Vandaag staat er (zelfgemaakte) soep op het menu. Daar hoort natuurlijk lekker brood bij!
Het deeg voor deze snelle en eenvoudige Fougasse heb ik gemaakt in mijn Magimix foodprocessor, maar kan natuurlijk ook in een standmixer of broodbakmachine of met de hand gekneed worden.
Fougasse (6 stuks)
Recept printen
- 500 gram tarwebloem
- 10 gram droge gist
- 10 gram zout
- 25 gram olijfolie *
- 300 gram water, kamertemperatuur
- semolinameel (of bloem) om werkplek en deeg mee te bestrooien
Deeg kneden in een foodprocessor: doe tarwebloem, droge gist en zout in de kom met de deeghaak of het mes erin. Druk 1 x kort op de pulseknop. Giet terwijl de machine draait de olie en het water erbij. Laat de machine draaien tot zich een deegbal vormt. Dit duurt 1 - 2 minuten. Laat het deeg afgedekt 15 minuten staan. Druk dan 2 x kort op de pulseknop. Haal het deeg uit de kom en doe het over in een met wat olie ingevette schaal. Dek de schaal af.
1e rijs: laat het deeg in ± 45 minuten in volume verdubbelen.
Vormen: stort het deeg op een met semolinameel (of bloem) bestrooide werkplek. Druk het deeg met je vingertoppen uit tot een rechthoek. Zorg ervoor dat je niet alle lucht eruit drukt! Halveer het deeg met een deegsteker en snijd vervolgens ieder stuk deeg in 3 gelijke stukken.
Snijd ieder deegstuk met een deegsteker of (afgewassen) creditcard in: 1 lange snee in het midden en aan weerskanten 2 schuine sneetjes. Trek de openingen iets uit elkaar, dan bakken ze niet weer aan elkaar vast.
Verdeel de stukken deeg over 2 of 3 bakplaten, de broden kunnen achter elkaar gebakken worden.
Je kunt natuurlijk ook kleinere broden maken
Oven voorverwarmen: verwarm de oven voor op ± 230 °C.
2e rijs: deze broden hoeven maar kort na te rijzen: 15 - 30 minuten.
Bakken: als je het deeg hebt verdeeld over meerdere bakplaten begin dan na ongeveer 15 minuten met het afbakken van de eerste broden. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, besproei het deeg en de zijwanden van de oven met wat water en sluit direct de ovendeur. Bak de broden in ± 12 minuten gaar en lichtbruin.
Laat de broden op een rooster afkoelen. Wacht niet te lang met serveren. Je kunt ze ook ruim van tevoren bakken en invriezen. Laat ze ontdooien en "piep" ze dan voor het serveren even op in de oven.
6 opmerkingen:
Mooi zijn ze geworden, Levine, zien er geweldig uit, maar is toch niet zo ingewikkeld. Die ga ik ook proberen!
O dat ziet er lekker uit! Ik heb me net voorgenomen om van het weekend weer eens lekker brood te gaan bakken... Hmmm, wellicht wordt het deze wel!
Schitterend Levine, is het mogelijk het deeg met de Kitchen Aid te kneden?
Zo ja en op welke stand moet het deeg gekneed worden.
@Shirley: ja hoor dat kan (staat er ook bij). Deeg kneden op maximaal stand 2. Ik ga nooit hoger dan stand 2 bij de KitchenAid als ik deeg erin kneed.
Jeetje Levine! Lekker en zóóó makkelijk! Gewoon net uit het werk "ff" klaargemaakt voor bij de soep! Ik ben stiekum ook al aan het nadenken wat ik de volgende keer met dit deeg ga doen... Beetje kruiden erdoor, misschien een paar zontomaatjes heel fijn snijden... Misschien niet helemaal de bedoeling van een fougasse, maar is echt een perfect basis deegje ook voor ander lekkers!! Zondag toch eens uitproberen! :-)
Groetjes, Aukje
Ha Levine, ik heb hem uit het boek DEEG gemaakt, met de hand en is gelukt!
http://ontdekkingvangroningen.blogspot.nl/2012/09/fougasse.html
Groetjes,
Angelika
Een reactie posten