een ander recept waarin semolinameel gebruikt en uitgelegd wordt.

Dit brood is zeker lekker bij tomatensoep. Wij hebben het er zelf ook bij gegeten.

Semolinameel is zeker te koop bij de Jumbo. Het staat niet bij de bloem en aanverwante bakmiddelen, maar bij de pasta's.

Veel succes met bakken :-).

Anoniem zei

Goedenavond Arden,

Bedankt voor je reactie, en link. Ik ga morgen naar de Jumbo en zal het zoeken bij de pasta's.

Leuk dat je verteld dat je er ook tomatensoep bij hebt gegeten.
Ik heb een heerlijk tomatensoep recept uit een magazine van Sonja Bakker. Daar zitten rode uien, wortels en courgettes in, en demi creme fraiche. Een heerlijke pittige en toch zachte soep.

Deze broodjes van jou lijken mij er heerlijk bij smaken.
Onze oudste dochter is gek op tomatensoep én op hartig brood.

Hartelijke groeten,
Jacqueline

Monica zei

Het stukje gruyère kaas in mijn koelkast lag dus te wachten op dit recept.... heerlijk brood geworden!
Dank voor het recept!

Anoniem zei

Oi. Parabéns por seu excelente blog. Gostaria de lhe convidar para visitar meu blog e conhecer alguma coisa sobre o Brasil e nossa luta contra o comunismo. Abração

Rian zei

Ha Arden,
Gisteren dit brood gebakken en geserveerd bij jouw paddenstoelensoep. Combi was super!Het leek wel kerst.Het afbreken lukte echt goed. Bedankt.
Groetjes, Rian

Sanne zei

Hallo,

Ik heb dit brood al vaker gemaakt en het is heerlijk! Nu wilde ik het gezonder maken en vroeg me af of ik de tarwebloem ook zou kunnen vervangen door volkorenmeel of speltmeel?

Levine zei

Sanne: ja hoor dat kan. Je zult dan waarschijnlijk iets meer vocht moeten toevoegen, bijvoorbeeld 15 gram meer. Succes!

Anoniem zei

Hallo,

Is dit een recept voor 3 pers.? Het worden bij mij wat meer.
Het lijkt me lekker, wil het voor Pasen doen met paprikasoep..

Levine zei

Nee, het is voor meer personen dan 3, maar omdat wij het zo lekker vonden hebben we het met zn 3-en opgegeten ;-)

Petra zei

Kan ik ook tarwegriesmeel voor griesmeelpudding gebruiken, volgens mij is dat hetzelfde, klopt dat

Levine zei

Nee dat kun je niet gebruiken.

Anoniem zei

Voor de derde keer dit brood gebakken, het is een favoriet in de familie! De laaste keer heb ik de voor de helft volkorenmeel gebruikt - moest extra melk toevoegen maar verder het recept gevolgd. Heerlijk.

Dank voor alweer een geslaagd recept!

Rebecca

Eef zei

Hallo Levine, kan dit brood ook worden ingevroren? Groetjes, Evelyn