19 februari 2008

I love New York City (1)

Het heeft even geduurd, andere bezigheden hielden me bezig, maar hier dan het eerste verslagje van onze trip naar New York.

Onze trip naar New York City was zeer geslaagd. Alweer twee weken geleden (how time flies ....) zijn we moe, voldaan, met onze hoofden vol indrukken, met zere voeten en met 1 koffer(tje) meer dan op de heenreis :-) weer op Schiphol geland.

Ik ben er nu drie keer geweest en blijf het een fascinerende stad vinden. Ik heb nog lang niet alles gezien, een vierde bezoek zal er zeker nog eens van komen.

We hebben bijna alles gedaan wat we ons voorgenomen hadden. Tessa kon niet ophouden met winkelen en nog klaagde ze na thuiskomst dat ze niet genoeg had gekocht! Zo is ze ‘vergeten’ een spijkerbroek en een rokje te kopen. Wanneer ze die had moeten kopen weet ik niet, want we kwamen eigenlijk al tijd te kort!
-----------------------------------------

We hebben de NY Cake Decorating, Baking, & Pastry Superstore van onder tot boven bekeken en uiteraard kwamen we met tassen vol bakspullen weer naar buiten. Dit keer stond er geen echtgenoot ongeduldig voorin de winkel op me te wachten en ik kan jullie verklappen dat dat een stuk rustiger winkelt ;-).

-----------------------------------------
Boekenwinkels waren ook niet veilig voor ons. Ik kan voorlopig weer vooruit met bakken ………

-----------------------------------------

Eén van de hoogtepunten was de hele leuke ontmoeting met Mary van The Sour Dough (zie ook mijn vorige bericht). We hadden afgesproken bij Penzeys Spices in de Grand Central Market in Grand Central Station. We stapten bijna gelijkertijd binnen, botsen zowat tegen elkaar aan en herkenden elkaar direct. Eenmaal bij Penzeys aangekomen heb ik met behulp van Mary mijn voorraad vanille extract, amandel extract, sinaasappel- en citroen extract, kruiden en kaneel weer aangevuld. Voorlopig heb ik weer genoeg in huis om al die heerlijke recepten uit mijn nieuwe boeken te bakken.

Al kletsend en kijkend zijn we vervolgens door de Grand Central Market gelopen op weg naar de Dining Concourse in de kelder om daar te gaan lunchen bij Junior’s Cheesecake.

Mary en ik gingen voor de Reuben Sandwich. Tessa durfde die combinatie van smaken niet aan (ze heeft echt wat gemist ...) en koos heel veilig voor een cheeseburger. Als dessert namen we natuurlijk cheesecake! We bestelden drie verschillende smaken, die we vervolgens netjes verdeelden zodat we ze alle drie konden proeven. Heerlijk! We hebben gesmuld!

Mary had als verrassing een zelfgebakken brood voor ons meegenomen. We hebben het diezelfde avond en de volgende morgen helemaal opgegeten. Zo lekker!!! Het is met geen enkel ander brood wat ik ooit gegeten heb te vergelijken, zo zacht van smaak, zo'n mooie structuur! Het geheime ingrediënt: haar potato sourdough starter.

Na onze uitgebreide lunch heeft Mary ons een gedeelte van 5th Avenue laten zien. Uiteraard konden we de boekenwinkel Barnes & Nobles niet zomaar voorbijlopen. We hebben de kookboekenafdeling uitgebreid bekeken en elkaar verteld welke boeken we hebben en welke nog op onze verlanglijstjes staan. Tot mijn grote vreugde vond ik daar het Junior’s Cheesecake Cookbook met daarin 50 To-Die-For Recipes for New York-Style Cheesecake . Nu kan ik de famous Junior Cheesecake's ook thuis gaan bakken :-).
Na een zeer gezellige zaterdagmiddag namen we bij Saks op 5th Avenue afscheid van Mary. Na nog een bezoek aan de H&M waar ik weer geduldig (Tes, schiet nou eens op, zo is het wel genoeg hoor ....) heb moeten wachten totdat Tessa uit de paskamer kwam met nieuwe aanwinsten zijn we terug gelopen naar de Grand Central Market om bij Murray's kaas, boter en vijgenjam te kopen voor bij Mary's brood.

Mary's verhaal over onze ontmoeting is te lezen op haar blog.
-----------------------------------------
Tot slot van dit bericht nog een kijkje in Chinatown.
De foto van de superverse "scheermessen" heb ik speciaal voor Meneer Wateetons gemaakt, die is daar namelijk dol op (helaas zijn echtgenote wat minder ....). Ze waren supervers, ze kropen zowat de bak uit!


Wordt vervolgd ......

05 februari 2008

New York, here I come (again)

Overmorgen, 7 februari, ga ik weer naar New York City, dit keer samen met mijn dochter. We hebben er ontzettend veel zin in :-). De boekjes over NYC zijn doorgespit, het internet is afgestruind, boodschappenlijstjes zijn gemaakt en wandelingen zijn uitgezet. Kortom: we zijn er helemaal klaar voor. Mijn gezondheid liet het de afgelopen weken afweten, de hele reis kwam op losse schroeven te staan, maar het gaat nu gelukkig weer beter.

Hoewel we van alles van plan zijn (vooral mijn dochter, die denkt in vijf dagen heel NYC te kunnen bekijken ....), hebben we geen strak schema gemaakt. Er zijn een paar dingen die vast staan en verder zien we wel waar we allemaal aan toe komen.

Waar ik me erg op verheug is de ontmoeting die we zaterdag hebben met Breadchick (Mary) van The Sour Dough! We hebben afgesproken bij Penzeys Spices in de Grand Central Market in Grand Central Station. Ze gaat ons in Grand Central the only Manhattan Junior's Cheesecake laten proeven. Ik ben heel benieuwd :-).

Naast boodschappen doen bij Penzeys Spices wil ik ook perse naar de Whole Foods Market om daar dried blueberries (gedroogde bosbessen) en dried cherries (gedroogde kersen) te kopen. Heerlijk in broodjes, muffins en cake. De Whole Foods market is een belevenis op zich, je kijkt je ogen uit! Het wordt hoog tijd voor een Nederlands filiaal (Engeland heeft er inmiddels eentje)!

We gaan een cupcake eten bij The Magnolia Bakery in Bleecker Street, we lopen dan gelijk ook even langs Amy's Bread in dezelfde straat, om vervolgens door te lopen naar een supermarkt aldaar om Peanut Butter Chips te kopen en wie weet neem ik dit keer wel een pak King Arthur Flour mee! (Vorige keren ging ik met mijn echtgenoot en die verklaarde me voor gek toen ik zo'n pak mee wilde nemen ...).

We gaan in ieder geval 1 keer ontbijten bij Stage Door Deli; ik kan me nu al verheugen (ik heb ze daar namelijk al eens gegeten) op de Golden Brown Pancakes with blueberries :-). Om een keer te gaan lunchen hebben we Peanut Butter & Co gevonden op internet. Volgens mij ben je na zo'n sandwich helemaal misselijk, but who cares, het lijkt me een hele aparte belevenis.

Een bezoekje aan de NY Cake Decorating, Baking, & Pastry Superstore kan natuurlijk niet uitblijven. Mijn dochter wil een Texas size muffin bakblik kopen (hele grote muffins) en die verkopen ze daar. Meer over deze winkel kan je in dit bericht lezen.

Onze boekenhonger gaan we stillen bij Strand Bookstore en/of bij Barnes & Nobles. Winkelen gaan we o.a. bij Century 21 en Macy's. De dollar staat al laag en bij Macy's kan je nog eens extra 11% korting krijgen door op de 1e verdieping bij de klantenservice een kortingskaart te halen (speciaal voor buitenlanders). De winkel van Century 21 in Manhatten ligt recht tegenover Ground Zero. Toen we er vorig jaar waren werd er alweer flink gebouwd.

Uiteraard gaan we ook nog van alles bekijken, o.a. het Empire State Building en de Top of the Rock (de ene 's morgens en de andere 's avonds). We willen op Ellis Island het museum en het Statue of Liberty gaan bekijken en ...... en ...... en ...... Hoeveel dagen gaan we ook alweer?

Afijn, jullie horen het allemaal als we terug zijn :-).

01 februari 2008

Semolina Roggebrood

Semolina roggebrood

Dit brood bakte ik van de week voor het eerst en het zal niet bij die ene keer blijven! Een heerlijke combinatie van bloem, roggemeel en semolinameel en daarbij wat gesnipperde sjalot. Het is geen 'uienbrood', het kleine beetje sjalot wat erin gaat geeft alleen een extra smaak aan het brood. De sjalot kan ook zonder het recept verder te wijzigen weggelaten worden.

Doordat er roggemeel in gebruikt worden zal het deeg ietsje anders aanvoelen dan 'gewoon' deeg. Het is wat compacter (een beetje kleiachtig) en blijft altijd een beetje kleven. Uit de boeken van Peter Reinhart heb ik geleerd dat je roggemeel niet te lang moet kneden, doe je dat wel dan kan het brood wat taai worden.

Je kunt het bakken in een broodbakvorm, maar ook opmaken als een bol of batard en afbakken op een bakplaat of brood-/pizzasteen.

Bij het recept voor Pane Siciliano is meer te lezen over semolinameel.

Semolina roggebrood
  • 135 gram tarwebloem
  • 120 gram roggemeel
  • 160 gram semolina
  • 10 gram glutenpoeder * (optioneel)
  • 6 gram droge gist
  • 20 gram olijfolie
  • 1 eetlepel ragfijn gesnipperde sjalot
  • 8 gram zout
  • 265 gram water, kamertemperatuur
* glutenpoeder is o.a. te koop/te bestellen via De Zuidmolen.

Doe alle ingrediënten in de kom van een standmixer of broodbakmachine en kneed er in 10 - 15 minuten een soepel deeg van.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Druk de lucht uit het deeg, doe het terug in de kom en laat het nogmaals rijzen. Het zal nu ± 45 minuten duren voordat het deeg in volume verdubbeld is.

Deeg op licht ingevette werkplek storten en lucht eruit drukken. Afgedekt 15 minuten laten liggen. Vorm er dan een brood van. Ik heb het deeg in 2-en verdeeld, ieder stukje deeg uitgerold tot een dikke worst, die om elkaar gedraaid en in een ingevette bakvorm gelegd.

Semolina roggebrood
Semolina roggebrood

Dek af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC.

Bak het brood in ± 30 minuten gaar. De interne temperatuur is dan 95 ºC. Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen voordat je het gaan snijden.

Semolina roggebrood