In tegenstelling tot de chocolade-appelcake die ik eerder deze week bakte, is in deze cake de appel wel duidelijk te proeven. Ook lekker met peren trouwens!
Appel-chocoladecake
Recept printen
Deeg:
- 115 gram zachte ongezouten roomboter
- 180 gram suiker
- 1 eetlepel/15 ml cognac
- 3 grote eieren, gesplitst
- 225 gram patentbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels cacaopoeder
- snuf zout
- ± 4 rijpe appels
- 15 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 20 gram suiker
- 3 eetlepels abrikozenjam
- poedersuiker
- vierkante vorm van ± 20 x 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier. Laat de zijkanten overhangen, dan kan de cake na het bakken makkelijk uit de vorm gelost worden
De boter met de suiker luchtig mixen (met mixer of platte klopper standmixer). Cognac toevoegen. Voeg de eidooiers één voor één toe. Volgende eidooier pas toevoegen als vorige geheel is opgenomen. Mix na de laatste eidooier zeker nog 5 minuten tot een luchtig geheel.
Zeef de bloem, bakpoeder en cacao boven het mengsel en meng erdoor.
Eiwitten met het zout stijfkloppen (zorg dat er geen eidooier bij de eiwitten zit en de kom en gardes brandschoon zijn!) en voorzichtig door het dooier-/bloemmengsel spatelen.
Mengsel in vorm scheppen. Appels schillen, klokhuis eruit boren en halveren. Aan bolle kant meerdere malen insnijden (niet helemaal doorsnijden). Appels met bolle - ingesneden - kant naar boven op het deeg leggen en bestrijken met de gesmolten boter. De suiker erover strooien.
Cake in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar bakken. Intussen abrikozenjam met 1 eetlepel water al roerend verwarmen en eventueel zeven. Bestrijk de appels zodra de cake uit de oven komt met de warme abrikozengelei.
Taart in vorm op rooster laten afkoelen. Voor het serveren met poedersuiker bestrooien.
Eet smakelijk!
Bron: Tip Culinair, april 1996
2 opmerkingen:
Thanks for the info
Zo, dat ziet er lekker uit, ga ik vandaag nog maken. SW
Een reactie posten