09 januari 2023

Sinaasappelcake met zuurdesem

 Sinaasappelcake met zuurdesem

Je kunt zuurdesem niet alleen voor brood gebruiken maar ook voor allerlei andere baksels. Er staat al een recept voor een chocoladecake met desem een een bananencake met desem op mijn blog en dan nu een sinaasappelcake met desem. Net als de andere cakes erg lekker.

Ik geef er de voorkeur aan om actieve desem te gebruiken, deze heeft een mildere smaak dan desem die al een tijdje in de koelkast staat (zgn discard, zoals het in het Engels wordt genoemd). 

Ik heb een vierkante vorm van 20 x 20 cm gebruikt, je kunt deze cake uiteraard ook in een ronde vorm van 20 cm bakken. Zorg wel dat de vorm een hoge rand heeft (± 8 cm) anders rijst de cake tijdens het bakken over de rand. Je kunt ook een vorm van 22 - 24 cm gebruiken, de cake wordt dan iets lager en de baktijd zal dan ook iets korter zijn. In plaats van een vierkante of ronde vorm kan ook een gewone langwerpige cakevorm of een tulbandvorm worden gebruikt. De baktijd wordt dan iets langer.

Het glazuur over de cake is optioneel. Ik vind dat de cake dan wel erg zoet wordt.

Desemtip: bewaar als je niet vaak en/of veel desembrood bakt geen volle potten desem. Als je steeds veel desem bewaard, moet je ook steeds veel weggooien als je de desem gaat verversen. 50 gram desem in een bakje in de koelkast bewaren is ruim voldoende. Van een klein beetje desem kun je namelijk veel maken. 


Sinaasappelcake met desem

Cake

  • 120 ml zonnebloemolie
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 M eieren
  • 200 gram patentbloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 15 ml sinaasappelsap
  • geraspte schil van 1 grote sinaasappel
  • 115 gram tarwebloemdesem, 100% hydratatie (actief of inactief)
  • 180 gram melk 

Glazuur (optioneel)

  • 75 gram poedersuiker
  • 2 theelepels geraspte schil sinaasappel
  • sinaasappelsap

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Vet een vierkante bakvorm van ± 20 cm in en leg er een brede reep bakpapier in, laat de zijkanten overhangen.
  3. Meng de bloem met bakpoeder, baking soda en zout.
  4. Doe de olie, suiker en eieren in een grote kom en mix met een handmixer tot het mengsel dikker wordt.
  5. Mix de zuurdesem, het sap en de rasp door het mengsel.
  6. Voeg het bloemmengsel afwisselend met de melk toe. Niet te lang en op lage stand mixen. Het mengsel is vrij dun, dat is goed.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven.
  8. Bak de cake in 40 - 45 minuten gaar en goudbruin. Leg er zo nodig een velletje aluminiumfolie over als de cake te donker dreigt te worden.
  9. Zet de bakvorm op een rooster en laat de cake in de vorm ± 15 minuten afkoelen.
  10. Maak intussen een dun glazuur van de poedersuiker, rasp en sap (optioneel)
  11. Giet het glazuur over de cake (optioneel). 
  12. Zodra het glazuur is opgenomen en harder is geworden kan de cake met behulp van het bakpapier uit het bakblik worden getild.
  13. Laat de cake op een rooster verder afkoelen.


Geen opmerkingen: