08 september 2012

Pastaschelpen gevuld met ricotta en spinazie

Ik heb een kaas gered

Jaja, ook wij hebben een kaas gered. Voor diegenen die niet weten waar ik het over heb: hier kun je alles lezen over de reddingsactie en je inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden over een eventuele tweede reddingsactie.

In onze koelkast ligt dus 1,5 kilo Parmezaanse kaas. Hoewel de kaas nog wel een tijdje goed blijft -ze zijn vacuüm verpakt- blijven de kazen me maar roepen :-).

Ik gebruikte de kaas onder andere in onderstaande pastaschotel: grote pastschelpen gevuld met een kaas-/spinaziemengsel in een tomatensaus. Het vullen van de schelpen lijkt een heel gedoe maar dat valt reuze mee. Je kunt de schelpen vullen met behulp van een lepel of met een spuitzak. Ik heb er de Decomax voor gebruikt.

De pastaschelpen moeten voordat ze gevuld worden eerst gekookt worden. Tip: kook er een paar extra, er gaan er altijd wel een paar stuk.

Uit luiheid -ja, ik zal het maar eerlijk bekennen- heb ik voor de saus een kant-en-klaar fles sugocasa gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook zelf een marinara saus maken. Deze saus is simpel te maken en als ik deze schotel weer ga maken ga ik dat ook zeker doen. Op internet zijn er talloze recepten te vinden voor deze simpele tomatensaus. Klik maar eens hier of hier en o deze lijkt me ook lekker.

Onderstaand recept is mijn versie van deze lekkere ovenschotel. Het originele recept kun je vinden op Kitchen Confidante.

Gevulde pastaschelpen

Gevulde pastaschelpen
  • 24 grote pastaschelpen
  • 300 gram verse spinazie, gewassen
  • 150 gram gerookt spek, fijn gesneden
  • 425 gram ricotta
  • 1 ei, los geklopt
  • ± 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 fles passata/sugocasa
  • 1 bol mozzarella van 125 gram, in blokjes gescheurd of gesneden
  • 1 grote ovenschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook de pastaschelpen beetgaar. Giet ze af in een vergiet, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken.

Doe de spinazie met aanhangend water in een pan en laat de spinazie in enkele minuten slinken. Laat de spinazie in een zeef uitlekken en iets afkoelen. Knijp de spinazie vervolgens goed uit.

Bak het spek zachtjes uit in een kleine koekenpan.

Hak de spinazie fijn, doe over in een schaal en meng met de spekjes, ricotta, ei, Parmezaanse kaas en peper.

Vul de uitgelekte pastaschelpen met behulp van een lepel of een spuitzak met het spinazie-/ricottamengsel, 1 – 2 eetlepels per schelp.

Gevulde pastaschelpen

Schenk de passata in de schaal en leg de pastaschelpen in de saus.

Gevulde pastaschelpen

Verdeel de mozzarella over de schelpen.

Gevulde pastaschelpen

Bak de pastaschelpen ± 30 minuten in de oven totdat de saus bubbelt en de mozzarella gesmolten is.

Gevulde pastaschelpen

Wij aten er botersla met tomaatjes en komkommer en een vinaigrette van 3 eetlepels walnotenolie, 1 eetlepel balsamico azijn, snuf zout, versgemalen peper en een mespunt mosterd bij.

4 opmerkingen:

Janny zei

Als je de kaas aangebroken hebt kan je ze raspen en dan invriezen, dat heb ik van onze kaasboer geleerd en het werkt perfect. De geraspte kaas is in no time weer ontdooid.

Anoniem zei

Levine,

1,5 kg voor 25 euro = 16,66 per kg.

Bij van der Spek in Moerkapelle (langs de grote weg)id deze kaas c.a. 12 euro de kilo. Precies de zelfde kaas.
Wel een paar handige heren die de kaas willen redden.

Zakkenvullers zijn het.

Remi

Levine zei

@Janny: ik vries kaas idd ook regelmatig in. Gaat uitstekend :-).

Levine zei

@Remy: ik ga altijd uit van de eerlijkheid van mensen en ik hoop dat het meerbedrag naar de kaasboeren in kwestie is gegaan en niet in de zakken is verdwenen van de heren van Red een kaas.

By the way: als ik naar Moerkapelle zou moeten om dezelfde kaas te kopen dan ben ik ook nog reiskosten kwijt. Als het langs de grote weg ligt kom ik er al helemaal niet, want geen auto.