26 augustus 2011

Nieuwe (broodbak) boeken

Nieuwe (broodbak)boeken

Tijdens mijn vakantie arriveerden er drie nieuwe boeken, allemaal met als thema brood bakken. Zodra ik ze helemaal heb gelezen en er iets uit heb gemaakt horen jullie er meer over. Ze zijn allemaal anders, dat kan ik nu wel alvast vertellen.

By the way: ik heb inmiddels zo'n 90 bakboeken. Welke dat zijn kan je zien in mijn bibliotheek bij Library Thing. Je kunt mijn bibliotheek ook bereiken door in de rechterkolom op Willekeurige boeken uit mijn bibliotheek klikken.

25 augustus 2011

Bramentaart (2)

Bramentaartje

Het deeg van deze bramentaart wordt in een foodprocessor gemaakt, makkelijker kan niet: doe alle ingrediënten – behalve de bramen en de geschaafde amandelen – in de kom, druk een paar keer op de pulseknop en klaar.

Nog meer lekkere recepten met bramen:
- Bramentaart
- Cake met appel en bramen
- Bramen-kaneeltaart


Bramentaart
Recept printen
  • 140 gram fijn gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 140 gram zachte ongezouten roomboter
  • 140 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 140 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 – 250 gram bramen
  • ± 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • poedersuiker, om de taart mee te bestrooien voor het opdienen
  • springvorm of vorm met losse bodem van Ø 20 cm, ingevet en bodem eventueel bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de gemalen amandelen, boter, suiker, zelfrijzend bakmeel, zout, eieren en vanille in de kom van een foodprocessor. Druk een paar keer op de pulseknop totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Verdeel de helft van het mengsel over de bodem van de vorm, verdeel de bramen erover en dek af met de rest van het mengsel. Zorg ervoor dat het grootste deel van de bramen bedekt is. Het zal er niet perfect uitzien. Geeft niets, alles komt goed tijdens het bakken!

Verdeel er als laatste de geschaafde amandelen over.

Bak het taartje in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar en bruin. Zet het taartje na het bakken op een rooster en verwijder na ± 10 minuten de rand van de vorm en laat het taartje op een rooster verder afkoelen. Bestrooi het taartje voor het serveren met poedersuiker.

Bron: GoodFood

24 augustus 2011

Negerzoenen?

Ik dacht toch echt dat er negerzoenen op het doosje stond, maar nee .............
Trouwens, ze zijn met scharreleieren bereid. Zouden ze nu gezonder of lekkerder zijn ;-)?


22 augustus 2011

Margaritaijs van de Eetschrijver

Margarita-ijs

Het Margaritaijs van de Eetschrijver werd gelanceerd op de Undergroundboerenmarkt in juni en is inmiddels het meest besproken ijsje op Twitter. Ik kon er echter nog steeds niet over meepraten (want nog steeds niet geproefd). Afgelopen zaterdag kwam daar gelukkig verandering in! De popup-margaritaijssalon streek namelijk neer bij Gransjean Wijnen & Delicatessen in Den Haag en dat is vlakbij. Vanaf 11.00 uur tot sluitingstijd was het mogelijk om het inmiddels beroemde ijs te proeven.

Op zaterdagmorgen togen we op tijd –want stel je voor dat we te laat zouden komen en dat het ijs al op zou zijn– naar de Bankastraat in Den Haag. Met de trein en de bus waren we er in een half uurtje. Vol verwachting klopte ons hart.

De eerste die we zagen toen we bij Gransjean binnenstapten was Gerrit Jan, de Eetschrijver. De coupes waarin het ijs werd geserveerd en de bijbehorende shortbread koekjes stonden voor hem klaar op een tafel. Achter hem de ijsmachines die inmiddels al de eerste hoeveelheid ijs hadden gedraaid.



Margarita-ijs

Nadat we iedereen begroet hadden en er stoelen voor ons waren neergezet kon dan eindelijk het feest beginnen. Het ijs werd door Gerrit Jan persoonlijk in de coupes geschept en voorzien van een koekje en een schijfje limoen.



Margarita-ijs

Toen werd het stil om me heen - althans zo leek het - ik had alleen nog maar aandacht voor het bolletje ijs. Zou het echt zo lekker zijn als iedereen zegt of overdrijven al die mensen?

1e hapje: oké ………. verrassend
2e hapje: ik proef zoet, zout, romig en toch fris, limoen ………. Margarita
3e hapje: WOW
4e hapje: hier lust ik wel een liter van!

Conclusie: dit ijs is vreselijk lekker, niet te vergelijken met enig ander ijs dat ik ooit geproefd heb. Dit ijs smaakt naar meer!

Helaas is het recept geheim, het ligt in een kluis en er zijn maar twee mensen die het kennen (en die mogen niet samen in een vliegtuig aldus Gerrit Jan). Ik kan het daarom niet proberen na te maken. Het is -behalve tijdens popup-margaritaijssalons- ook (nog) nergens te koop.

Pas toen we onze proefervaring hadden verwerkt en besproken kregen we oog voor de mooie en goed gesorteerde delicatessenwinkel Gransjean. Ik was er een aantal jaren geleden wel eens geweest omdat ik toen om de hoek werkte, maar daarna nooit meer. Uit het oog, uit het hart zal ik maar zeggen. Geheel onterecht kwam ik tot de conclusie.



Gransjean Wijnen & Delicatessen [http://www.gransjean.nl/] in Den Haag



Gransjean Wijnen & Delicatessen [http://www.gransjean.nl/] in Den Haag

Na een aantal lekkernijen en een fles wijn te hebben gekocht en nog een bolletje margaritaijs te hebben gegeten (ja, ik ben een vreselijke bofkont!) togen we voldaan huiswaarts.

Wil je ook het Margaritaijs proeven? Het ijs heeft een eigen website waarop de popup-ijssalons worden aangekondigd. In de gaten houden dus! De Margaritaijsman komt ook zijn coole specialiteit graag bereiden en uitserveren op uw feest, tijdens uw evenement of in uw winkel.

20 augustus 2011

Bramentaart

Bramentaartje

Van de week belde mijn zoon laat in de middag: "mam, heb je al boodschappen voor het eten gedaan". Nee, mam had dat nog niet gedaan want nog geen inspiratie. "Dat komt mooi uit, dan komen Anastacia en ik eten". Anastacia is zijn vriendin uit Rusland, die haar vakantie (samen met hem natuurlijk) in Nederland doorbrengt. Het is een schat van een meid! Ze is al een aantal keren in Nederland geweest en ze wordt steeds minder verlegen. De conversatie gaat in het Engels, want we spreken geen woord Russisch. Tot mijn verbazing verstaat ze al een paar woorden Nederlands en ze zei zelfs "eet smakelijk" en "lekker".

Afijn, het was dus al laat in de middag, niks in huis, keuken een puinhoop en toen ik boodschappen wilde gaan doen begon het te regenen en te bliksemen. Om een lang verhaal kort te maken: het is natuurlijk allemaal op z'n pootjes terecht gekomen. Opgeruimd, boodschappen gedaan en op tijd stond de Kip met groenten in zoet-zure saus op tafel. Ik had zelfs nog tijd over om een taartje te bakken! Het taartje viel erg in de smaak, het happy couple heeft zelfs twee stukken genomen.

Bramentaart
Recept printen
  • 100 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 2 eieren, maat M
  • 200 gram patentbloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • ± 200 gram bramen
  • poedersuiker om de taart mee te bestrooien
Verwarm de oven voor op 170/180 °C. Vet een springvorm of een taartvorm van ø 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de boter en de poedersuiker licht en luchtig.

Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.

Voeg het vanille extract en de geraspte citroenschil toe.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder en het zout boven de kom en schep het mengsel voorzichtig met een spatel door elkaar.

Schep het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad. Verdeel de bramen erover (je hoeft ze niet in het deeg te drukken).

Bak de taart in het midden van de oven in ± 35 minuten lichtbruin en gaar.

Verwijder na ± 10 minuten de rand van de springvorm en laat de taart op een rooster afkoelen.

Voor het serveren met poedersuiker bestrooien.

In het oorspronkelijke recept, afkomstig van het weblog Table for 2 or more, worden kersen in plaats van bramen verwerkt.


18 augustus 2011

Vakantie voorbij

Dominicaanse Republiek 2011

Onze vakantie zit er helaas weer op. We hebben twee weken genoten van de zon (en af en toe een buitje), op het strand geluierd, boeken gelezen, lekkere cocktails en rum gedronken, jammer genoeg wat minder goed gegeten (hoewel …… het brood en de taarten waren erg lekker!) en leuke dingen meegemaakt. Eén van die leuke dingen waren de bruiloften op het mooie strand van Punta Cana, Dominicaanse Republiek. Mijn echtgenoot schreef daar een stukje over op zijn eigen weblog.

Dominicaanse Republiek 2011
Een erg zenuwachtige bruid met haar vader en 1 van de 3 bruidsmeisjes

Dominicaanse Republiek 2011
Het brood in 1 van de restaurants bij het hotel

Dominicaanse Republiek 2011
Zon, zee, strand, palmbomen .... voor mij betekent dat genieten!

De bulk e-mail die tijdens de afgelopen weken is binnengekomen heb ik inmiddels gelezen, alle aanmeldingen voor de workshops zijn bevestigd en de overige e-mails zijn voor het grootste deel beantwoord. De vuile was is weer schoon (maar helaas nog niet gestreken).

Het bakken heb ik tijdens mijn vakantie niet gemist, maar eenmaal thuis was ik niet meer te houden (grapje hoor, overdrijven is ook een vak hè …..). Bij thuiskomst lagen er drie nieuwe bakboeken op me te wachten. Inmiddels heb ik de door onze af en toe huishoudelijke hulp gepoetste keuken weer aardig op z’n kop gezet en de oven heeft alweer aangestaan.

Uitgerust, nieuwe ideeën, ik heb er weer helemaal zin in!

Dominicaanse Republiek 2011

08 augustus 2011

Kipfilet met zoetzure saus

Sweet and Sour Chicken

Een supermakkelijk recept en het kan eigenlijk niet mislukken. De voorbereidingen zijn in een mum van tijd gedaan en vervolgens gaan de stukken kipfilet samen met de zoetzure saus nog een uurtje in de oven. In die tijd wordt de kip superzacht en dikt de saus in.

Het recept vond ik op het weblog van de Brown Eyed Baker, een weblog waar ik regelmatig rondstruin. Ik heb het gerecht voor 2 personen gemaakt en de hoeveelheid kipfilet gehalveerd, de hoeveelheid saus heb ik wel gemaakt zoals in het oorspronkelijke recept staat. Voor ons precies de juiste hoeveelheid.

Een aanrader dit recept!

Kipfilet met zoetzure saus (2 personen)
Recept printen

Kip:
  • 2 kipfilets, in grote stukken gesneden
  • zout en versgemalen peper
  • maïzena
  • 1 ei
  • ± 3 eetlepels zonnebloemolie
Zoetzure saus:
  • 150 gram suiker
  • 4 eetlepels/60 ml tomatenketchup
  • 120 ml rijstazijn
  • 1 eetlepel/15 ml sojasaus
Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bestrooi de stukken kipfilet met zout en versgemalen peper. Doe de maïzena in een diep bord en klop het ei los, ook in een diep bord.

Haal de stukken kipfilet eerst door de maïzena en vervolgens door het losgeklopte ei.

Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak de kipfilet snel - in 2 gedeelten - rondom bruin.

Verdeel de kipfilet over de bodem van een ovenschaal.

Maak de zoetzure saus door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Schenk de saus over de kipfilet in de ovenschaal. Zorg dat alle stukken bedekt zijn met saus.

Zet de schaal in het midden van de oven en laat de kip in 50 – 60 minuten gaar worden en de saus indikken. Draai de stukken kipfilet iedere 15 minuten om.

Serveer er rijst en groenten bij.

01 augustus 2011

Kersenkoek

Kersenkoek


Snel maken nu er nog van die lekkere Hollandse kersen zijn ☺.

Kersenkoek (± 15 stukken)
Recept printen
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren, maat L, los geklopt
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 100 gram patentbloem, gezeefd
  • 200 gram kersen, ontpit
  • poedersuiker voor de bovenkant
  • bakvorm van ± 18 x 28 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met bakpapier, laat de lange kanten overhangen dan kan je de gebakken koek na het bakken er makkelijk uittillen.

Smelt de boter en de chocolade in een grote schaal in de magnetron (of in een steelpan op zacht vuur.). Laat het mengsel niet te warm worden. Roer met een garde de eieren erdoor en vervolgens de suiker, zelfrijzend bakmeel en de patentbloem.

Verdeel het (dikke) mengsel over de bodem van de bakvorm. Druk de kersen in het mengsel.

Bak de koek in ± 30 minuten gaar. Laat de koek in de bakvorm afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Kersenkoek


Kersenkoek


Bron: Super Food Ideas, februari 2009