25 mei 2021

Lichtbruine broodjes met speltmeel

 

 Lichtbruine broodjes met speltmeel

Heerlijke zachte en luchtige lichtbruine broodjes, handig om in voorraad te hebben. Je kunt ze namelijk heel goed invriezen, ze blijven in de vriezer enkele weken goed. Laat ze ontdooien in de plastic diepvries zak. Je kunt ze voor het serveren nog een paar minuten in een op 175 ºC voorverwarmde oven opwarmen maar dat hoeft niet.

Ik verdeel het deeg meestal in 12 stukken. Per bolletje is dat ongeveer 75 gram deeg. Ze kunnen uiteraard ook kleiner of groter en in plaats van bolletjes kan je van dit deeg ook puntjes en knoop-/vlechtbroodjes maken.

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 21 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.Lichtbruine broodjes met speltmeel (12 stuks)
  • 375 gram tarwebloem (bijvoorbeeld Amerikaanse patent of Patent extra)
  • 125 gram speltmeel (of tarwe volkorenmeel)
  • 7 gram instant gist 
  • 9 gram zout 
  • 10 gram suiker 
  • 330 gram volle melk, 20 – 25 ºC 
  • 50 gram zachte roomboter, in blokjes
  • optioneel: zachte roomboter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken

Deeg in standmixer/spiraalkneder/broodbachine kneden: Doe alle ingrediënten behalve de boter in de kom en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een deeg. Voeg dan in gedeelten de boter toe en kneed erdoor. Het deeg kan er na het toevoegen van de boter als een smurrie uit gaan zien. Geen paniek, het komt vanzelf goed. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken, de totale kneedtijd is 10 - 15 minuten  (afhankelijk van de machine die gebruikt wordt). Klik hier voor een filmpje met uitleg over het trekken van een vliesje. 

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (douchemuts of bubbeltjesfolie) en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.

Vormen: Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes (± 75 gram). Bol de stukjes deeg stevig op en leg ze met enkele centimeters tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de deegbolletjes af met plasticfolie (bubbeltjesfolie werkt uitstekend). 

2e rijs: Laat de bolletjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 230 °C (boven-/onderwarmte) of 210 °C (hete lucht). 

Bakken: Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolletjes in ± 10 minuten goudbruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met zachte boter. Laat ze op een rooster afkoelen. 

De bakkersformule van deze broodjes:
75% tarwebloem
25% speltmeel
1,4% instant gist
1,8% zout
2% suiker
66% volle melk
10% roomboter

Geen opmerkingen: