17 december 2010

Mini Panettones

Mini Panettone

Mini Panettones

Biga:
  • 180 gram tarwebloem
  • 115 gram water, lauwwarm
  • ¼ theelepel droge gist
Deeg:
  • 3 eieren, samen 180 ml
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter, in stukjes
  • 300 gram tarwebloem
  • 60 gram suiker
  • 12 gram droge gist
  • 8,5 gram zout
  • 2 theelepels/10 ml vanille extract
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
Vulling:
  • 125 gram gedroogd/gekonfijt fruit (bijvoorbeeld rozijnen, cranberry’s, sinaasappelschil, sukade, abrikozen, vijgen)
  • 125 gram chocoladedruppels
Verder:
  • muffinbakvorm (voor 12 muffins), ingevet
  • 12 stukjes bakpapier van 14 x 14 cm
  • gesmolten roomboter om de panettones mee te bestrijken na het bakken
Maak de biga de avond van tevoren: kneed met de hand van de tarwebloem, gist en water in een paar minuten een deegje. Doe de biga in een met wat zonnebloemolie ingevette schaal (1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn), dek af met ingevet plastic folie en laat ± 12 uur op het aanrecht staan.

Deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg, inclusief de bubbelende biga, in de kom. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel en licht kleverig deeg.

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette schaal, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de schaal af met een douchemuts of ingevet plastic folie en laat het deeg ±1 uur op kamertemperatuur rijzen, het zal waarschijnlijk niet in volume verdubbelen.

Vulling door het deeg werken: verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke delen. Vouw door het ene stuk deeg het gedroogde fruit en door het andere stuk deeg de chocolade druppels: rol met een deegroller ieder stuk deeg uit tot een lap, verdeel daar de helft van de vulling over. Vouw de linkerkant tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht (met deegroller of je vingers). Draai het deeg, herhaal het uitrollen, vulling erover en vouwen nog een keer. Vorm van ieder stuk deeg een bol en laat vervolgens beide deegstukken ± 20 minuten afgedekt liggen.

Vormen: verdeel ieder stuk deeg met een deegsteker in 6 stukjes en bol ieder stukje deeg goed op. Verdeel de velletjes bakpapier over de muffinvorm en leg de bolletjes deeg erin.

Mini Panettone


2e rijs: laat de mini panettones – afgedekt - ± 2 uur rijzen of tot ze ongeveer 1½ keer zo groot zijn geworden.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Bakken: bak de mini panettones in 15 – 20 minuten bruin en gaar. Dek als ze te snel bruin worden af met een stuk aluminiumfolie. Bestrijk de broodjes direct na het bakken met gesmolten boter. Haal ze uit de muffinvorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Mini Panettone


Mini Panettone

Bron: Apple & Spice

9 opmerkingen:

Hanaâ zei

Zien er heerlijk uit. Wat zijn ze mooi gerezen (zeg ik dat goed?). Ze zien er zo zacht uit. Dat vind ik altijd lekker. Wat is nou het verschil tussen de Pannetone en een kerststol? Ik heb nog (steeds) geen kerststol gemaakt (is wel in de agenda) maar de stol uit de winkel vind ik altijd zo "dense" en dus niet zo lekker.

Levine zei

Het deeg van een panettone is anders dan van een kerststol. Weet zeker dat als je zelf een kerststol maakt het niet 'dense' wordt :-).

Anoniem zei

Aarden. Ik vraag mij af hoe krijg je dat bakpapier zo gevouwen in de vormen?

Levine zei

Heel simpel: of je duwt het papier in de uitholling van de muffinvorm en legt daar een bolletje deeg in of je legt een bolletje deeg in het midden van het papiertje en legt dat vervolgens in de muffinvorm :-).

Anoniem zei

Dat is alles? Ik dacht dat het een speciale vouw/knip vorm was om het bakpapier zo precies mooi met de punten omhoog te krijgen. Ik ga het proberen. Bedankt.

Tonia zei

Wat zijn ze lekker! en ze geuren ook zo heerlijk.
Bedankt voor dit super-recept. Ze zijn heerlijk sappig, een soort kruising tussen een oliebol en een broodje. Deze zullen we zeker vaker gaan eten!

Iris zei

Heerlijk recept. Ze zijn goed gelukt, maar niet zo bruin als op de foto. Maar ze smaken erg lekker. Moeten ze onderin of in het midden van de oven?
Fijne Kerstdagen Levine.

Levine zei

Iris, ligt aan je oven, ik heb ze in het midden gebakken.

Rian zei

Ha Levine,
Wat een toprecept! Samen met de kerstbroodjes, de sterbroodjes van de workshop en de kerstcake met sinaasappelglazuur maakte ik een super kerstkoffietafel!Nogmaals bedankt.
Groetjes, Rian