15 juli 2008

Amandelkoekjes

Amandelkoekjes

De smaak lijkt op gevulde koeken. De amandelspijs wordt in deze koekjes door het deeg verwerkt en niet - zoals bij gevulde koeken - tussen twee lapjes deeg.

Amandelkoekjes (± 40 stuks)

Deeg:
  • 225 gram amandelspijs
  • 225 gram zachte roomboter
  • 100 gram suiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • ½ theelepel amandelextract
  • 280 gram patentbloem
Afwerking:
  • 1 eigeel (van een groot ei)
  • 2 theelepels water
  • 1/8 theelepel amandelextract
  • ± 40 halve amandelen
Bekleed 1 of meer bakplaten met een bakmatje of bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Verkruimel de amandelspijs boven een kom. Mix met een mixer of platte haak van een standmixer (bijv. KitchenAid) 30 seconden. Voeg de boter toe en mix de boter en amandelspijs door elkaar. Voeg de suiker, de citroenrasp en het amandelextract toe. Mix in ± 2 minuten door elkaar, schraap tussendoor de wand van de kom schoon.

Voeg de bloem in gedeelten toe. Niet te lang mixen!

Verdeel het deeg in 2-en, verpak ieder stuk in plastic folie en laat in de koelkast minstens een half uur opstijven.

Bebloem de werkplek en kneed 1 stuk deeg even door tot het wat zachter is (dan rolt het makkelijker uit zonder te breken). Rol uit tot een lap van ± 6 mm dikte. Tussendoor wat bloem erover strooien tegen het plakken.

Steek met een (gekartelde) deegsteker vierkanten/rondjes/rechthoeken van ± 5 cm uit het deeg en leg de deegplakjes 1 - 1,5 cm uit elkaar op de bakplaat.

Kluts het eigeel met het water en het amandelextract door elkaar en bestrijk ieder deegplakje met het eimengsel. Leg op ieder deegplakje een halve amandel. Eventueel amandel ook bestrijken met het eigeelmengsel.

Bak de koekjes in ± 9 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze dan op een rooster verder afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat de bakplaat tussendoor afkoelen.


11 opmerkingen:

Anoniem zei

OH! Those cookies look really delicious. How did you get those so shiny?

Hope you are well.

Levine zei

Mix 1 egg yolk with 2 teaspoons water and 1/8 teaspoon almond extract. Brush over unbaked cookies. Bake in a preheated oven (350 F) for about 9 minutes. That's all :-).

Do you want me to translate the whole recipe? The are very easy to make and so good ....

Anoniem zei

Oh yes, please!

Anoniem zei

Bedankt voor weer een lekker recept, de koekjes gemaakt en ze smaken heerlijk.
Els

Anoniem zei

Ze zijn heerlijk en ik ben bang dat we er hier niet van af kunnen blijven. De knoflookbroodjes staan als volgende op mijn lijst.

Anoniem zei

Eindelijk aan toe gekomen om te maken en inderdaad, ze worden in het standaardassortiment opgenomen hoor! Iedereen hield me staande om te vertellen dat het héérlijke koekjes waren.
Uitrollen doe ik tussen plastic-folie (huishoudfolie) dan plakt het niet aan de roller. Hoewel ik zo'n siliconen-roller heb, plakt alles daar namelijk toch aan.
En toen het deeg net uit de koelkast kwam, was het te brokkelig om te kunnen rollen, dus volgende keer doe ik het niet meer in de koelkast. Ik ga ook eens proberen hoe ze worden als ik er bolletjes van maak.

Maar, dus, heerlijk, heerlijk!!

PiWi

Anoniem zei

Ik heb ze vandaag gemaakt en ze smaken heerlijk! Bedankt!

Unknown zei

Ik was én ben verslaafd aan Caroline's blog en via haar blog ben ik op jouw blog terecht gekomen. Wat een heerlijke recepten, dank je wel!! Deze amandelkoekjes net gebakken én ze zijn heerlijk! Groetjes Marja

Anoniem zei

Hi Levine,hoop dat alles goed met je gaat....ik plaats deze vraag hier omdat ik het nergens anders kan doen , en wellicht kun jij helpen....als jij het niet weet geef ik het op.....ik ben opzoek naar het koekje dat ,wanneer je het afbakt , een heerlijke dennen geur geeft...ben de naam helaas vergeten...weet jij wellicht,of de bezoekers hier , welk koekje dat is?....met vriendelijke groet, Hans

Levine zei

Hallo Hans, met mij gaat alles prima. Koekjes met dennegeur? Ik heb helaas geen flauw idee wat je bedoelt.

Anoniem zei

Geeft niet....in ieder geval dank voor je reactie....een fijn weekend!.....Groetjes Hans