26 november 2006

Een lekker ontbijtje


Door de weeks ben ik een slechte ontbijter. Ik gun mezelf de tijd niet om voordat ik op mijn fiets stap om naar mijn werk te gaan rustig een ontbijtje te nuttigen. In het weekend daarentegen is het een heel ander verhaal. Ik heb dan altijd broodjes in voorraad, lekkere jam (natuurlijk ook zelf gemaakt) en verschillende soorten thee om uit de kiezen. Krantje erbij, muziekje aan en we hebben een heerlijk ontbijtje.

Gisteravond kreeg ik opeens de bakkriebels (ja, die bakmicrobe heeft me inmiddels weer helemaal in zijn macht :-) en heb voor het ontbijt van vanmorgen zoete witte bolletjes gebakken.

Zoete witte (ontbijt)bolletjes
  • ± 500 gram tarwebloem
  • 100 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 180 ml (volle) melk, lauwwarm
  • 55 gram zachte/gesmolten roomboter
  • 2 grote eieren (maat L), los geklopt
  • 5 gram zout
Meng de helft van de bloem, de suiker en de gist in de kom van de KitchenAid. Voeg de melk toe en mix met de platte klopper tot een dun deegje. Voeg de boter, de eieren en het zout toe. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe.

Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het blijft wat plakken aan de wand en bodem van de kom tijdens het kneden.

Vet een grote kom licht in met zonnebloemolie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie. Laat het deeg in ± 2 uur op kamertemperatuur rijzen totdat het in volume is verdubbeld.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes en bol ze goed op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze nogmaals op.

Leg de bolletjes met wat tussenruimte op een bakplaat, bekleed met bakpapier of bakmatje (verdeel ze eventueel over 2 bakplaten en bak de platen achter elkaar). Laat de bolletjes op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Bak de broodjes in ± 15 minuten gaar en bruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Je kunt ze als ze afgekoeld zijn met wat poedersuiker bestrooien.

Lekker met zoet beleg of met alleen een beetje boter.

26 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

Super recept, we kunnen nu m'n vrouw / mama een super broodje presenteren met moederdag, zal dit recept zeker vaker gebruiken, ga het ook proberen met iets minder suiker en maak er dan een worstenbroodje van

David de Vos

Mirjam zei

Wij vonden dit ook een geweldig lekker broodje!!!
En wat staan er veel lekkere recepten op je blog!
Super! We gaan nog meer proberen!

Mirjam :o)

Margo zei

Hallo,

Ik ben in verschillende stageklassen inmiddels bezig geweest met deze heerlijke broodjes. Nu op naar de kleuters.. 3uur rijzen is dan wel heel lang. Zou ik de rijstijd ook kunnen verkorten door het deeg al direct in bolletjes te verdelen?
En anders moeten we even geduld hebben, ik vind ze veel te lekker om te laten staan!

Alvast bedankt.

Margo.

Levine zei

@Margo: Leuk te horen :-). Als je direct van het deeg bolletjes maakt krijg je een heel vast broodje. 2 x rijzen is echt nodig om een luchtig bolletje te krijgen. Wat je wel kunt doen is iets meer gist te gebruiken, dan rijst het deeg sneller. In plaats van 7 gram --> 10 - 12 gram. Er zit veel suiker in het deeg daarom rijst het deeg langzamer. Je kunt ook de hoeveelheid suiker verminderen, bijvoorbeeld halveren. Dan wel 7 gram gist gebruiken. De rijstijd zal dan ongeveer 1 uur zijn (kamertemperatuur). Dat scheelt alweer. De broodjes worden dan uiteraard wel minder zoet.

Succes!

saffiertje zei

Wat hebben de kids net zitten smullen van deze bolletjes! Heb alleen mijn keuekenmachine wat oververhit hihi...
Hij doet het nog maar de rook kwam eruit vanmorgen!
Heb nog 5 bolletjes bewaard voor morgen ochtend...

Rachel zei

Hallo, is dit een leuk en goed recept om roombroodjes te maken misschien? Bedankt!

Levine zei

Rachel: dat zou heel goed kunnen. Ik heb ook nog een ander lekker recept voor je voor roombroodjes. Stuur me een mail, dan ka n ik het recept naar je mailen

Bieke zei

Ziet er super uit!als ik ze zou maken met de helft minder suiker, moet ik dan iets veranderen aan hoeveelheid gist? Hoeveel verse gist zou ik dan nodig hebben?
Recept voor de roombroodjes mag je ook eens posten ;)

Levine zei

Bieke: je hoeft het recept niet te veranderen als je minder suiker gebruikt. De verhouding droge : verse gist is 3 : 1, dus 7 gram droge gist = 21 gram verse gist.

Bieke zei

Hey Levine, heb ze vorige week gebakken en de suiker gehalveerd en iets meer zout toegevoegd! Heb daarbij lekkere wortelhamburgers gemaakt en wat was het smullen :-) Weer een top recept. Leuk dat we bij jou weten dat een recept ook echt gaat lukken :-) !
Keep up the good work
p.s: Fijn dat je weer eens een gewoon brood hebt gemaakt, want aan zuurdesem hem ik nog niet durven beginnen ;-)

Renate zei

Ook dit recept was weer een waar succes!
Ik ben zo blij dat ik uw site ben tegengekomen. Zo blijft er echt bijna niets meer over om uit nederland te missen :D

Anoniem zei

Hoi,
Kan dit recept ook gemaakt worden zonder keukenmachine ?
Ik ben al veel lekkeren brood recepten tegengekomen op de site, maar ik heb geen keukenmachine

Levine zei

Je kunt het deeg ook met de hand kneden. Succes!

Anoniem zei

Hallo Levine,
Dit is echt een super recept. Niet alleen mooi maar ook geweldig van smaak. Ik heb de broodjes gevuld met 150 gram geraspte oude kaas en 60 gram boter. De smaak is heerlijk, alleen was de kaas + boter verdwenen in het broodje. Volgende keer proberen zonder boter, kijken of de kaas dan niet 'verdwijnt'. Als ik er volkorenmeel bij doe (b.v. 300 bloem en 200 volkorenmeel) zou dit afbreuk doen aan de smaak?
vriendelijke groet,
Siesie

Levine zei

Siesie: boter en kaas smelten. Kaas erdoor snap ik, maar de boter niet. En heb je dan de suiker weggelaten?

Levine zei

Als je lichtbruine bolletjes wilt bakken kan je idd een deel van de bloem vervangen door volkorenmeel.

Anoniem zei

Hallo Levine.
Dank voor jouw snelle reactie!
En neen, ik heb de suiker niet weggelaten. Heb het recept exact opgevolgd. De kaasvulling heb ik gehaald uit een recept voor kaasbroodjes uit een Indonesisch kookboek. De bedoeling is dat de kaas in het midden van het broodje blijft. De smaak (zoet/hartig) vind ik heel erg lekker. Alleen dacht ik een 'gezonder' broodje te maken door een deel van de bloem te vervangen door volkorenmeel. Of zou dat de smaak ten nadele beinvloeden? Of zal ik hiervoor jouw recept van zachte lichtbruine bolletjes gebruiken en de hoeveelheid suiker vermeerderen?
Wat denk jij?
Alvast bedankt voor jouw antwoord.
Siesie

Levine zei

Hoi Siesie: het kan allemaal. Dat is ook het leuke van broodbakken.

Anoniem zei

Wat een heerlijke broodjes. vandaag gebakken en gelijk van gegeten. wel 1 vraagje, kan je de broodjes invriezen?

Levine zei

Ja hoor, je kunt ze invriezen.

Anoniem zei

Hallo Levine,

Allereerst mijn complimenten! Heerlijke recepten.
Ik ben nig een beginner en vraag mij af of je standaard deeg met gist dus gistdeeg dit de avond ervoor in de koelkast kunt doen en in de ochtend afbakken? Is hier 1 regel voor? En moet het in de ochtend nog narijzen eenmaal uit de koelkast?
Mijn dank is groot.

groet Sara

Levine zei

Beste Sara, je kunt de bolletjes direct na het vormen op een bakplaat leggen en goed afgedekt in de koelkast zetten. Let erop dat de koelkast niet te warm staat, het deeg zal anders te ver doorrijzen en inzakken. Afhankelijk van hoever ze gerezen zijn in de koelkast moet je ze of nog verder laten rijzen op kamertemperatuur of als ze genoeg gerezen zijn kun je ze direct afbakken. Succes!

Anoniem zei

Ga deze ook maar maken ziet er lekker uit. Als je in een recept (welke dan ook) de melk wilt vervangen door melkpoeder hoe bereken je dat dan?

Gr.Bart

Levine zei

Bart: dan moet je even op het pak of blik melkpoeder kijken, daar staat vaak de verhouding.

Anoniem zei

Heb ze vd week ook gemaakt. De smaak was super. Ik denk alleen dat ik ze na het verdelen misschien te strak hebt opgebold voor de tweede rijs en dat ze daardoor iets minder rijsden als verwacht. Het waren echt bolletjes en toch wel enig zins compacter als ik verwachte. Volgende week maar in de herhaling.

Gr.Bart

Levine zei

Bart, compact heeft niks te maken met te strak opbollen. Als je te strak opbolt kan wel het deeg scheuren. Compact heeft meer te maken met te kort kneden, te kort of juist te lang laten rijzen.