Net kregen we de uitnodiging voor de jaarlijkse buurtkerstborrel in de brievenbus. Dat is waar ook..... Kerst is al over een paar weken! Ik heb er eigenlijk nog helemaal geen idee van. Komt natuurlijk door onze late 'zomervakantie' en doordat het eigenlijk nog helemaal niet zo koud is. Het ene warmterecord na het andere wordt dit jaar gebroken. Toch ben ik zo langzamerhand toe aan boerenkool, erwtensoep en hachee met rode kool.
In plaats van hachee heb ik voor bij de rode kool Rundvlees met rode wijn gemaakt en natuurlijk een schaal met zelfgemaakte appelmoes met lekker veel kaneel erin. Moet eerlijk bekennen dat ik de rode kool niet zelf heb klaargemaakt......gewoon een pak van Iglo genomen. Moet kunnen vind ik zelf :-).
Rundvlees met rode wijn
- 750 gram runderlappen
- boter
- peper
- 2 volle eetlepels bloem
- 2 kleine zure appels
- 3 uien
- 1 teen knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 9 gekneusde jeneverbessen
- 1 ½ dl rode wijn
- 2 ½ dl runderfond of -bouillon
Fruit in de boter eerst de ui en de appel, pers het knoflookteentje erboven uit.
Voeg het vlees toe en laat alles zachtjes bakken tot het vlees lichtbruin is.
Strooi de bloem erover en roer goed door. Schenk er dan de verwarmde wijn en bouillon bij. Voeg de laurierbladen en de jeneverbessen toe. Roer alles goed door en laat het vlees met het deksel op de pan in een paar uur zachtjes gaar worden.
Tips voor het stoven van vlees:
- laat het vlees op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bereiden;
- dep het vlees goed droog;
- voeg nooit koude vloeistoffen toe; het vlees 'schrikt' dan en kan taai worden;
- wijn, azijn, citroensoep of ander zuur helpen mee om het vlees malser en zachter te maken (bindweefsel van het vlees wordt hierdoor afgebroken);
- stoven mag niet te hard gaan, zet de pan daarom op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten