06 februari 2015

Tomatenwortelpindasoep


Met weinig ingrediënten maak je in een handomdraai deze lekkere licht pittige soep. Wil je de soep pittiger, gebruik dan meer rode currypasta. De winterwortel kun je vervangen door blokjes pompoen.

Ik maakte de soep in de Thermomix, maar je kunt deze soep uiteraard ook in een pan maken. Beide beschrijvingen staan hieronder.

Tomatenwortelpindasoep
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 volle eetlepel rode currypasta
  • 500 gram winterwortel, in dikke schijfjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 gram groentebouillon
  • 200 - 250 ml kokosmelk (uit blik)
  • 2 eetlepels pindakaas
  • zout, versgemalen peper
  • 2 theelepels limoensap
  • half bosje verse koriander of platte peterselie, fijngesneden
  • scheut kokosmelk

Thermomix:
  1. Halveer de ui en doe samen met de knoflook in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 5/dop erop. Spatel het mengsel naar beneden.
  2. Voeg de zonnebloemolie toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  3. Voeg de currypasta toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  4. Voeg de schijfjes wortel toe en hak 6 seconden/snelheid 4/dop erop.
  5. Voeg de tomatenblokjes met sap en de groentebouillon toe en kook 20 - 25 minuten/100 °C/snelheid 1/dop erop. Check of de wortel gaar is. Zo niet, dan nog een aantal minuten verder laten koken.
  6. Voeg de kokosmelk en pindakaas toe en pureer 1 – 2 minuten/snelheid 5 – 9. Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
  7. Proef of er nog zout en versgemalen peper bij moet en roer het limoensap erdoor.
  8. Giet de soep in kommen, giet er wat kokosmelk over en garneer met koriander of peterselie.
Pan:
  1. Snipper de ui en de knoflook. 
  2. Fruit de ui en de knoflook op zacht vuur in de zonnebloemolie. 
  3. Voeg de currypasta toe en fruit even mee. 
  4. Voeg de tomatenblokjes met sap, de wortelschijfjes en de bouillon toe en laat op zacht vuur de wortelen in 20 - 25 minuten gaar worden. 
  5. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. 
  6. Roer de kokosmelk en de pindakaas erdoor en laat het geheel weer warm worden. 
  7. Proef of er nog zout en versgemalen peper bij moet en roer het limoensap erdoor.
  8. Giet de soep in kommen, giet er wat kokosmelk over en garneer met koriander of peterselie.

2 opmerkingen:

Joan de Groot zei

Dat klinkt zalig! Lekker idee met die pindakaas, dat probeer ik :) en zo makkelijk in de Thermomix! groetjes van Joan

Marjo zei

Lekker soepje.... vandaag gemaakt, bedankt voor het recept.