26 augustus 2012

Wit brood (5)

Wit brood

Vandaag bakte ik op verzoek van mijn echtgenoot een wit brood. Geen poespas, geen zuurdesem, een gewoon recht-toe-recht-aan wit brood.

Wit brood (5)
  • 500 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patent of Patent extra)
  • 6 gram instant gist
  • 8 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 gram (volle) melk, 20 - 25 ºC
  • broodbakblik 25 x 13 x 8 cm of 29 x 12 x 8,5 of 30 x 10,5 x 8,5 cm, ingevet

Werkwijze deeg in een standmixer/spiraalmixer kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Je kunt bij dit filmpje spieken wat de bedoeling is.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10 – 15 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Je kunt bij dit filmpje spieken wat de bedoeling is. 
Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken. 

Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in 20 - 30 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Je kunt bij dit filmpje spieken wat de bedoeling is.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg (niet vergeten!) en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft. 

Vormen: Laat het deeg uit de kom op een licht met bloem bestrooide of heel licht met olie ingevette werkplek vallen. De mooie kant ligt nu onderop op het werkoppervlak. Geen bloem op het deeg strooien! Druk de lucht voorzichtig uit het deeg (= doorslaan), ga het vooral niet weer kneden!  Bol het deeg losjes op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen en in het midden bij elkaar te knijpen. Draai het deeg dan om zodat de mooie kant bovenop komt te liggen.  Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten rusten.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
  • rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
  • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
  • rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
  • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
  • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Klik hier voor een filmpje of hier voor een uitleg met foto's erbij.
    2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

    Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte) of 200 ºC (hete lucht).

    Bakken: Snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp (gekarteld) mes of scheermesje in. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Verlaag als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden na ± 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC en/of leg er een velletje aluminiumfolie over.

    Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

    10 augustus 2012

    Kersentaart met frangipane (2)

    Kersentaart met frangipane

    Mmmmmm kersen, ik kan er geen genoeg van krijgen. In juli bakte ik ook al een kersentaart met frangipane, maar deze is weer anders.

    Het recept is afkomstig van de website Joy of Baking. De recepten van Stephanie kloppen altijd en en -heel handig- alle ingrediënten worden ook in grammen aangegeven.

    Ik heb deze keer geen ronde maar een rechthoekige bakvorm van 36 x 12 cm met losse bodem gebruikt. Ik hield iets deeg over, de vulling, de frangipane, vond ik maar net aan genoeg. Als ik deze taart in een ronde vorm ga maken, neem ik alle ingrediënten voor de frangipane x 1,5.

    Conclusie van het proefpanel: erg lekker!

    Kersentaart met frangipane
    Recept printen

    Bodem:
    • 200 gram patentbloem
    • snuf zout
    • 113 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
    • 50 gram suiker
    • 1 ei, los geklopt
    Frangipane:
    • 50 gram suiker
    • 42 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
    • 1 ei
    • ½ theelepel vanille extract
    • 45 gram amandelmeel (fijn gemalen amandelen)
    • 12 gram patentbloem
    Topping:
    • ± 350 gram kersen, ontpit
    Glazuur:
    • ± 4 eetlepels rode bessen gelei of aardbeienjam
    Verder:
    • ronde bakvorm met losse bodem van 20 - 23 cm, ingevet of rechthoekige bakvorm met losse bodem van 36 x 12 cm, ingevet (in deze vorm hou je iets deeg over)
    • bakpapier of aluminiumfolie
    • bakbonen of gedroogde bonen/rijst
    Bodem:
    Meng de bloem en het zout door elkaar. Mix de boter en suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) luchtig. Voeg het los geklopte ei geleidelijk toe. Voeg het bloemmengsel in één keer toe en meng kort erdoor. Maak van het deeg een platte schijf en verpak deze in plastic folie. Laat 30 minuten in de koelkast steviger worden.

    Rol het deeg op een licht bebloemde werkplek uit, ± 2,5 groter dan de vorm. Vouw het deeg in vieren en vouw het vervolgens uit in de ingevette bakvorm. Duw het deeg tegen de rand aan zonder eraan te trekken. Snijd de rand mooi bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dek de bakvorm af en zet het deeg 20 minuten in de vriezer (of koelkast, ik prefereer de vriezer).

    Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Haal de bakvorm uit vriezer (of koelkast) en leg een stuk bakpapier of aluminiumfolie over de deegbodem. Verdeel de bakbonen erover. Zorg dat de hele bodem bedekt is met bakbonen.

    Kersentaart met frangipane

    Bak de bodem in het midden van de oven totdat het deeg lichtbruin en droog is, ± 20 minuten. Verwijder het bakpapier en de bakbonen en laat de deegbodem iets afkoelen.

    Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Niet vergeten!

    Kersentaart met frangipane

    Frangipane:
    Mix de suiker en de boter met een handmixer luchtig. Voeg het ei en het vanille extract toe en mix erdoor. Voeg de gemalen amandelen en de bloem toe en mix erdoor.

    Verdeel de frangipane over de, iets afgekoelde, bodem.

    Kersentaart met frangipane

    Verdeel de kersen over de frangipane.

    Kersentaart met frangipane

    Bak de taart in het midden van de oven totdat de frangipane lichtbruin en gerezen is, ± 25 minuten.

    Zet de taart na het bakken op een rooster om af te koelen, verwijder na ± 10 minuten de rand.

    Verwarm de gelei of jam en bestrijk/glaceer hiermee de kersen.

    Kersentaart met frangipane

    En zo kwamen de foto's van deze taart tot stand

    Kersentaart met frangipane

    08 augustus 2012

    Pinda-chocoladeijs

    Murphys Peanut and chocolate chip ice cream

    Ach, het is wel niet zulk mooi zomerweer, maar we doen toch nog maar een ijsje. Dit ijs heeft een ietwat ongebruikelijk ingrediënt: pindakaas. Ik heb hiervoor creamy Skippy peanutbutter gebruikt. De superchunk versie van Skippy of een ander merk pindakaas kan natuurlijk ook.

    Het originele recept is te vinden op de site Ice Cream Ireland.

    Pinda-chocoladeijs
    Recept printen
    • 120 gram suiker
    • 5 eidooiers
    • 220 ml slagroom
    • 220 ml volle melk
    • 100 gram pindakaas
    • 75 gram kleine chocoladedruppels of stukjes gehakte pure chocolade

    Klop de eidooiers en de suiker met een mixer tot het mengsel dik en licht van kleur wordt.

    Breng in een pan de melk tot net tegen de kook aan.

    Schenk al roerend een deel van de warme melk bij het eidooier-/suikermengsel en vervolgens alle melk.

    Schenk het mengsel terug in de pan en laat op laag vuur al roerend licht binden. Pas op: zorg dat het mengsel niet aan de kook komt, de eidooiers mogen niet stollen. Houd de temperatuur eventueel in de gaten met een thermometer, het mengsel mag niet warmer dan 75 °C worden! De custard is goed als de achterkant van een lepel ermee bedekt kan worden.

    Giet de custard in een schaal en zet de schaal in een bak met ijskoud water. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het vervolgens afgedekt in de koelkast om ijskoud te worden voordat je het ijs gaat draaien.

    Meng de pindakaas door de custard. Schep de pindakaas er niet in 1 keer bij, maar meng het er geleidelijk door.

    Klop de slagroom lobbig en schep de room voorzichtig door de koude custard.

    Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs. Voeg de chocoladedruppels pas toe als het ijs bijna klaar is.

    Laat het ijs in de vriezer verder opstijven.

    05 augustus 2012

    Roergebakken kip met hoisinsaus en pinda's

    Roergebakken kip met hoisinsaus en pinda's

    Roergebakken kip met hoisinsaus en pinda’s
    • 500 gram kipfilet, in blokjes
    • 1 eetlepel suiker
    • 2 eetlepels hoisinsaus
    • 2 eetlepels donkere sojasaus (geen ketjap)
    • 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
    • 1 groene paprika, in stukjes
    • 1 kleine ui, in kleine partjes
    • 2 eetlepels droge sherry of rijstwijn (shaohsing)
    • blikje à 227 gram waterkastanjes, in schijfjes
    • 75 gram dry-roasted pinda’s
    • verse koriander, fijn gehakt
    Meng de kipblokjes met de suiker, 1 eetlepels hoisinsaus en 1 eetlepel sojasaus. Laat even staan en snijd intussen de rest van de ingrediënten.

    Verhit een wok/wadjan op hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olie toe en laat ook heet worden.
    Haal de blokjes kipfilet met een schuimspaan uit de marinade en roerbak – eventueel in 2 gedeelten – op hoog vuur in ± 5 minuten gaar. Blijf de kipblokjes omscheppen anders branden ze aan. Schep de kipblokjes uit de pan (warm houden op bord).

    Zet het vuur iets lager en verhit nog 1 eetlepel olie. Roerbak de paprika en ui tot ze zacht worden, ± 5 minuten. Voeg de resterende eetlepel hoisinsaus en sojasaus toe en schep om. Voeg de kipblokjes, sherry en waterkastanjes toe en laat al omscheppend de sherry voor de helft verdampen. Zet het vuur uit en voeg de pinda’s toe.

    Serveer met witte rijst en garneer met gehakte koriander.

    Bron: Taste.com.au

    02 augustus 2012

    Aardbeientaart

    Aardbeientaart

    Afgelopen zaterdag kocht ik voor een prikkie 3 kilo aardbeien op de markt. Ze waren niet meer zo mooi, sommige waren wat aangetast en bewaren was geen optie. Prima geschikt om jam mee te maken en met het laatste bakje maakte ik deze aardbeientaart.

    Het recept stond in 2002 in Good Food Magazine en is ook te vinden op de website van BBC Good Food. Er wordt 1 theelepel kaneel in gebruikt, maar daar had ik in combinatie met de aardbeien zo mijn twijfels over. Ik heb een halve theelepel gebruikt en mijn intuïtie was juist, die halve theelepel is ruim voldoende! Ik heb er nog een snufje zout en een halve theelepel vanille extract aan toegevoegd.

    Aardbeientaart
    Recept printen
    • 175 gram fijngemalen amandelen
    • 175 gram zachte ongezouten roomboter
    • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 175 gram zelfrijzend bakmeel
    • snuf zout
    • ½ theelepel kaneel
    • ½ theelepel vanille extract
    • 1 ei + 1 eidooier (maat L)
    • ± 450 gram aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
    • poedersuiker
    • lobbig geklopte slagroom (optioneel)
    • springvorm (of vorm met losse bodem met hoge rand) 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
    Verwarm de oven voor op 180 °C.

    Meng de gemalen amandelen, roomboter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel, vanille extract, ei en eidooier door elkaar in een foodprocessor of in een standmixer. Gebruik in een standmixer de platte klopper.

    Verdeel de helft van het deeg over de bodem van het bakblik. Verdeel de aardbeien erover en dek af met de rest van het deeg. Het geeft niet als er een paar aardbeien te zien zijn.

    Bak de taart in het midden van de oven in ± 60 minuten gaar en bruin. Leg er als de bovenkant van de taart snel bruin wordt na ± 40 minuten een velletje aluminiumfolie over.

    Zet de taart op een rooster en laat ± 15 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de rand en laat de taart verder afkoelen.

    Aardbeientaart
    Bestrooi de taart voor het opdienen met poedersuiker. Serveer er eventueel met een beetje suiker lobbig geklopte slagroom bij.

    Aardbeientaart