Ik ben nu ruim een week terug van vakantie en na een wat moeizame start - minder zin in koken en fröbelen in de keuken - begint het langzaam weer te komen. Ik begin al een beetje aan Kerst te denken en heb alweer een aardig stapeltje recepten verzameld die ik wil uitproberen. Vanmiddag heb ik twee leuke kook-/bakboeken gekocht (daar ga ik het nog over hebben) en nog eens twee boeken staan in bestelling. Eén van die boeken is het nieuwe kookboek van Janneke Vreugdenhil "Eten en zo". Tijdens mijn vakantie vond de presentatie van haar boek plaats en ze had daarvoor een aantal webloggers uitgenodigd. Ook ik was uitgenodigd, maar helaas - en dat vind ik nog steeds heel jammer - kon ik niet aanwezig zijn. Snel haar boek besteld dus!
Vanmiddag had ik opeens een onweerstaanbare trek in iets lekkers. Omdat dat lekkers niet in huis was ben ik het zelf gaan maken: éénhaps jamtaartjes. Voor de vulling kan iedere smaak jam gebruik worden die je in huis hebt. Ik heb naast kersen- en frambozenjam ook Caramel Apple Butter gebruikt die ik een tijdje geleden kocht bij de CuliShop. De bovenkant kan op allerlei manieren versierd worden, maar ik heb het eenvoudig gehouden door er een klein sterretje van hetzelfde deeg op te leggen en zo werden het opeens taartjes die het goed doen op de kersttafel.
Jamtaartjes
(± 48 stuks)
Deeg:
- 240 gram patentbloem
- 30 gram suiker
- snufje zout
- ½ theelepel kaneel
- 170 gram ongezouten koude boter, in kleine blokjes
- 1 grote eidooier1
- ± 2 eetlepels ijskoud water
- jam naar keuze
- 1 eidooier
- 1 eetlepel slagroom
- ingevette mini muffinbakplaat of kleine losse vormpjes
Doe de bloem, suiker, zout en kaneel in de kom van een foodprocessor en meng het door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en laat de machine kort draaien tot een kruimelig geheel.
Meng 1 eidooier met het water en voeg het aan het bloem-/botermengsel toe. Laat de machine steeds kort draaien totdat het een (kruimelige) deegbal wordt. Maak er met de hand een platte deegbal van (niet meer kneden). Verdeel het deeg in twee gelijke helften.
Bestrooi de werkplek licht met bloem en rol 1 deegbal uit tot een dunne lap. Steek met een deegsteker rondjes uit het deeg.
Leg ieder deeglapje in een muffinvorm. Vul met een theelepel jam en versier de bovenkant met stukjes deeg. TIP: gebruik niet teveel jam, ander krijg je na het bakken de taartjes niet uit de vorm. De jam gaat namelijk koken tijdens het bakken en stroomt dan 'over".
Meng de overgebleven eidooier met de slagroom en bestrijk hiermee het deeg (met een klein kwastje!). Bak in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en bruin. Laat de muffinvorm afkoelen en maak en bak de rest van de taartjes op dezelfde wijze.
Bron: iets aangepast recept van Martha Stewart
Eet smakelijk!
12 opmerkingen:
Fijn dat je weer heelhuids terug bent. ook voor ons forumvolgers is zo n vakantie goed. Zo wordt de stapel met recepten die ooit nog eens moeten gemaakt weer een klein beetje kleiner.
Dit is echt een heel leuk recept. Ik heb ze ook nog gevuld met dulce de leche (ook een recept van jou) Dat heeft helemaal de neiging tot overkoken en ziet er dan ook iets minder mooi uit maar het is wel lekker. En omdat ze zo klein zijn mag je toch een paar soorten proeven? Toch......
Groetjes truus
Hallo, ik wilde graag weten of caramel apple butter gewoon van boter gemaakt is.
Groetjes, Monica
Truus: tuurlijk mag je een paar soorten proeven, heb ik ook gedaan :-). Ik heb er ook heel even aan gedacht om er dulce de leche in te doen, maar ben al makend ook gelijk weer vergeten. Volgende keer!
Monica: ik heb de caramel apple butter niet zelf gemaakt, maar gekocht bij de CuliShop. Weet dus het recept niet :-(. Die vraag zal je dus aan hen moeten stellen.
Ze zien er lekker uit Arden. Doen me wel een beetje aan zulke kleine mince meat pies denken.
Apple butter heeft vaak niets te maken met boter, maar is zoals ik het ken een dikke appelsaus (die je kunt smeren net als boter). Maar er zullen vast ook andere versies zijn!
Hallo, Arden, bedankt voor alweer een heerlijk receptje.
Is het mogelijk om mij te zeggen hoeveel de doorsnede van de muffinvorm is die je hebt gebruikt.
Alvast bedankt.
Anouk
Anouk: de doorsnede van de mini muffinvorm is aan de bovenkant 5 cm en aan de onderkant iets meer dan 3 cm.
Je kunt ze ook in een grotere maat muffinvorm maken. Gebruik dan een groter rondje deeg.
Hallo allemaal,
Ik ben de webmaster van CuliShop.com en ik wil dit recept graag plaatsten op onze website. Zou dat mogen Arden?
Verder over de Butter, Lien heeft gelijk. Wij in Nederland kennen "Butter" alleen als boter. In de U.S.A. gebruiken ze het woord "Butter" op een andere manier. Het is dus een soort jam met caramel en appels. Erg lekker!
Niels,
Ik heb een e-mail gestuurd naar CuliShop. Dat "praat" wat makkelijker.
hoi arden ik heb deze jamtaartjes in een grotere muffinvorm gemaakt en mijn dochter wil ze nu trakteren met haar verjaardag maar dan met hartjes erin
Mmmm wat ziet dat er heerlijk uit. Ik maak geregeld je jamtaart, dus deze gaan we ook snel eens proberen. Zou 't in te vriezen zijn?
Groetjes Ilse
Hallo Levine,
Welke maat steker heb je gebruikt voor de koekjes.
Groetjes,
Riet
Riet: ik weet het niet meer. Kan het nu niet nameten, al mijn bakspullen staan in de workshopruimte en ik ben nu thuis.
Een reactie posten