25 november 2006

De weekendbroodjes: Lichtbruine bollen met lijnzaad


Van ieder goed broodrecept kan je in principe ook bolletjes/broodjes maken. Dus wat heb ik vandaag gedaan? Ja juist: een beproefd bbm recept omgetoverd tot bolletjes. Het deeg heb ik gemaakt op de deegstand van mijn Panasonic broodbakmachine. Alles in de bbm, deksel dicht, programma 'dough' instellen, iets leuks of nuttigs gaan doen en na 2.20 uur is het deeg klaar voor verdere verwerking.

Lichtbruine bollen met lijnzaad
  • 5 gram droge gist *
  • 5 gram suiker
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram speltmeel (of volkorenmeel)
  • 20 gram melkpoeder
  • 15 gram gebroken lijnzaad
  • 10 gram zout
  • 25 gram zachte roomboter
  • 320 gram water
*Wil je er een brood van maken, gebakken in de bbm, gebruik dan 4 gram droge gist.

Deeg maken in de bbm op de deegstand.
Stort het deeg als het deegprogamma is afgelopen en een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes.


Bol de stukjes deeg op. Zorg ervoor dat er genoeg spanning in het deeg zit, ze zakken dan niet uit tijdens het rijzen.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet de bakplaat in de oven. Zet een schaal of diep bord met kokend water onder de bakplaat. Laat de bolletjes in ± 1 uur tot bijna in volume verdubbeld rijzen.

De deegbolletjes hoeven niet afgedekt te worden, door de stoom van het water drogen ze niet uit en door de warmte van het water rijzen ze goed.

Haal als de bolletjes goed gerezen zijn het bord water uit de oven en verwarm de oven op 230 C. Bak de bolletjes in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.


Laat de bolletjes afkoelen op een rooster. Bestrijk ze desgewenst direct nadat ze uit de oven komen met wat zachte/gesmolten boter. Zo gaan ze mooi glimmen en blijft de korst zacht.O ja, zo ziet het brood uit de broodbakmachine eruit:

30 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Arden,

Ik woon nu sinds een aantal jaren in Oostenrijk en heb nog steeds niet kunnen wennen aan het compacte brood hier. Een tijd lang heb ik het geluk gehad 'luchtig' brood in een supermarkt te kunnen krijgen maar die heeft pasgeleden helaas weer van bakker gewisseld...

Uiteindelijk maar besloten me dan toch eens zelf aan het brood(jes) bakken te wagen.

Heb inmiddels 2 ladingen zachte (donker)bruine broodjes, lichtbruine bollen en krentenbollen geprobeerd en hoewel de laatste lading licht bruine bollen/broodjes (staan nu nog verder af te koelen :-)) al aardig op 'echte' broodjes beginnen te lijken, willen de broodjes/bollen bij mij niet zo lekker rijzen.

Heb al extra gist erbij gedaan (2-2,5x hoeveelheid uit recept), maar dat lijkt dus niet te helpen...

Laat het deeg de 1e keer altijd rijzen in een (beslag)kom die half in een pan met kokend water staat (met een natte theedoek eroverheen), tot ca 2x het oorspronkelijke volume.

Dan vorm ik de broodjes/bollen, zet ze in de op 50°C voorverwarmde heteluchtoven met een schotel kokend water onderin en wacht af... maar bij deze stap gebeurd er dus weinig tot niets, waardoor het eindresultaat dus weliswaat lekkere maar redelijk tot behoorlijk compacte broodjes/bollen zijn...
Wat kan de/een oorzaak zijn dat de 2e rijs steeds niet (goed) plaatsvindt?

Groetjes uit Oostenrijk :-)

Arden zei

Meer gist kan juist het tegenovergestelde effect hebben.
Oven op 50 graden voorverwarmen hoeft echt niet, alleen een bord met kokend water onderin de oven is genoeg. Gist gaat dood boven de 45 graden.

Wil je mij een mail sturen, ik zit op dit moment in Bali. Als ik terug in Nederland ben kan ik je uitgebreid antwoord geven.

Mijn mailadres staat bovenaan in de linkerkolom. Hoor graag van je.

Groetjes,
Arden

Jessica zei

Hallo Levine,

Ik heb vandaag deze broodjes geprobeert te maken zonder broodbakmachine. Ik heb eerst de ingrediënten zonder de boter en het zout gemengd met de standmixer op stand 1, dan 30 minuten laten rusten, de boter en zout toegevoegd en 5 minuten op stand 2 laten kneden. Vervolgens in een ingevette kom 2 uur laten rijzen en daarna weer jouw handleiding precies gevolgd (dus in de oven met een pan kokend heet water onderin enz). Helaas zijn mijn broodjes alleen niet zacht, maar klein en hard geworden... Weet jij wat ik anders had moeten doen?

Groetjes Jessica

Levine zei

Jessica: je kunt bij het recept voor de witte broodjes nr. 5 kijken hoe je het deeg maakt als je een standmixer gebruikt. Zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2010/06/zachte-witte-broodjes-5.html

Die 30 minuten rust is niet echt nodig en de 2 uur voor de 1e rijs is veel te lang. Dat heeft een negatieve invloed op het eindresultaat.

Succes met de volgende poging!

Jessica zei

Bedankt! Ik zal het volgende keer zo proberen!

Anoniem zei

Klopt het dat je de bolletjes in de oven laat tijdens het voorverwarmen en die tijd meerekend in de totale baktijd?

Groetjes

Levine zei

Ja dat klopt, precies zoals in het recept staat.

Renate zei

Dit worden echt heerlijke bolletjes! Man en kids kunnen er niet genoeg van krijgen. Echter ik haal er maar 12 a 13 stuks uit en wil het recept graag verdubbelen, enige tips hoe ik dat moet doen?

Levine zei

Renate: je kunt er zoveel bolletjes van maken als je wilt, groot of juist kleiner. Als je er 2 x zoveel wilt maken verdubbel je het recept.

Claire zei

Net het eerste bolletje -nog een beetje warm- gegeten en ze zijn fantastisch goed gelukt! Was je recept voor witte zachte bolletjes al een favoriet hier in huis, deze lichtbruine bolletjes komen daar nu zeker bij. Voor het eerst deeg gemaakt in de BBM: wat een genot! Zo goed krijg ik het met de hand niet gekneed! Dat ga ik echt vaker doen (ook al voelt het misschien niet zo "echt", bij gebrek aan een standmixer een super oplossing!)

Verona zei

Net de broodjes gebakken, ze zijn echt heerlijk en helemaal niet moeilijk. Alleen zijn mijn broodjes hard/krokant aan de bovenkant, zijn ze dan te heet gebakken? Stomme vraag misschien, maar kom net om beterschap hoekje kijken met broodbakken...

Anoniem zei

Ook ik ben een beginnende broodbakker, en al die dure woorden komen me helemaal niet bekend voor, maar ik heb een simpele bbm, en daar staat niet de stand bij die jij beschrijft als "dough". Wat houdt die stand in? Kneden en voorrijs? Ik ben heel benieuwd of mij dit gaat lukken :-)

Groetjes Marije

Levine van Doorne zei

Marije: zo veel dure woorden heb ik toch niet gebruikt in het artikel? De deegstand is kneden + 1e rijs. Je kunt het deeg ook alleen laten kneden in de bbm en dan laten rijzen in een kom. Succes met bakken.

Anoniem zei

Levine, nee klopt, ik begreep gisteren na een paar keer herlezen dat een ging om namen van een bepaald bbm! Ik heb nu de stand "dough" gevonden hoor! Heb net de eerste deel uit de oven gehaald (heb een mini oventje) het is helemaal goed gelukt, alleen de bovenkant is niet zo zacht als ik gehoopt had.. hoe komt dat? En bedoel je met een theelepel de maatlepel(tje) die je gebruikt voor brood bakken of echt zo'n theelepel die je gebruikt in een kopje thee?

Nogmaals bedankt!

Groetjes Marije

Levine van Doorne zei

De korst wordt vanzelf tijdens het afkoelen nog zachter en bestrijken met boter kan ook helpen. Zie de opmerking daarover in het recept. Het kan ook aan de oven liggen, controleer de temperatuur met een thermometer. Met theelepel bedoel ik een standaard maat theelepel met een inhoud van 5 ml. Wordt vaak bij de broodbakmachine geleverd. Zie de opmerking daarover in het recept. Ik bedoel dus niet een willekeurige theelepel uit de bestekla.

Anoniem zei

Hallo Levine,

Ik maak o.a. jouw witte broodjes wekelijks, heerlijk! Nu wil ik deze grijze bolletjes maken maar ik heb geen maatlepel. Kan ik dezelfde hoeveelheden gist en suiker gebruiken als de witte broodjes. Ook gebruik ik volle melk omdat ik nergens melkpoeder kan krijgen. Hoeveel gram melk moet ik gebruiken?
Alvast bedankt!

Groet,
Caroline

Anoniem zei

Simpel maar erg verrukkelijk!

Alleen is het even zoeken naar de juiste receptuur (wat is 1,33 theelepel, 1,5 theelepel, en wat is 'de hoogst mogelijke temperatuur')? Vooral die temperatuur: eerste keer 210 heteluchtoven was te heet, ik denk dat 190 hetelucht perfect is. Ben nu een derde batch aan het maken. Smullen!

Levine van Doorne zei

Ik heb het recept aangepast en alles staat er nu in grammen. Bakze!

Anoniem zei

Top, bedankt!

Anoniem zei

Het deeg rijst niet ondanks dat ik een klein pannetje met kokend water onderin de oven heb gezet.
Wat doe ik mis?
Ik volg het recept precies zoals het er staat.
Alleen de zaadjes laat ik weg.
Gist ligt helemaal onderin de broodbakmachine.
Daarna volg ik het rijtje van het recept.
Ik heb er koud water bij gedaan.
Moet dat soms lauw zijn?

Groeten jolanda

Levine van Doorne zei

@Jolanda: was het deeg wel gerezen na het deegprogramma?

Anoniem zei

Ik weet niet goed hoe ik dat zien kan.
Ik heb een Panasonic broodbakmachine en na het deeg programma zit het blik voor de helft of iets minder vol.

Anoniem zei

Ik heb hetzelfde deeg gister nog een keer gemaakt,in de oven werden de bolletjes al wel een heel stuk groter als eerder deze week maar alsnog was het eindresultaat harde compacte bollen met een hele harde korst.

Levine van Doorne zei

Het deeg moet in volume verdubbelen. Het blik moet dan gevuld zijn. Is je gist nog wel goed? Wat voor melkpoeder gebruik je? Het moeten echt luchtige bollen met een zachte korst worden. Wellicht dat je ze in jouw oven korter moet bakken. Ik bak met boven- en onderwarmte. Als je hete lucht gebruikt dan moet je de temperatuur 20 C lager zetten.

Anoniem zei

Het deeg is zeer zeker niet in volume verdubbeld.
Is heb kleine zakjes gist gekocht dus ga het van de week nog eens proberen.
Ik heb melkpoeder voor de koffie gepakt.
Andere melkpoeder ken ik niet.
Ik heb een elektrische heteluchoven.
De eerste keer heb ik ze gebakken met boven en onderwarmte en de 2e keer ook met deze stand maat dan met gebruik van de ventilator erbij.
Deze tweede keer zijn ze tijdens het bakken meer gerezen dan de 1e keer.
Ik ga de volgende keer proberen met 20 lager.
Hoe kan ik tussen het bakken Door controleren of de bollen al gaar /goed zijn? Zakken ze in zoals een cake als ik halverwege de oven deur open doe?

Levine van Doorne zei

Koffiemelkpoeder is niet geschikt om te gebruiken. Bij de houdbare melk in de supermarkt staan pakjes magere melkpoeder van Elk (Campina). Volle melkpoeder is te koop bij Aziatische winkels, bij sommige AH's (Two Cows) en bij de Zuidmolen.

Je kunt ook 330 gram volle melk gebruiken in plaats van het water + melkpoeder.

Je kunt gerust de ovendeur open doen tijdens het bakken, brooddeeg zakt alleen maar in als je het te lang hebt laten rijzen.

Anoniem zei

Moet je de bolletjes in de oven laten staan tijdens het voorverwarmen???? Ben nu met de laatste rijst bezig..

Levine van Doorne zei

De bolletjes staan gedurende de laatste rijs in de oven. Zodra de bolletjes goed gerezen zijn zet je de oven aan op 230 C en bak je ze af. De bolletjes blijven al die tijd in de oven. Precies zoals in het recept staat. Bakze!

Anoniem zei

Omwille van lactoseintolerantie mag ik geen melkpoeder gebruiken. Waardoor kan ik het melkpoeder vervangen? Of kan ik het gewoon achterwege laten?

Levine van Doorne zei

Melkpoeder kan weggelaten worden of je kunt ook plantaardige melk gebruiken (amandelmelk, kokosmelk enz.) in plaats van het water + melkpoeder).