Afgelopen woensdag nam één van de deelneemsters aan de workshop croissants + stokbrood een paar kilo toerboter voor croissants voor me mee. In Nederland kan ik het tot op heden niet vinden, zij kocht het in België bij een groothandel. Bedankt Maureen!!
We hebben het gelijk tijdens de workshop gebruikt en de croissants waren perfect gelukt. Ik heb zelf ook meegebakken en mijn croissants zijn in de vriezer verdwenen voor ons ontbijt tijdens de naderende vakantie.
Vandaag ben ik ook aan de slag gegaan en heb wederom croissantdeeg gemaakt. Vervolgens heb ik daar petit pain au chocolat van gemaakt en bovenstaande koffiebroodjes oftewel ronde Zwitserse koeken. Heerlijk!
Het idee komt uit het boek Basic brood van Frank Deldaele. Voor wie het boek heeft: in het boek worden het ronde Zwitserse koeken genoemd. Voor wie het boek nog niet heeft: het is een erg leuk boek met basisrecepten voor brood met daarop weer variaties. Ik heb al eerder over dit boek geschreven, lees hier mijn recensie en een recept voor een heerlijke appelvlaai.
Voor deze overheerlijke koffiebroodjes heb ik mijn eigen beproefde recept voor croissantdeeg (dit recept is te vinden in mijn boek Brood uit eigen oven, zie de link rechtsboven de pagina) gebruikt.
Het recept in drie zinnen:
- Croissantdeeg (3 x uitrollen en vouwen en steeds tussendoor in koelkast), uitrollen tot lap, bestrijken met banketbakkersroom, bestrooien met rozijnen en een beetje bruine basterdsuiker.
- Lap oprollen, in plakken van 2,5 cm snijden, laten rijzen en in 15 minuten afbakken op 220 °C.
- Na bakken bestrijken met warme abrikozenjam en dan nog glazuur erop (gemaakt van poedersuiker met een beetje water).
14 opmerkingen:
Hmmm ziet er weer grandioos uit!
Groetjes karin xx
Dat ziet er heerlijk uit. Is het maken van croissant deeg heel moeilijk ?? Ik heb begrepen dat het nogal ingewikkeld is.
Een hele fijne dag !!
hello
mmh looks very delicious!!!
have a nice day,
regina
@Monique: het is niet heel moeilijk, maar wel een secuur en tijdrovend werk.
Ach, Arden a.k.a. Levine.
Inmiddels hebben we een nieuw fornuis met een pracht oven, helaas geen vochtinjectie.
Nieuwe oven = bakken, proberen en weer bakken.
De broodjes... weer zo heerlijk en je kunt niet alleen bakken maar ook fotograferen.
Met de nieuwe oven en de wens om te bakken zit ik inmiddels met meer vragen dan me lief is. Gist, bloem, Meel, gisting en rijstijden (niet te verwarren met reistijden).
Ik denk dat ik gewoon een keer een cursus bij je moet volgen. Wel het notitieboekje mee.
Remi
Als me iets nog niet is gelukt dan is het gerezen bladerdeeg. Ik heb me voorgenomen om me daar nog eens aan te zetten als ik een dag tijd heb, omdat zoals je zegt, niet moeilijk is, maar je moet dit echt heel nauwkeurig doen.
Remi: je bent van harte welkom bij 1 van de workshops. Er komen nog weer nieuwe data voor de rest van 2012.
Moran: succes met het maken van het gerezen bladerdeeg. Niet haasten, de tijd ervoor nemen en nauwkeurig werken en deeg steeds terug in de koeling zodat de boter niet kan smelten.
Hallo,
ik ben al een tijdje op zoek naar toerboter en woon in België; Ik zag op uw website dat iemand er voor u meebracht uit België. Weet u misschien ook de naam van de groothandel waar die dame de boter kocht aub ?
Alavast heel erg bedankt voor uw hulp en voor de zalige recepten voor brood etc
Brigitte: zie http://www.kaaspoort.be/
Het is toerboter van Debic.
kun je dit ook maken met gewone bladerdeeg uit de supermarkt?
Wilco: deze broodjes zijn gemaakt van gerezen bladerdeeg, met gist erin dus. Bladerdeeg uit de supermarkt is zonder gist. Ik heb ze nog nooit zo gemaakt met bladerdeeg uit de supermarkt, weet daarom niet hoe dat zal gaan.
ok bedankt voor de snele reactie :)
Levine hoe is de toerboter bevallen, merkte je veel verschil? Gebruik je nog steeds toerboter of heb je een goed alternatief gevonden?
Hoeveel kcal zit er in
Een reactie posten