01 mei 2008

Chocolade-Kokosbroodjes

Chocolade-kokosbroodjes

Een geslaagd experiment, deze broodjes. In plaats van gewone melk heb ik kokosmelk gebruikt en de vulling bestaat uit een reepje chocolade. Deze bakvaste chocoladereepjes heb ik online besteld, een bakker (even lief aankijken) verkoopt ze ook weleens. Deze reepjes smelten niet of nauwelijks tijdens het bakken. In plaats daarvan kan "gewone" chocolade worden gebruikt, let er dan wel op dat de naden goed dicht zijn anders loopt de chocolade er tijdens het bakken uit.

Chocoladestaafjes

Chocolade-Kokosbroodjes (12 stuks)

Deeg:
 • ± 500 gram tarwebloem
 • 75 gram suiker
 • 7 gram droge gist
 • 180 ml kokosmelk, lauwwarm
 • 55 gram zachte/gesmolten ongezouten roomboter
 • 2 grote eieren, losgeklopt
 • 1 theelepel (5 ml) vanille extract
 • 8 gram zout
Vulling/Afwerking:
 • 12 bakvaste chocoladestaafjes of reepje pure chocolade
 • gesmolten ongezouten roomboter
 • suiker
Deeg kneden in een standmixer:
Meng de helft van de bloem, de suiker en de gist in de kom. Voeg de kokosmelk toe en mix met de platte klopper tot een dun deegje. Voeg de boter, de eieren, het vanille extract en het zout toe. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe.

Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 - 15 minuten op stand 2 tot een soepel deeg. Het blijft wat plakken aan de wand en bodem van de kom tijdens het kneden. Niet meer bloem toevoegen anders worden de broodjes droog en taai!

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 90 - 120 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal dan nog niet in volume verdubbeld zijn.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Chocolade-kokosbroodjes

Druk ieder bolletje deeg uit tot een ovaal lapje, leg een chocoladestaafje in het midden en vouw de zijkantjes over de chocolade.

Chocolade-kokosbroodjes

Vouw de bovenste helft van het deeg over het chocoladestaafje.

Chocolade-kokosbroodjes

En vervolgens de onderste helft over de bovenste helft van het deeg. Druk de naad goed vast.

Chocolade-kokosbroodjes
Chocolade-kokosbroodjes

Leg de stukjes deeg met de naad naar beneden op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat. Leg ze ruim uit elkaar zodat ze niet aan elkaar rijzen en bakken. Ik gebruikt 2 bakplaten en bak de broodjes na elkaar af.

Laat in 60 - 90 minuten afgedekt tot bijna dubbel volume rijzen. Bestrijk ieder broodje met wat gesmolten boter en bestrooi met suiker.

Verwarm tijdens de laatste 20 minuten van de rijstijd de oven voor op 180 ºC.

Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen. De broodjes kunnen goed ingevroren worden. Eventueel even opwarmen voor het serveren, de chocolade wordt dan weer wat zachter, opensnijden en likje boter erop en smullen maar ......

Chocolade-kokosbroodjes

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh torture!! Those look unbelievable and that melted chocolate in the middle is making me drool.

Anoniem zei

Ziet er lekker uit. Gaat op meteen op mijn stapel ntb. :-) Bedankt!

Anoniem zei

Heerlijk, met een huis vol chocoladefans zal dit wel in de smaak vallen.

Anoniem zei

Omdat ik toevallig gewoon witte broodjes aan het bakken was toen ik dit recept zag, heb ik dat deeg voor deze broodjes gebruikt. Ze waren zo ook al heerlijk!

Marjoke