19 mei 2021

Penne uit de Instant Pot met romige tomatensaus

 

Penne uit de Instant Pot met romige tomatensaus

De Instant Pot en ook de Crockpot Express, zijn nog steeds mijn grootste vriendjes in de keuken. Ik gebruik ze bijna dagelijks. Stoofschotels, stamppot, groenten, aardappelen, soep, bouillon, rijst, je kunt het er allemaal in klaarmaken. Aardappelen bijvoorbeeld kook ik nooit meer in een pan op het vuur, gestoomd uit de Instant Pot zijn ze veel lekkerder (8 minuten op hoge druk).

Voor deze pastaschotel hoef je de pasta niet apart te koken, alles gaat bij elkaar in de Instant Pot. Eerst bak je het vlees, de uien en knoflook aan en daarna gaan de overige ingrediënten inclusief de pasta erbij. Let erop dat je de tomaten en de pasta er als laatste bovenop doet en roer het geheel dan niet door elkaar. Druk met een lepel alleen de pasta een beetje naar beneden. Als je het mengsel wel doorroert heb je kans op de melding 'Burn'. Na 5 minuten op hoge druk is de pasta mooi beetgaar. Om de saus af te maken gaat er dan nog een beetje room bij.

In plaats van een Instant Pot kunnen ook andere elektrische pressure cookers gebruikt worden, bijvoorbeeld de Crockpot Express of de Ninja Foodi. De knoppen op andere pressure cookers hebben een andere naam, de werking is hetzelfde.


Penne uit de Instant Pot met romige tomatensaus 
  • 1 eetlepel olijfolie 
  • 450 gram merquez chipolataworstjes, in kleine stukjes 
  • 2 kleine uien, gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd 
  • 120 ml droge witte wijn 
  • 2 rode paprika’s, in stukjes 
  • 1 eetlepel suiker 
  • 1,5 theelepel gedroogde basilicum 
  • 1 theelepel gedroogde oregano 
  • zout en versgemalen peper naar smaak 
  • 360 ml kippenbouillon (of water) 
  • 2 blikken tomatenblokjes (totaal 800 gram) 
  • 250 gram penne (een andere soort korte paste kan uiteraard ook) 
  • 120 ml slagroom of kookroom 
  • platte peterselie, fijn gehakt 
  • Parmezaanse kaas, geraspt 
  • chilivlokken naar smaak (optioneel) 
  1. Zet de Instant Pot aan, druk op Sauté en zet de temperatuur op More. 
  2. Doe de olijfolie in de binnenpan. Voeg als Hot op het display verschijnt de stukjes vlees in de pan en bak ze in ± 5 minuten bruin. Schep af en toe om.  
  3. Voeg de ui en knoflook toe en bak al omscheppend mee tot de ui glazig is. 
  4. Voeg de wijn toe en schraap de aanbaksels van de bodem. Laat de wijn voor het grootste deel verdampen. 
  5. Druk op Keep Warm/Cancel om het programma te stoppen. 
  6. Voeg de stukjes paprika, suiker, basilicum, oregano, zout, peper en bouillon toe en roer het mengsel door elkaar. 
  7. Voeg de tomatenblokjes en de pasta toe. Niet! door elkaar roeren. Duw de pasta voorzichtig in de saus. Doe het deksel op de pan. Zet het ventiel op Sealing. Druk op Manual of Pressure Cook en stel 5 minuten High Pressure in. 
  8. Druk als de tijd verstreken is op Keep Warm/Cancel. Draai het ventiel naar Venting om de stoom te laten ontsnappen en de druk te laten dalen. 
  9. Verwijder het deksel en roer het mengsel door elkaar. 
  10. Druk op Sauté. Voeg de slagroom of kookroom toe en laat de saus nog even pruttelen. 
Verdeel de pasta over de borden en garneer met peterselie, geraspte Parmezaan en chilivlokken. 

3 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

Ik heb een stoomkoker van WMF ook een echt geweldig. Aardappeltjes, boontjes etc erin en je kunt hem aanzetten en even de hond uitlaten. Super en hetzelfde idee als wat jij hebt.

Anoniem zei

Vandaag gemaakt. 2de recept uit mijn nieuwe IP. Super gelukt en prettig recept. Ben nu al verliefd op mijn IP.

Anoniem zei

Heerlijk! Sinds kort heb ik een Instant Pot, ben er erg blij mee en deze pasta is in 1 woord verrukkelijk! Dank voor het delen.