23 september 2014

Twistbroodjes

Twistbroodjes

Gisteravond aten we soep en daar hoort natuurlijk een lekker broodje bij. Omdat ik het zonde vond om voor z'n tweeën een heel brood uit de vriezer te halen bakte ik deze broodjes. Simpel deeg, simpel te maken. Het deeg heeft een vochtpercentage van 68% (170 : 250 x 100 = 68). Het voelt daardoor wat kleverig aan. Ik ga ze zeker nog een keer maken en ga dan nog iets meer water in het deeg verwerken voor nog luchtiger broodjes. De mogelijkheden om met dit deeg te variëren zijn eindeloos: eerst een voordeeg maken en minder gist gebruiken en/of noten, olijven of gedroogde tomaatjes erdoor bijvoorbeeld. Of misschien wel een desemversie?

Twistbroodjes (2 stuks)
  • 250 gram tarwebloem
  • 170 gram water, ± 20 °C
  • 2,5 gram droge gist
  • 5 gram zout
Deeg kneden in standmixer: doe tarwebloem en water in de kom en kneed in ± 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het deeg ± 30 minuten staan. Voeg de gist en het zout toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg blijft kleverig, geen bloem toevoegen!

1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat het deeg in 60 – 75 minuten in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: verwarm de oven met daarin een pizzasteen ± 60 minuten voordat het deeg de oven in gaat voor op 230 °C. Verwarm een lege hittebestendige braadslede of laag bakje mee.

Vormen: bebloem de werkplek en laat het deeg met behulp van een deegschraper uit de kom op de bloem glijden. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en duw het deeg met je vingers uit tot een rechthoek van ± 25 x 15 cm zonder de lucht er al te veel uit te drukken. Snijd het deeg met een deegsteker in twee smalle stukken. Twist beide repen voorzichtig (alsof je een handdoek uitwringt).

Leg een stuk bakpapier op een pizzaschep of op een snijplank die ongeveer even groot is als de pizza-/broodbaksteen en strooi er een beetje bloem over. Leg beide getwiste repen deeg ± 5 cm uit elkaar op de pizzaschep/sijplank. Strooi nog wat bloem over de repen deeg en dek ze af met plasticfolie.

Twistbroodjes

2e rijs: laat de repen deeg ± 30 minuten rijzen.

Bakken: schuif het deeg met papier en al op de hete pizzasteen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 1 dl kokend water. Sluit direct de ovendeur. Bak de broodjes ± 15 minuten en haal dan de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten) en trek eventueel het bakpapier onder de broodjes vandaan. Bak de broodjes in nog ± 10 minuten gaar en goudbruin (totale baktijd ± 25 minuten).

Zet de oven uit en laat de broodjes nog ± 5 minuten in de oven liggen. Zo wordt de korst nog knapperiger.

Twistbroodjes

Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.

Geen opmerkingen: