19 december 2011

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs

VAN EIGEN BODEM

Mijn echtgenoot is een liefhebber van de Hollandse pot. Ik ben daar helemaal niet zo van. Ik maak het wel, want hoe is het gezegde ook alweer? De liefde van de man ……….

Groot was zijn vreugde dan ook toen hij ontdekte dat ik een nieuw kookboek aan mijn verzameling had toegevoegd: “Van eigen bodem. Zo lekker is de Hollandse keuken”. “Ha, we gaan weer lekker Hollandse pot eten” was zijn reactie.

In dit boek staan inderdaad meer dan 60 recepten voor lekkers van de Hollandse bodem. Authentieke gerechten die op traditionele wijze zijn bereid, maar ook veel recepten zijn met een hedendaagse knipoog omgetoverd tot een nieuw recept.

De schrijfsters, Annemieke en Ellen Heintges schrijven in hun voorwoord:
Dit kookboek is met veel plezier en zorg samengesteld. We hebben bestaande recepten herschreven en nieuwe toegevoegd. Proef zelf hoe lekker onze Hollandse keuken is en laat je verrassen door uiteenlopende gerechten. Lunch net als wij met een broodje ossenworst met piccalilly. En lange vingers bakken is echt niet moeilijk. Kies voor producten van eigen bodem en geniet van al het lekkers wat Nederland te bieden heeft.
De recepten zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: voorafjes, salades, soepen, hoofdgerechten, erbij, toetjes, koekjes en taart en broodjes en snacks. Voor ieder wat wils dus.

De recepten zijn simpel gehouden en ook simpel beschreven zodat iedereen ermee uit de voeten kan. Wel worden er in enkele recepten ingredienten gebruikt die je niet zomaar in de buurtsuper koopt zoals kalfswang, ganzenvet, procureur van Baambrugs big en strandkrabben. Op naar een speciaalzaak dus.

Ook leuk zijn de korte verhalen met foto’s van Nederlandse telers en leveranciers die in het boek tussen de recepten staan, onder andere over Willem&Drees, De bisschopsmolen en Jan Robben van de Aardbeienacademie.

Er zitten inmiddels al heel wat papiertjes tussen de bladzijden bij de gerechten die ik wil gaan maken. Om een paar voorbeelden te noemen: eendenborst met appelstroopjus, smeuïge likkepot, reerug met cantharellensaus (misschien als feestdis met kerst?), bitterkoekjespudding met rozijnen (toetje met kerst?), snert net iets anders en lange vingers.

Het eerste gerecht dat ik heb gemaakt uit het boek was meteen een schot in de roos: stoofpeertjes met saffraan en steranijs. Heel anders dan de stoofpeertjes die ik altijd maak, zeker zo lekker.

De peertjes laat je eerst een nacht marineren zodat alle smaken goed kunnen intrekken. De volgende dag worden ze in het marinadevocht gaar gestoofd. Ik heb ze net als mijn peertjes in rode wijn in de slowcooker gaar gestoofd. In het recept staat dan je met een meloenboor en scherp gerand lepeltje het klokhuis moet verwijderen. Dat heb ik geprobeerd, maar na drie misvormde peertjes ben ik ermee opgehouden en heb het klokhuis gewoon laten zitten. Het vocht heb ik nadat de peertjes gaar waren met wat aardappelzetmeel een beetje gebonden.

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs

  • 10 Gieser wildeman stoofpeertjes
  • 2 stuks steranijs (ik heb er 3 gebruikt)
  • ½ kaneelstokje (ik heb 1 stokje gebruikt)
  • paar draadjes saffraan
  • 100 gram suiker
  • 600 ml witte wijn
  • 200 ml vers geperst sinaasappelsap
Voorbereiden
Dag tevoren: schil de peertjes maar laat de steeltjes zitten. Verwijder met een meloenboor of scherp gerand lepeltje het klokhuis. Zet de peertjes rechtop in een pan waarin ze net naast elkaar passen. Doe de specerijen en suiker ook in de pan en schenk de wijn en het sap erbij. De peertjes moeten net onderstaan; voeg eventueel wat water toe. Laat ze een nacht afgedekt in de koelkast staan. Dan trekken de smaken goed in.

Bereiden
Stoof de peertjes in de marinade de volgende dag in 1 uur gaar en laat ze in het stoofvocht afkoelen. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. De peertjes kunnen koud worden gegeten of warm ze eventjes op. Ze zijn een lekker bijgerecht bij varkensvlees en wild of als toetje met een bol ijs.

Van Eigen Bodem
Prijs: € 19,95
ISBN 978-90-77740-94-1
Uitgeverij De Boekenmakers

4 opmerkingen:

Saskia zei

Goedemiddag Levine,

Jij zegt slowcooker, ken het wel, geen ervaring ermee.
Nu heb ik een proffecionele steamer. Misschien kan ik daarmee uit de voeten????? Kun jij iets meer vertellen over de bereiding met de slowcooker.

Groetjes,

Saskia

Levine zei

@Saskia: in het recept van mijn stoofpeertjes in rode wijn heb ik ook iets geschreven over de slowcookker, zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/12/stoofpeertjes-uit-de-slowcooker.html
Met een steamer heb ik geen ervaring. Door de peertjes IN het vocht te garen krijg je de lekkere smaak. In een steamer gaat dan natuurlijk anders.

Saskia zei

Je kunt met instellen veel doen, je hoeft hier niet perse vocht toe te voegen. Bak al mijn baksel er in. Bij brood voeg ik 35% vocht toe. Werkt perfect. Ik zal het op zoeken,
Bedankt voor je reactie.

Groetjes,


Saskia

Anoniem zei

Levine vandaag stoofpeertjes gegeten volgens dit recept en we vonden het geweldig smaken.