19 oktober 2012

Quiche met prei, kaas en ham

Hartige taart met prei en ham-8

Regelmatig staat er een quiche oftewel een hartige taart bij ons op tafel. Een hartige taart is namelijk een ideaal gerecht om allerlei restjes in te verwerken.

De bodem bak ik eigenlijk altijd voor, maar bij onderstaand recept hoeft dat niet. Zet dan wel de bakvorm op een bakplaat op de onderste richel van de oven. Zo krijgt de bodem veel onderwarmte en kan op die manier goed gaar worden. Ik vond de bodem op het randje, was op sommige plekken net niet helemaal gaar, 5 minuten langer bakken was misschien beter geweest.

Dit recept vraagt overigens om allerlei variaties, ik zie al een heleboel mogelijkheden voor me. Ik heb de ui in het oorspronkelijke recept vervangen door prei en de cheddar vervangen door belegen kaas.

Quiche met prei, kaas en ham
Recept printen
  • 125 gram koude roomkaas (MonChou), in blokjes
  • 125 gram koude roomboter, in blokjes
  • snuf zout
  • 190 gram tarwebloem
  • 5 grote eieren
  • 60 ml slagroom
  • snuf nootmuskaat, vers geraspt
  • zout en peper naar smaak
  • 150 gram belegen kaas
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 160 gram plakjes ham, in snippers
  • quichevorm van 24 cm, ingevet
Doe de roomkaas, de boter en het zout in de kom van een foodprocessor met het mes erin. Meng door elkaar tot een romig mengsel.

Schraap de wand schoon en voeg de bloem toe. Druk een paar keer op de pulseknop totdat het mengsel net een deeg vormt. Niet te lang laten draaien!

Druk het deeg met je vingers gelijkmatig uit over de bodem en rand van de quichevorm. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Hartige taart met prei en ham-1

Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).

Meng de eieren, slagroom, nootmuskaat, zout en peper in een mengbeker door elkaar.

Verdeel de helft van de kaas over de bodem en verdeel daar de prei en de ham over.

Hartige taart met prei en ham-2

Schenk het eimengsel over de vulling.

Hartige taart met prei en ham-3

Verdeel de andere helft van de kaas erover.

Hartige taart met prei en ham-4

Bak de quiche op de onderste richel van de oven in ± 50 minuten gaar.

Hartige taart met prei en ham-6

Wacht 5 minuten voordat je de quiche gaat aansnijden. Bewaar overgebleven quiche in de koelkast. Opwarmen in de oven kan, maar deze quiche is koud ook erg lekker!

Hartige taart met prei en ham-7


10 opmerkingen:

zeeuws knoopje zei

Dat ziet er lekker uit. Ik was nog steeds op zoek naar een goed recept voor een quiche. Deze ga ik binnenkort proberen!

Eijra zei

Goed plan. Dit ga ik morgen maken.
Ik heb allerlei restjes in de koelkast, prima voor een quiche.

Henriette zei

Wat een goed idee , en bedankt voor het recept. Gaan wij binnenkort ook een keer eten :) makkelijk als er s 'avonds nog allerlei afspraken zijn.

Martine zei

Lekker! Ik gebruik eigenlijk altijd bladerdeeg omdat we vaak hartige taart eten als ik haast heb, maar moet het toch ook eens zo proberen.

Mirjam zei

Om zeker te weten dat hij goed gaar wordt, zou jij aanraden de bodem alsnog toch even voor te bakken?

Levine zei

Mirjam: nee. Als ik dat zou vinden had ik het wel vermeld. Er staan nog meer recepten voor quiche/hartige taart op mijn blog, daar bak ik wel de bodem eerst voor. Zie de receptenindex.

Mirjam zei

Ok, nou dan ga ik het gewoon proberen... zonder voorbakken is natuurlijk wel ideaal namelijk.... op hoop van zegen!

Bonjade zei

WAt leuk dat ik je blog heb gevonden.....super! Ga je blog binnenkort eens helemaal uitpluizen, zoveel heerlijks.
Gevonden via Corine, ga je volgen hoor
Fijne avond

Jeannet zei

Deze taart staat voor aanstaande week op mijn lijst! Nu nog een lekker dessert erbij opzoeken. Bedankt!

Jossie zei

Heel toevallig, zoekend naar een recept voor krentenbollen, ben ik op je blog beland. Super wat ik hier aan recepten vind. Ik heb je dan ook meteen bij mijn favorieten gezet. Heel erg bedankt!
(alleen de woordverificatie is pure ellende. dit is de vierde poging. Ik hoop dat het eindelijk lukt)