Als ik geen inspiratie heb val ik terug op succesrecepten die ik al eerder heb gemaakt. Zo aten wij vanavond pasta met Ragù semplice, een echt hele lekkere saus en ook nog eens simpel om te maken. Het recept is van Lien van Notitie van Lien.
Ook simpel om te maken is deze heerlijke focaccia die we erbij opgepeuzeld hebben.
Focaccia met gedroogde tomaat en rozemarijn
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 320 gram water, lauwwarm
- 10 gram zout
- ± 10 stukjes gedroogde tomaat, in reepjes
- ± 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
- ± 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
- 1 takje verse rozemarijn, in kleinere takjes verdeeld
- versgemalen peper
- wat olie uit het potje tomaten
Het deeg kan ook in de broodbakmachine gekneed worden. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt ± 20 minuten liggen. Leg de deegbal op een bakmatje of stuk bakpapier even groot als het bakblik. Rol het deeg met een deegroller (op het bakmatje/bakpapier) uit tot een lap van ± 35 x 45 cm. Verdeel de reepjes tomaat, de Parmezaanse kaas en de fijngehakte rozemarijn over een helft van het deeg. Maal er wat peper over. Vouw de onbedekte helft van het deeg over de helft met de vulling. Druk de randen vast. Leg het bakmatje/bakpapier met het deeg op een bakplaat.
2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat 30 - 45 minuten rijzen.
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 240 ºC.
Bakken: Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en sprenkel er wat olie uit het potje tomaten over. Verdeel de takjes rozemarijn erover. Bak de focaccia in 15 - 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg op een rooster en laat ± 15 minuten afkoelen voor het serveren.
NB: heb je een pizzasteen bak de focaccia dan op de hete steen. Verwarm de oven 45 - 60 minuten voor je gaat bakken voor op 240 ºC en verwarm de steen dan meteen mee.
19 opmerkingen:
Heerlijk brood en niet te moeilijk! Bedankt alweer.
...errug lekker!Ik heb er italiaanse bollen van gemaakt,
dank je wel voor het recept!
-xxx-
Zojuist dit brood gebakken. Aan het deeg een eetlepel olijfolie toegevoegd. Daarna laten rijzen en gevuld met salami, oude kaas en wat ham. Weer laten rijzen en daarna wat fleur de sel, pesto kruiden, basillicumolie & sesamzaad op de bovenkant gestrooid.
Resultaat: Een heerlijke focaccia.
@Marloes: dat klinkt ook lekker :-).
Mijn eerste brood wat ik met de Kitchenaid gemaakt heb. Heerlijk!! Ik zal er denk ik nog een heleboel van de site afplukken. Alvast bedankt hiervoor.
Moniek
Heb t met de hand gekneed, btje n kleefboel in t begin maar voor zo'n lekker brood heb ik dat graag over, de familie was er ook erg blij mee :)
Groetjes,
Bedankt Levine, dit brood was een groot succes vanavond! Erg lekker
Dank U Levine, super broodje ,
een favoriet van mijn kotstudente die zo toch lekker brood krijgt.
Maggy
Hallo Maggy: goed te horen dat het brood in de smaak valt :-).
Smullen deze!! alweer zo'n goed recept! Hier in huis wordt al gevraagd: is dat ook van die site ;-)) ik ben fan van je ;-)
Margreeth: leuk om te horen :-))
Ik heb deze momenteel in de KitchenAid zitten. Aan het recept heb ik een twist gegeven. Ik heb er extra aan toegevoegd:
- Olijfolie
- Astisjokkencreme
- Zwarte olijvenpasta
- Zongedroogde tomatenpasta
- Gedroogde oregano
Roosmarijn en hele zongedroogde tomaten heb ik achterwegen gelaten.
Goedemorgen! Ik heb deze foccacia met mozarella en pesto gevuld, het was echt heerlijk. Mozarella wel goed laten uitlekken. Vandaag ga ik dit recept gebruiken als pizzadeeg, ben benieuwd!
Grz Laila
Ik ben een beginneling met broodbakken. Dit recept was makkelijk te maken en is erg goed gelukt! Het was ontzettend lekker!
groeten, Caroline
Hoi Levine, ik heb het broodbak virus te pakken. Bedankt voor alle mooie recepten en uitleg. Ik heb de focaccia gemaakt volgens recept en de dag van maken was hij heerlijk en erg mooi geworden. Aangezien het teveel was voor 2 heb ik het bewaard voor de volgende dag in aluminiumfolie. Helaas was het enorm droog geworden en niet meer te eten. Ik had al gelezen op je site dat een papieren broodzak beter zou zijn maar vraag me af of het een groot verschil was geweest. Had ik nog iets kunnen aanpassen? Olie toevoegen in deeg? Ik wil geen rotzooi toevoegen. Diepvries was een optie geweest maar had niet gedacht dat het zo snel zou uitdrogen.
Groetjes Kim
Hoi Kim, dit soort brood kun je het beste maken en op dezelfde dag opeten of invriezen. Als je het de volgende dag nog wilt eten en niet hebt ingevroren wil even in de oven opwarmen ook helpen.
Hoi Levine,
Wat een heerlijk brood! Wij hebben de kaas eruit gelaten en lekker in de Coq au vin gedoopt! Bezoek kon maar niet ophouden met oh's en ah's. Dank je wel!
Groetjes Manon
Hoi Levine, wat een geweldige site is dit zeg!! Ik ben als een gek aan het bakken geslagen. Ik heb alleen een vraagje... Ik gebruik nu sinds kort tarmebloem ipv patentbloem, maar mijn deeg rijst haast niet waar de patentbloem minimaal in hoeveelheid verdubbelde. Heb jij enig idee wat ik fout doe? Ik hou altijd jouw hoeveelheden aan.
Groetjes, Anouk
Ik wil dit recept maken met speltbloem. Alleen iets korter kneden denk ik.
Groer, Bertien
Een reactie posten