26 mei 2014

Brood met havervlokken en honing

Brood met havervlokken en honing collage


Door karnemelk als vocht te gebruiken krijgt het brood een mooi en zacht kruim. De karnemelk in combinatie met de havervlokken en een beetje honing is extra lekker. Geroosterd is dit brood ook een toppertje!

Variatie: vervang een deel van de tarwebloem door volkorenmeel. Ook erg lekker!

Het recept is afkomstig van Outlander Kitchen (update 2023: de website bestaat niet meer), ik heb het een klein beetje aangepast.

Brood met havervlokken en honing
Deeg:
 • 300 gram karnemelk, 20 – 25 °C
 • 90 gram havervlokken
 • 20 gram honing
 • 315 gram tarwebloem
 • 15 gram zachte ongezouten roomboter
 • 5 gram instant gist
 • 6 gram zout
Garnering bovenkant brood:
 • 15 gram ongezouten roomboter
 • 1 ½ theelepel honing
 • havervlokken
Verder:
 • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
 • broodbakvorm van ± 21 cm, ingevet en eventueel bekleed met bakpapier
Roer de havervlokken en de honing door de karnemelk en laat het mengsel staan terwijl je de overige ingrediënten afweegt.

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog een beetje kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog een beetje kleven. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. 1 x draaien zodat alle kanten met en beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gatzichtbaar blijft.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen, draai het deeg om en laat het afgedekt (zet de kom erover waarin je het deeg hebt laten rijzen) ± 20 minuten rusten.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
 • draai het deeg om zodat de onderkant boven komt te liggen;
 • rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
 • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
 • rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
 • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
 • leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
Klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie.

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. Laat het niet te lang rijzen, het zal dan inzakken als je het deeg gaat bestrijken met het boter-/honingmengsel.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: Smelt de 15 gram boter en roer er de honing door. Bestrijk de bovenkant van het brood met het boter-/honingmengsel en strooi er havervlokken over. Zet het bakblik op een bakplaat in de oven en bak het brood in ± 45 minuten gaar en lichtbruin. NB: de baktijd van dit brood is iets langer. Als je het te kort bakt blijft de binnenkant vochtig.

Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden. Invriezen gaat prima. Geroosterd ook erg lekker!

Dit recept is eerder ook verschenen op de site van de Broodbakshop.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarschijnlijk heb ik iets fout gedaan maar het deeg bleef bij mij een natte brei. Dit terwijl ik het zelfs 15 minuten in de keukenmachine heb gekneed. Ik heb nu het deeg voor het vertrouwde volkorenbrood in de machine zitten. Die is ook heel lekker!

Levine zei

Volgende keer beetje vocht achterhouden. Je kunt het altijd nog toevoegen tijdens het kneden.

Anoniem zei

Dank voor je snelle reactie! Ik ga hem zeker nog een keer proberen te maken. De honing erin lijkt me heel lekker.
Groet,
Janneke

Marlene zei

Brood gemaakt met 115 gr volkoren meel en 200 gr bloem en roggevlokken ipv haver. Helaas vielen de vlokken van het brood bij het keren op een rooster.
Het trekken van een vliesje blijft lastig voor mij. Ik heb wel de temperatuur gemeten (27,5 graden) en het vliesje toen maar gelaten voor wat het was.

Kaiser zei

Hallo Levine, kloppen de verhoudingen wel? Er gaat veel meer water in dan de bakkersformule, ook met de havervlokken.

Levine zei

@Kaiser: ja, de verhoudingen kloppen. Er is nl. niet 1 bakkersformule, ieder recept heeft zijn eigen formule. De enige constante factor in een bakkersformule is de hoeveelheid bloem/meel. Die is altijd 100%, de overige % kunnen variëren. Karnemelk heeft ook een ander soortelijk gewicht dan water, daarom gebruik je er altijd meer van dan van water. De havervlokken nemen ook veel vocht op.

Kaiser zei

Dankjewel voor je snelle antwoord, ik ga dit broodrecept binnenkort maken en de hoeveelheid vocht leek me relatief hoog maar nu ik je antwoord heb gelezen ga ik vol vertrouwen het recept volgen :-)

Anoniem zei

Bij mij bleef het deeg ook papperig, ik heb 35gr spelt toegevoegd tijdens het kneden en mijn aanrecht goed bestoven. Normaal gesproken gebruik ik daar kokosolie voor. Het deeg is nog aan de natte kant, maar liet zich wel vormen. Nog een half uurtje te gaan en dan afbakken. Ben benieuwd :)