22 november 2006

NYT No Knead bread


Tijdens het bijlezen van Bakkerswereld en mijn favoriete blogs kwam ik overal het No Knead Bread uit The New York Times tegen. Het lijkt wel of de hele wereld dit brood aan het bakken is! Leuk! Dat schept een band. Ik kan natuurlijk niet achterblijven, dat begrijpen jullie vast wel :-). Dus mijn eerste brood na de vakantie is het No Knead Bread geworden. Nog snel weer even alle berichtjes doorgelezen, filmpje bekeken en via Bake My Day (zie ook deze posting) kwam ik op de site van Rose Levy Beranbaum. Omdat ik fan van Rose ben (èn van Baking Soda) besloot ik haar werkwijze en hoeveelheden aan te houden. Voor het afbakken heb ik een Tajine (zie uitleg over een Tajine in deze posting). gebruikt Zo heb ik het dus gedaan:

No Knead Bread
  • 468 gram tarwebloem
  • 1/4 theelepel droge gist
  • 354 gram water
  • 1 1/4 theelepel zout
Alles in een kom gedaan, geroerd totdat de bloem al het vocht had opgenomen en ongeveer 17 uur afgedekt op het aanrecht laten staan. Na die 17 uur bubbelde het er lustig op los.


Op bebloemd aanrecht gestort, 2 businessletter turns gemaakt. Ging wat lastig want het deeg was nogal slapjes. In een bebloemde theedoek 2 uur laten rijzen. Tijdens de laatste 45 minuten van de rijstijd heb ik de onderschaal van een Tajine in de oven voorverwarmd (230 °C).

Het gerezen (het was meer in de breedte dan de hoogte gerezen) deeg van de theedoek opgepakt* en met de onderkant boven op de hete onderschaal gemikt. Deksel erop en huppa de oven in. 30 minuten op 230 °C gebakken, deksel eraf en nog 15 minuten laten bakken. De kerntemperatuur van het brood was toen 98 °C.

Conclusie: heerlijk luchtig brood, inclusief grote gaten met een knapperige korst (zo eentje die 'zingt' als ie de oven uitkomt). Ga ik zeker nog eens maken en wat mee experimenteren.

* Opgepakt ja.....ik kon niet het deeg met theedoek en al omkieperen want ik had nogal veel bloem gebruikt om die theedoek te bebloemen. Was anders bang dat het deeg aan de theedoek zou blijven kleven en dat ik de theedoek zou moeten meebakken :-). Ik heb een berichtje gelezen van iemand die dat wel doet, dus het kan wel :-))).

Vanavond hebben we het opgepeuzeld samen met een heerlijke Chili Con Carne. Recept hiervan volgt nog.

Edit 31-01-2007: zie ook: NYT No Knead Bread (2)

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

Haha, ik wist het! Je kon het natuurlijk niet laten.. en het is prachtig geworden. Gelukkig had je geen last van "de wet van de remmende voorsprong" en kon je in 1x goed beginnen met de juiste hoeveelheden. Ik vind het zo leuk om te zien hoe iedereen letterlijk over de hele wereld zijn eigen ding met dit brood doet. Die tagine doet het dus ook prima!

Lieneke zei

Wat een lekker brood is dit! Is het mogelijk denk je om dit brood te bakken in een normale broodvorm en hoe doe ik dat met de tijd. Ik heb het wel geprobeerd maar het brood rijst in de pan (glazen schaal in mijn geval), maar niet in de gewone bakvorm. Ik hoop dat je een tip voor me hebt.

Lieneke

René zei

Hoeveel gram is
1/4 theelepel droge gist?
en 1 1/4 theelepel zout?