18 juli 2008

Knoflookbroodjes

Knoflookbroodjes

Het recept voor deze broodjes vond ik op de (of is het "het"?) weblog van King Arthur Flour: Bakers' Banter. Ik heb het aangepast aan onze Europese bloem en enkele ingrediënten laten vervallen. De "King Arthur Easy-Roll Dough Improver" en de "Pizza Dough Flavor" zijn immers niet in Nederland te koop. De hoeveelheid water is niet precies aan te geven, het ligt eraan welke aardappelvlokken je gebruikt. Ik heb hele simpele vlokken gebruikt, gekocht in een grote zak bij de Jumbo. Deze aardappelvlokken zijn ook gebruikt in deze zachte broodjes.

Hele lekkere broodjes bij bijvoorbeeld een maaltijdsalade of een kop soep. Ook zonder de knoflookboter zijn ze erg lekker!


Knoflookbroodjes (16 stuks)

Deeg:
 • 400 gram tarwebloem
 • 5 gram droge gist
 • 30 gram (volle) melkpoeder
 • 35 gram droge aardappelvlokken
 • 15 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 35 gram olijfolie
 • ± 290 gram water
Om te bestrijken:
 • 2 (of meer naar smaak) teentjes knoflook, geperst
 • 4 eetlepels gesmolten boter
 • flinke snuf gedroogde Italiaanse kruiden
 • eventueel geraspte Parmezaanse kaas
Het deeg kan zowel in een standmixer, broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm en laat ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen.

Werkwijze standmixer: Meng bloem, gist, melkpoeder, aardappelvlokken, suiker en zout in de kom. Voeg de olie en het water toe. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het met een deegsteker in 16 gelijke stukjes. Bol ieder stukje op. Laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk ieder bolletje uit tot een lapje. Rol het lapje op en rol het uit tot een sliert. Het uitrollen gaat niet in 1 keer, laat het deegrolletje tussendoor afgedekt rusten terwijl je verder gaat met de andere rolletjes. Neem dan weer het 1e rolletje en rol het verder uit. Rol ieder stukje deeg uit tot een streng van 20 - 25 cm. Knoop tot een broodje. Zie de posting Zo vorm je broodjes/feestelijke broodjes - geknoopt broodje of kaiserbroodje) of kijk op Bakers' Banter (iets andere werkwijze).

2e rijs: Verdeel de broodjes over twee met bakpapier beklede bakplaten. Dek ze af met ingevet plasticfolie en laat ze in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven op 180 ºC.

Bakken: Bak de broodjes in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin. Bak de tweede bakplaat direct na de eerste.

Smelt tijdens het bakken de boter in de magnetron, roer de knoflook en de kruiden erdoor. Bestrijk de broodjes direct na het bakken met de knoflookboter en bestrooi desgewenst met geraspte Parmezaanse kaas. Laat ze op een rooster afkoelen.

Deze broodjes zijn vers gebakken het lekkerst, maar ze kunnen ook heel goed ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien en 'piep' ze voor het serveren enkele minuten op in een voorverwarmde oven.

Knoflookbroodjes

9 opmerkingen:

Aranka zei

oh lekker, die kan ik morgen wel serveren bij de kippesoep die in de maak is.
Dan gebruik ik alleen geen aardappelvlokken want die heb ik niet in huis. Met een echte pieper moet het ook wel leukken dacht ik, dan gebruik ik wel ietsie minder water.

Oef, ik heb nu al zin in die kippensoep :-)

Levine zei

Uiteraard kan het ook met een verse pieper, maar die heb ik niet altijd in huis (of ze zijn zo ver uitgelopen dat ze niet meer lekker zijn). Zo'n zak droge aardappelvlokken gaat tijden mee en is wel zo handig :-).

Ga jij het recept voor de kippensoep op je blog plaatsen? Moet wel lekker zijn als je er nu al trek in hebt....

Anoniem zei

Oh aren't those just the best things ever! A bunch of us made those a few weeks ago and it was so hard not to eat every single one of them straight from the oven!

Don't go look at Baker's Banter now because PJ just posted a savory scone with bacon, cheese, and chives....

Anoniem zei

Ha Arden! Wat ben ik blij dat je weer blogt, ik heb je gemist :-D Ben je tevreden met het resultaat van alle verbouwinspanningen?

Anoniem zei

Erg lekkere zachte broodjes. Het vlechten ging makkelijker dan het er uit ziet. Bedankt, Rijk

sheila zei

oooo ik wil zo graag dit recept goed maken grgrg. na 2 pogingen met normale aardappel:( lukt het niet... hier hebben we geen aardappelvlokken.. me suf lopen zoeken maar ze kijken me aan of ik gek ben. dus ik 35 gram gekookte aardappel gebruikt fijn gepureerd en omdat er ook geen melkpoeder is heb ik 30 gram volle melk gedaan en het water.. ik doe iets goed fout... ik pieker me suf.. als je een keer tijd heb arden zou je mij dan kunnen helpen zou ze erg graag willen maken.

fijne dag

Anoniem zei

Heb ze net gebakken zonder aardappelvlokken maar ze zijn heerlijk. Echt alle recepten die ik bak van je site lukken.

gr Annick

Anoniem zei

Hoi, met invriezen bedoel je toch, invriezen alvorens te bakken he?

Groetjes,
Steven

Levine zei

Steven: nee, ik bedoel dat je ze na het bakken in kunt vriezen. Je kunt de gevormde broodjes wel invriezen, dat doe je dan direct na het vormen (niet eerst laten rijzen).