05 juli 2012

Granola (3)

Granola

Dit is alweer deel 3 van mijn zoektocht naar de perfecte granola. Gelukkig kan je met granola variëren totdat je een ons weegt, de zoektocht is dus nog lang niet ten einde!

Granola nummer 1 is lekker, mankeert niets aan, maar naar mijn idee moet het beter kunnen. Mijn echtgenoot vond granola nummer 2 perfect. Dat vond ik ook totdat ik de granola proefde die ik met onderstaand recept maakte.

Wat deze granola anders maakt dan de andere twee is de toevoeging van bloem en het gebruik van meer zout. Vooral het beetje meer zout vind ik erg lekker (ik heb bijna een ½ theelepel gebruikt). Dit is dan ook de granola waar ik bijna niet van kan afblijven als ik langs de pot loop (en ik loop er heel vaak langs want hij staat in de keuken, de plek waar ik het meest vertoef ....). Morgen maar weer nieuwe maken :-).

Het recept is afkomstig van Pinch of Yum.

Granola (3)
  • 300 gram havervlokken
  • 60 gram patentbloem
  • 70 gram pecannoten, in vieren gebroken
  • 60 gram suiker
  • ¼ - ½ theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 75 gram vloeibare honing
Verwarm de oven voor op 150 °C.

Meng de havervlokken, bloem, pecannoten, suiker, zout en kaneel in een schaal door elkaar.

Roer in een kleiner schaaltje de zonnebloemolie en de honing door elkaar.

Meng het oliemengsel door het vlokkenmengsel.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat en verdeel het mengsel erover.

Bak de granola 30 - 35 minuten. Schep het mengsel tijdens het bakken iedere 10 minuten om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola op de bakplaat afkoelen.

Bewaar de granola in een luchtdicht afgesloten pot.

Granola

15 opmerkingen:

Monique van den Berg zei

Ik heb de granola ook ontdekt en ben helemaal verslaafd. Ik gebruik het recept van Jamie Oliver, alleen laat ik de gedroogde vruchtjes achterwege. Daar hou ik niet zo van.

Groetjes, Monique
http://moniquesplace67.blogspot.nl/

Anoniem zei

Hoi, ik vroeg me af of havervlokken hetzelfde is als havermout? Waar kan ik havervlokken kopen en welk merk?
Alvast bedankt :)
Frieda

Levine zei

@Frieda: havervlokken = geen havermout. Havervlokken zijn groter. Te koop bij iedere reformwinkel.

Anoniem zei

Hoi, Het is sinds kort ook mijn favoriete ontbijt. Mijn recept vond ik hier: http://www.danamadeit.com/2011/12/day-19-sweet-breakfast-granola.html
Dank voor alle recepten en inspiratie, ik neus hier graag en vaak rond!
Groetjes! Rolien

Levine zei

Rolien: dank voor de link naar het recept. Inmiddels heb ik ook Granola nr. 4 gemaakt, dit wordt nr. 5 :-)

Anoniem zei

Kan je voor pecannoten ook amandelen of hazelnoten gebruiken?

Anoniem zei

Hoi Levine,
Trouwens, ik gebruikte golden syrup als zoetmiddel. Deze is wel zoet, dus ben nog aan het experimenteren met wat minder suiker.En ik had geen kokosvlokken, dus heb ik er gewoon kokosrasp doorgedaan. En lijnzaadmeel kon ik ook zo even niet vinden, dus heb ik er gebroken lijnzaad doorgedaan.Echt superlekker.
Groetjes! Rolien

Levine zei

@Anoniem: je kunt noten gebruiken die je lekker vindt. Allerlei variaties zijn mogelijk.

Unknown zei

Hoi Levine,
Granola ook gemaakt; vreselijkkk......lekker
Ik heb gemengde en geroosterde noten op de markt gekocht en die gebruikt.
Bovendien heb ik gewone tarwebloem i.p.v. Zeeuws bloem toegevoegd. Werkt ook prima. Je kneed het toch niet, dus ontstaan er ook geen lange glutenketens. Bovendien zit er daarvoor naar mijn idee ook te weinig bloem in om die ketens te kunnen vormen.
Wij smullen er heerlijk van in de yochurt en/of vla.
wordt zeker vaker gemaakt.

Levine zei

Piet: bedankt voor je reactie :-). Het is de hoogste tijd dat ik deze granola ook weer eens maak.... Te lekker!

Tamara zei

Vanmiddag deze granola met mijn oudste dochter van zes jaar gemaakt. 7-korenvlokken gebruikt, want die had ik nog in huis en wat vanille-extract toegevoegd. Heerlijk!!! Wij zijn om, geen voorverpakte cruesli of andere ontbijtgranen meer voor ons, veel lekkerder en zo snel gemaakt!!

Groetjes Tamara

Mari zei

Hoi Levine,

Heb dit recept gemaakt, maar de kaneel uit de ingredientenlijst komt niet terug in het recept. Wanneer die toe te voegen? Desondanks was ie toch lekker! Groetjes!

Levine zei

@Mari, dan voor de oplettendheid, ik heb het aangepast in het recept.

marleenvt zei

Ik ben officieel verslaafd aan deze granola. Elke ochtend in de trein met mijn speciale 'compartimenten-bakje' waar ik de granola bij de yoghurt gooi. Heerlijk begin van de dag! Ik ga vandaag eens free-stylen met jouw verschillende granola recepten. Deze als basis en dan zonnebloempitten erdoor en misschien kokos en nog extra kaneel, omdat ik daar zo dol op ben. Ik doe er een apart voorraadje gesneden tutti frutti en rozijnen naast, heb gemerkt dat de granola er snel slof van wordt als je het bij elkaar gooit.
Nogmaals dank!

Groetjes,
Marleen

Anoniem zei

Het is nu mei 2020 dus is het tijd om na de laatste reactie in 2015 aan te geven dat granola nummer 3 hier nog steeds DE favoriet is! Wat zeg ik? De vlek van mensen die het óók ontdekken en vooral waarderen blijft groeien hoor. " Niet in een vlek wrijven" zegt men dan maar dat geldt niet voor de "granola-vlek"....;-)Trouwens valt er genoeg te experimenteren met dit ontzettend goed "basisrecept". Dank dus voor het plaatsen, zeer gewaardeerd.