10 januari 2013

Appelcake

Appelcake

Appeltaart is de meest gegeten taart in ons huis. Niet dat ik nou zoveel appeltaarten bak, er kan maanden tussen zitten, maar als ik een taart wil bakken denk ik het eerste aan een appeltaart. Apppelcake tel ik daar gemakshalve ook bij. Ik heb verschillende mapjes met uitgeknipte en uitgeprinte appeltaartrecepten, twee kookboeken die alleen over appeltaart gaan, bij Pinterest groeit mijn collectie appeltaartrecepten ook al en hier op mijn blog staan 19 recepten voor appeltaart en appelcake. Tijd voor recept nummer 20 :-).

Onderstaand recept is een bewerking van een recept van Dorie Greenspan dat ik vond bij Epicurious. In het oorspronkelijke recept wordt bloem met bakpoeder gebruikt en rum in plaats van sinaasappellikeur. Het ei-/suikermengsel heb ik net zo lang gemixt totdat het dik en luchtig was, langer dan in het oorspronkelijke recept staat. Wil je geen alcohol gebruiken in de cake vervang de likeur dan door sinaasappelsap (of melk). De smaak van de sinaasappellikeur verdwijnt overigens wat naar de achtergrond naarmate je de cake langer bewaard.

Het resultaat: een hele luchtige en frisse cake. Zo'n cake die smaakt naar meer ☺. De cake doet me denken aan die wolkencake waar op tv reclame voor wordt gemaakt. Niet dat ik die cake (uit een pak van dr. Oetker!) ooit geproefd heb, maar zo zou een wolkencake moeten smaken: licht en luchtig. De stukjes appel waren voor het grootste deel naar de bodem gezakt, dat vond ik zelf erg lekker. Bovenop luchtige cake en onderin zachte stukjes appel.

Appelcake
Recept printen
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 4 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
  • 2 grote eieren
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels/45 ml sinaasappellikeur (of rum, sinaasappelsap of melk)
  • ½ theelepel vanille extract
  • 115 gram boter, gesmolten en afgekoeld
  • springvorm van 20 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 °C. Roer het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar.

Mix de eieren en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) op middelhoge snelheid in 5 - 10 minuten tot een dik en luchtig mengsel. Mix de likeur en het vanille extract erdoor.

Voeg de helft van het zelfrijzend bakmeel toe en mix op langzame stand door het mengsel. Voeg de helft van de boter toe en mix er ook door. Herhaal met het resterende bakmeel en boter. Niet te lang mixen!

Schep de appels er met een spatel door. Schep het beslag in in de springvorm, strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in het midden van de oven in 50 - 60 minuten gaar en goudbruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat de cake in de springvorm op een rooster ± 15 minuten afkoelen, verwijder dan de rand. Pas op dat er geen appelstukjes aan de rand blijven vastplakken.

Laat de cake afkoelen en bestrooi voor het serveren door een zeefje met poedersuiker. Bewaar de cake goed afgedekt op kamertemperatuur.

Appelcake


22 opmerkingen:

Het lieve leven... zei

ziet er goed uit, morgen eens maken!Enne...ik hoop dat ie niet op de 'wolkencake' lijkt want ...ik heb m dus wel een keer geproefd maar wil het graag bij die ene keer houden ;).In jouw cake heb ik gelukkig meer vertrouwen. Groetjes, Petra

Levine zei

Ik bedoel natuurlijk niet dat deze cake qua smaak op de wolkencake uit een pakje lijkt he ;-)....

Caroline Brouwer zei

Ik heb deze ook een keer gemaakt (http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/03/marie-helenes-appeltaart.html)
Bij mij zakten de appels niet naar de bodem. Het is trouwens een heerlijk recept!

Anoniem zei

Klopt het dat als je de cake door de bloem haalt dat het dan niet naar beneden zakt. Want bij mij zakt het ook altijd naar beneden en nu heb ik dit trucje ergens gelezen.

groetjes,
Janna

Vlijtig Liesje zei

Ik krijg er helemaal zin in. Die wolkencake heb ik ook in de winkel zien liggen, maar dat is geloof ik met slagroom.

Petra de Jong zei

Wat heb je toch een mooie site, met zoveel te lezen!
Wij wonen af en toe in Griekenland en daar ga ik binnenkort eens goede sier maken met dit recept.
Griekenland is HET land van: zelf bakken! en ik heb hier al veel lekkere recepten geleerd.
Ik blijf alles lezen van je.

Jessica zei

als ik nou toch liever bloem met bakpoeder gebruik, hoeveel bakpoeder en bloem moet ik dan gebruiken?

Levine zei

Petra: leuk te horen dat mijn blog ook in Griekenland wordt gelezen :-).

Jessica: 120 gram bloem + 1 theelepel bakpoeder.

An zei

Ik heb deze zondag heel snel getest met de dingen die ik in huis had, zo'n zin kreeg ik erin. De appels had ik door de bloem gehaald en die waren niet naar de bodem gezakt en ipv gewone suiker had ik rietsuiker gebruikt en appelsiensap ipv de alcohol,... hij was fantastisch,... dank voor deze tip!

jolanda zei

het zoveelste recept van jou dat weer super smaakte, ik had alleen geen vanille extract en heb daarvoor twee zakjes vanillesuiker gebruikt, deze cake ga ik in ieder geval vaker maken

Natascha zei

Mmmmmm... Ziet er overheerlijk uit! Deze ga ik zeker eens uitproberen!

Annabel zei

Wat een lekkere taart!

Ik had laatst bij bakkerij Mei Sum op de West-Kruiskade in Rotterdam een verjaardagstaart laten ontwerpen. Niet alleen zag de taart er geweldig uit, hij smaakte ook heerlijk!

Anoniem zei

Ik ga deze cake vast maken want alle cakes die ik van jouw site gemaakt heb, waren super.

Wou mij aanmelden voor de nieuwsbrief(om de nieuwste recepten in mijn mailbox te krijgen). Heb je dat niet of zie ik het niet?

Bedankt voor alles!

Veel succes verder,
Mada

Levine zei

Mada: ik heb (nog) geen nieuwsbrief

Anoniem zei

Super heerlijke appelcake ! Al verschillende malen gemaakt in korte tijd.... Doe er ook pijnboom pitten in heerlijk!

Anoniem zei

Wat bedoel je met 'springvorm van 20cm' is dat diameter?

Levine zei

Inderdaad, 20 cm in diameter.

Unknown zei

De cake is heerlijk. Heb 25 gram meer bloem gebruikt en citroensap door de appels gedaan. De appels zijn verdeeld in de cake van boven tot beneden. Mooi recept, dankjewel!

Anoniem zei

Hij is heerlijk!
Groet, Rijk

Ria zei

Hallo Levine,
Gebruik jij hete lucht of boven/onderwarmte? Wat Kun je het beste gebruiken? Ik heb wel eens gelezen dat alle recepten uitgaan van boven/onderwarmte e n wil je hete lucht gebruiken dan 20% minder. Klopt dat en ga jij ook uit van boven/onderwarmte bij je recepten?

Levine zei

Beste Ria, ik gebruik altijd boven-/onderwarmte. Als je met hete lucht wilt bakken dan de temperatuur ± 20 graden lager zetten.

Anoniem zei

Heerlijke appelcake!! Een toppertje!