20 februari 2015

Amandeltwisters met kaneel

Amandeltwisters met kaneel-13

Deze heerlijke zoete broodjes met een vulling van gemalen amandelen, suiker, golden syrup en kaneel kan echt niemand weerstaan.

Ze zijn niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben en van fröbelen houden.

Amandeltwisters met kaneel

Deeg:
 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist
 • 25 gram suiker
 • 8 gram zout
 • 30 gram zachte ongezouten roomboter
 • 60 gram water, 20 - 25 °C
 • 160 gram volle melk, 20 - 25 °C
 • 100 gram ei (= 2 M eieren)
 • 1 theelepel vanille extract
Vulling:
 • 125 gram amandelmeel (= fijn gemalen amandelen)
 • 100 gram suiker
 • 25 gram golden syrup
 • ± 45 gram water
 • ¼ theelepel kaneel
Afwerking:
 • gesmolten roomboter
 • kaneelsuiker (meng 50 gram fijne tafelsuiker met 1 theelepel kaneel)
Werkwijze deeg kneden in standmixer: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat en waar je een vliesje van kunt trekken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het “gat” blijft staan.

Maak intussen de vulling: Roer alle ingrediënten in een schaaltje door elkaar. Voeg als de vulling erg dik is een klein beetje water extra toe.

Vormen: Stort het deeg op een heel licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 30 x 50 cm.

Amandeltwisters met kaneel-1

Verdeel de vulling over de bovenste helft van de deeglap.

Amandeltwisters met kaneel-2

Vouw het onderste deel van de deeglap over de vulling. Je hebt nu een lap deeg van 15 x 50 cm.

Amandeltwisters met kaneel-3

Rol met een deegroller over de deeglap om de twee lagen aan elkaar te laten “plakken”. Druk de rand aan de bovenkant op elkaar.

Snijd met een deegsteker van de linker- en de rechterkant een stukje (± 1 cm) af zodat je mooie rechte zijkanten krijgt. Verdeel de lap met de deegsteker in 16 repen van ± 3 cm. Het makkelijkst gaat dit door het deeg niet direct te snijden maar eerst met een deegsteker om de 3 cm een indruk in het deeg te maken.

Amandeltwisters met kaneel-7

Snijd de deeglap met een deegsteker in repen.

Amandeltwisters met kaneel-8

Draai de uiteinden in tegengestelde richting (zoals je een handdoek uitwringt).

Amandeltwisters met kaneel-10

Verdeel de getwiste repen deeg enkele centimeters uit elkaar over een bakplaat (of twee bakplaten) bekleed met bakpapier of een bakmatje.

2e rijs: Dek de deegrepen af met ingevet plastic folie en laat ze 30 – 45 rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C.

Bakken: Bak de deegrepen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en lichtbruin. Als je de deegrepen over twee bakplaten hebt verdeeld bak je de tweede bakplaat met deegrepen direct na de eerste.

Afwerken: bestrijk de deegrepen direct nadat ze uit de oven zijn met een kwastje met gesmolten boter en bestrooi ze met kaneelsuiker. Laat ze op een rooster afkoelen.

De amandeltwisters zijn het lekkerst als ze net zijn afgekoeld. Wil je ze bewaren doe ze dan in een goed afgesloten plastic zak. Ze blijven 1 dag vers. Invriezen kan ook. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien, zak open. Eventueel even in de oven opwarmen voordat je ze gaat serveren.

Amandeltwisters met kaneel-12

Dit recept is eerder verschenen op de site van de Broodbakshop.

4 opmerkingen:

Gerda zei

Hallo Levine,
waarmee kan de maple syrup vervangen worden? Ik heb dat namelijk niet in huis. Of weglaten is dat ook een optie?

Levine zei

Gerda: er wordt geen maple syrup gebruikt in het recept. Wel golden syrup, dat is iets heel anders. Je zou ook honing kunnen gebruiken.

Anoniem zei

Hallo Levine,
Zou ik het amandelmeel kunnen vervangen door hazelnootpoeder ?
Groetjes,
Brigitte

Levine zei

Hallo Brigitte: ja hoor, dat kan! Succes met bakken!