10 juli 2012

Cake met MonChou, bramen en kersen

Cake met Monchou, bramen en kersen

Bij ons om de hoek zit een supermarkt. Dat is makkelijk zou je zeggen. Dat is natuurlijk ook zo, maar ik erger me regelmatig groen en geel. Iedere keer als ik heb bedacht wat we gaan eten, moet ik ook een plan B bedenken. Het overkomt me te vaak dat ik misgrijp tijdens het boodschappen doen. En dan heb ik het niet over exotische ingrediënten, maar over bijvoorbeeld gehakt, een bosje basilicum, slagroom, eieren, bananen, karnemelk, boontjes, champignons.

Zo lag van de week het zomerfruit, aardbeien, frambozen, kersen, bramen, blauwe bessen, hoog opgestapeld."Lekker, daar ga ik iets mee maken" dacht ik. 's Avonds gelijk een recept gezocht en de volgende dag ging ik vol goede moed weer naar de supermarkt. Noppes, geen aardbei, framboos of blauwe bes meer te bekennen! "Nee, helaas mevrouw, ze zijn niet met de bestelling meegekomen vanmorgen". Gelukkig had ik een plan B :-).

In het oorspronkelijke recept, afkomstig van de blog van Rikkie Snyder vol met werkelijk prachtige foto's, worden frambozen gebruikt, ik heb ze vervangen door bramen en kersen. Ook erg lekker!

Met deze cake doe ik mee aan het Foodblogevent. Pauline van Uit Pauline's keuken is deze maand de host. Zij houdt van zoet, van hartig en van thee en heeft -hoe kan het anders- gekozen voor het thema High Tea.

Cake met MonChou, bramen en kersen
Recept printen

Cake:
  • 200 gram patentbloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
  • ¼ theelepel zout
  • 200 + 50 gram suiker
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 eieren, maat L
  • 1 theelepel vanille extract
  • 180 ml karnemelk
  • 100 gram MonChou
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • ± 200 gram bramen en kersen, kersen ontpit
Saus:
  • 120 ml bosvruchtenjam
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille extract
Verder:
  • springvorm van 24 cm ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 190 °C.

Cake:
Meng bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een kom door elkaar.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de boter met de 200 gram suiker licht en luchtig. Voeg 1 ei en het vanille extract toe. Blijf nog ± 1 minuut mixen.

Voeg het bloemmengsel en de karnemelk in gedeelten en om en om toe. Begin en eindig met bloem. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Mix in bijvoorbeeld een maatbeker de roomkaas met de 50 gram suiker door elkaar, voeg de geraspte citroenschil en het ei toe en mix goed door elkaar.

Verdeel de helft van het cakebeslag over de bodem van de springvorm. Schenk het roomkaasmengsel en verdeel daar de rest van het cakebeslag over.

Bak de cake 15 - 20 minuten en verdeel er dan de bramen en kersen over. Druk ze een beetje in de cake. Bak de cake in nog 25 - 30 minuten gaar en lichtbruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat de cake ± 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand en laat de cake verder afkoelen.

Saus:
Roer de jam eventueel eerst door een zeefje om pitjes te verwijderen. Doe de jam samen met het citroensap in een steelpan en verwarm op zacht vuur. Roer het vanille extract erdoor.

Serveren:
Bestrooi de cake met poedersuiker. Geef de saus er apart bij of lepel over de cake.

Cake met Monchou, bramen en kersen

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo, ik heb net jouw site ontdekt, omdat ik zocht naar een omrekening voor cups naar grammen en zo kwam ik hier terecht. Ik ben gelijk volger geworden, want de recepten zien er echt heel lekker uit.
Ik kom vlug weer op bezoek ; )

judith zei

Ziet er heerlijk uit!

Sigrid zei

Vorige week je blog gevonden op zoek naar zuurdesem brood. Wat een heerlijke recepten. Dit recept ga ik zeker maken.

Caroline Brouwer zei

Alweer een taart van jou die op mijn "to-do-lijstje" komt.
Ik herinner me nog de tulband met monchou die ik gebakken heb, ook van jouw blog en ook zó lekker!
groetjes, Caroline

De Ruijsbroekjes zei

oef ziet er heel lekker uit, en aangezien ik een zwak heb voor monchou ga ik deze ook gauw eens maken, lijkt me heel lekker! Ik vind deze uitvoering met kersen en bramen eigenlijk leuker dan dat wat je van plan was :-)

Groetjes!
de ruijsbroekjes,
Elise

Astrid zei

Eergisteren deze cake gemaakt met alleen kersen. Bij gebrek aan baking soda heb ik het bloemmengsel vervangen door zelfrijzend bakmeel. De smaak is van deze cake is verrukkelijk! Nu weet ik niet of het komt dat ik zelfrijzend bakmeel heb gebruikt maar ik vind het deeg wel erg compact. Het had van mij wel wat luchtiger mogen zijn. Bovendien heb ik de cake zeker 20-25 minuten langer moeten bakken voordat hij gaar was.

Kunt u mij vertellen waar ik baking soda kan kopen?

Ik heb na het ontdekken van uw blog al diverse recepten gemaakt. Vooral de kip met zoete sojasaus is favoriet!

Met vriendelijke groet,
Astrid

Levine zei

Astrid: baking soda wordt altijd gebruikt als er iets zuurs in het gerecht zit, in dit geval dus karnemelk. Het gaat een reactie aan en daardoor gaat de cake rijzen. Dat jouw cake compact was kan komen omdat je de baking soda hebt weggelaten.

Baktijden kunnen variëren, niet iedere oven is hetzelfde.

Baking soda = zuiveringszout = maagzout = natriumbicarbonaat en is bij de drogist te koop. Vraag ernaar bij de kassa. Het zit in een groen doosje. Ook te koop bij Aziatische toko's en soms in reformwinkels en via webshops op het internet.

Anoniem zei

Hoi levine,

Je taart was heerlijk en zag er prachtig uit! Mijn collega's hebben er van gesmuld. Bedankt voor dit recept.

Groetjes
Sylvia

Unknown zei

Zo leuk, taarten bakken met zomerfruit - ook leuk voor de foto's! Vanavond deze cake met MonChou en kersen gemaakt. HEERLIJK !! Gaat in m'n schriftje "gemaakt" met heel veel !!! Bedankt voor dit heerlijke recept Levine ! Groetjes Marja